Piatok 29. 03. 2024 12:13:03 | Meniny má Miroslav

Kam za kultúrou tento týždeň: V piatok začína Bábková Žilina, budú aj koncerty (Gladiátor, Polemic, Korben Dallas...), prednášky, výstavy ...

Veríme, že máte po včerajšom sviatku dobrú náladu a tak ste týždeň odštartovali optimisticky. Ak chcete, aby vám nálada vydržala, môžete sa vybrať na nejaké kultúrne podujatie. Opäť vám prinášame prehľad tých najlepších akcií, ktoré sa uskutočnia v žilinskom kraji. ILUSTRAČNÉ FOTO: pixabay.com

Michal Filek|9. máj 2022|10:33:29

PONDELOK

Výstava: Štefan Atila Brezány, 9. 5. 2022 o 7:00 hod. v Krajskej knižnici, Žilina

Pri príležitosti 30. výročia úmrtia Štefana Atilu Brezányho si Krajská knižnica v Žiline pripravila výstavu z jeho života. Dozviete sa zaujímavé informácie, ktoré by ste inak nemali ako získať a taktiež budete mať možnosť nahliadnuť do jeho tvorby. Výstava je sprístupnená počas celého mája.

Výstava Štefan Atila Brezány Zdroj  krajskakniznicazilina.sk  _ (002).jpg FOTO: krajskakniznicazilina.sk

Výstava: ...Z našej tvorby..., 9. 5. 2022 o 7:00 hod. v Krajskej knižnici, Žilina

Druhú výstavu, ktorú budete môcť obdivovať, si pre vás pripravili žiaci výtvarného odboru Súkromnej základnej umeleckej školy ANIMA LIBERA. Diela, ktoré sú vytvorené technikou kresby, maľby, grafiky a kombináciou techník v aktuálnom školskom roku 2021/2022, sú vystavené do konca mája.

Výstava Z našej tvorby Zdroj  krajskakniznicazilina.sk  _ (002).jpg FOTO: krajskakniznicazilina.sk

Predstavenie pre deti: Fíha tralala, 9. 5. 2022 o 17:00 hod. V Kultúrnom dome, Ružomberok

Pesničkovo-divadelná show pre deti príde aj do mesta Ružomberok. Deti sa môžu tešiť na obľúbené rozprávkové postavičky myšky z knižky či žabky. Budú mať možnosť si zaspievať, zatancovať a vychutnať si krásnu rozprávkovú atmosféru, ktorá bude naplnená smiechom a radosťou. Vstupenka pre jednu osobu stojí 14,00 €.

Predstavenie pre deti Fíha Tralala Zdroj  FacebookFÍHA Tralala_.jpg FOTO: Facebook / FÍHA Tralala

UTOROK

Akcia: Čítaj a zaži - Kreutzerova sonáta, 10. 5. 2022 o 16:30 hod. v Krajskej knižnici, Žilina

Tento týždeň sa uskutoční aj ďalšie stretnutie z cyklu Čítaj a zaži. V utorok budú v Krajskej knižnici čítať herci z divadla Kristína Sihelská a Peter Martinček. V úryvkoch vám priblížia novelu, ktorú momentálne hrajú aj v divadle, Kreutzerova sonáta.

Akcia Čítaj a zaži Zdroj  krajskakniznicazilina.sk  _ (002).jpg FOTO: krajskakniznicazilina.sk

Koncert: Džumelec - Výchovný koncert, 10. 5. 2022 o 19:00 hod. v Stanici Žilina - Záriečie

Do Stanice Žilina - Záriečie príde tento týždeň aj najveľkolepejšia džumelecká prednáška. Prednáškový muzikál pokryje dejiny utláčaných rytmov a prinesie kodifikáciu nového rytmického jazyka. Nič podobné ste určite doteraz nezažili. Vstupné na netradičný výchovný koncert stojí 5,00 € pre osobu.

Koncert Džumelec Zdroj  FacebookCena Oskára Čepana_.jpg FOTO: Facebook / Cena Oskára Čepana

Koncert: Korben Dallas - Deti rýb, 10. 5. 2022 o 20:00 hod. v Mestskom divadle, Žilina

Po dlhej pauze, ktorú zapríčinila pandémia COVID-19, vyráža do klubov aj skupina Korben Dallas, aby vám predstavila skladby z nového albumu „Deti rýb“. Nemusíte sa však báť, samozrejme, zahrajú aj staré hity. Vstupné pre jednu osobu stojí 22,00 €.

Kocert Korben Dallas Zdroj  FacebookKorben Dallas_ (002).jpg FOTO: Facebook / Korben Dallas

STREDA

Workshop: Tvorivá dielňa s Tatianou - Ukrajinská Petrykivka, 11. 5. 2022 o 16:30 hod. v Rosenfeldovom paláci, Žilina

V Rosenfeldovom paláci budete mať možnosť zažiť trochu ukajinskej kultúry. Tatiana Kulikova je učiteľka z Ukajiny, ktorá sa venuje umeniu. Počas tvorivej dielne si rozviniete schopnosť kresby s prvkami Petrykivskej maľby. A čo to vlastne je? Tradičný ukrajinský dekoratívny maliarsky štýl, ktorý pochádza z dedinky Petrykivka. Vstup je úplne zadarmo, no účasť je podmienená prihlásením.

Workshop Tvorivá dielňa s Tatianou Zdroj  FacebookRosenfeldov palác_ (002).jpg FOTO: Facebook / Rosenfeldov palác

Prednáška: V objatí stepi, 11. 5. 2022 o 16:30 hod. v Krajskej knižnici, Žilina

Ďalšiu prednášku v Krajskej knižnici budú viesť autori Čarnogurská a Čaplický, ktorí predstavia svoju novú knihu V objatí stepi. Avšak, nielen to. Keď na prednášku prídete, dozviete sa aj o čínskej filozofii, kultúre a prírodnej kráse. Po diskusii si budete môcť pozrieť vystavené fotografie, ktoré autori použili v tejto knihe.

Prednáška V objatí stepi Zdroj  krajskakniznicazilina.sk  _ (002).jpg FOTO: krajskakniznicazilina.sk

Premietanie filmu: Aalto - architektúra emócií, 11. 5. 2022 o 18:00 hod. v Rosenfeldovom paláci, Žilina

V paláci sa bude premietať film o jednom z najvýznamnejších moderných architektov Alvarovi Aaltovi. Film vám odhalí intímny milostný príbeh Alvara a jeho ženy, a spolu s nimi budete mať možnosť vidieť ich ikonické budovy, ktorú sú rozmiestnené po celom svete. Lístok na film stojí 3,00 € pre dospelých a 2,00 € pre študentov.

Akcia Kino u Fullu Zdroj  rumberok.sk  _.jpg FOTO: ruzomberok.sk

Predstavenie: Kreutzerova sonáta / Čia vina?, 11. 5. 2022 o 19:00 hod. v Mestskom divadle, Žilina

Minulý týždeň ste mali možnosť vidieť predstavenie Kreutzerova sonáta po prvýkrát v Mestskom divadle. Ak ste ho nestihli, tento týždeň si ho môžete vychutnať v stredu. Hra nie je len klasickým spracovaním ďalšej novely od L.N. Tolstého, ale je obohatená o paralely s osobným životom manželov Tolstých. Vstupenky na predstavenie stoja 10,00 €.

ŠTVRTOK

Prednáška: Čo nám v škole nepovedali o vynálezcovstve, 12. 5. 2022 o 16:30 hod. v Krajskej knižnici, Žilina

Zaujímavou prednáškou bude aj táto štvrtková, pretože sa na nej môžete hlbšie ponoriť do témy psychologických bariér. Získate informácie o tom, ako ich môžete prekonávať, čo sú to vôľové faktory, čo je to statické a dynamické psychické namáhanie a ako mu môžete čeliť. Prednášku bude viesť pár Ing. Michal Hoč, PhD.

Prednáčka Čo nám v škole nepovedali o vynálezcovstve Zdroj  krajskakniznicazilina.sk (002).jpg FOTO: krajskakniznicazilina.sk

Akcia: Kino u Fullu - Aalto architektúra emócií, 12. 5. 2022 o 18:00 hod. v Galérii Ľ. Fullu, Ružomberok

Už klasicky vás Galéria Ľ. Fullu pozýva na premietanie dokumentárneho filmu. Tentokrát pôjde o Aalto: Architektúra emócií, ktorý sa tento týždeň premieta aj v Žiline. Po filme môžete zostať aj na diskusiu o dizajne v architektúre a jeho vplyvu na naše emócie. Povedie ju Peter Abony. Cieľom tejto akcie je, aby ste sa dozvedeli, ako premýšľal a tvoril jeden z najvýznamnejších moderných architektov Alvaro Aalto. Lístok stojí 4,00 € pre dospelého a 1,00 € platia študenti a seniori.

Akcia Kino u Fullu Zdroj  rumberok.sk  _.jpg FOTO: ruzomberok.sk

Tanečné predstavenie: Umelecký súbor Lúčnica - Slovenský triptych, 12. 5. 2022 o 19:00 hod. v Dome odborov, Žilina

Tanečný súbor, orchester a spevácka skupina Lúčnica sa v Žiline umelecky predvedie so svojím programom v troch základných sférach minulosti - tradičné pastierstvo, roľníctvo a remeselníctvo. Choreografiu vytvoril Ján Blaho, hudbu Peter Jantoščiak a Peter Parničan, scénu Ján Ťapák a kostýmy Hana Cigánová, Zuzana Drugová a Oľga Danglová. Vstupné stojí 19,00 € a 21,00 €.

Predstavenie: Neznášam ťa!, 12. 5. 2022 o 19:00 hod. v Mestskom divadle, Žilina

Stálicou v Mestskom divadle je aj inscenácia Neznášam ťa!. Situačná komédia o štyroch pároch, ktoré sa nečakane objavia v jednom byte počas silvestrovského večera. Počas rozhovorov, ktoré sa s alkoholom stupňujú, sa o sebe dozvedia nečakané veci. A keď na predstavenie prídete, dozviete sa, či vyjdú na povrch aj veci, ktoré mali zostať tajomstvom. Vstupné pre jednu osobu stojí 10,00 €.

Koncert: Srnka, 12. 5. 2022 o 20:00 hod. v Stanici Žilina - Záriečie

Nová experimentálna kapela Srnka príde do Žiliny s vlastným umeleckým žánrom, ktorý sa volá dark forest industial. Kapelu tvoria Michaela Pašteková (speváčka), Miroslav Tóth (skladateľ a hráč na elektroniku), Marek Buranovský (gitarista) a Zdeněk Závodný (saxofonista). Ich pesničky sú netradičné, preto veríme, že ste podobné ešte ani nepočuli. Nemusíte sa však báť - nadchnú vás. Vstupné na ich koncert stojí 7,00 € pre jednu osobu.

PIATOK

Festival: Bábková Žilina, 13. 5. 2022 od 9:00 hod. v Žiline

Už tento piatok sa začína veľký bábkový festival v meste Žilina. O 09:00 hod. sa začne predstavenie Tesla a priatelia, neskôr o 10:30 hod. začne Veľká továreň na slová, pokračovať sa bude o 14:00 hod. Bájkami, neskôr o 16:00 hod. bude sprievod mestom a slávnostné Otvorenie festivalu, CAMPANA BATUCADA (bubnová show). Večer o 18:00 hod. začne predstavenie Neviditeľní, potom sa v divadle o 20:00 hod. odohrá Tajomný Maják a ukončia to o 21:30 hod. Bratia Geišbergovci.

Festival Bábková Žilina Zdroj  FacebookBábková Žilina - živý festival_.jpg FOTO: Facebook / Bábková Žilina - živý festival

Predstavenie: Niekto príde, 13. 5. 2022 o 19:00 hod. v Mestskom divadle, Žilina

Pokiaľ chcete v piatok zavítať do divadla, uvidíte predstavenie Niekto príde. Pripravte sa na to, že v inscenácii sa skôr rozvíja stav ľudskej mysle, než sa odohráva dej. Témy, ktoré táto hra rieši, sú rodinné vzťahy, malé okruhy priateľstiev a city, ktoré niekedy môžu byť potlačované. Vstupné stojí 10,00 €.

Predstavenie: Hot men dance - Scandal tour 2022, 13. 5. 2022 o 19:00 hod. v Dome odborov, Žilina

Tejto show sa potešia najmä ženy, pretože pozor, pánom je vstup zakázaný - jedine, že by chceli vystupovať. Dámy si budú môcť užiť vystúpenie moderného tanca, v ktorom sa spája aj pár prvkov z vášnivého striptízu. Muži budú oblečení v kostýmoch a predvádzať svoju nacvičenú choreografiu. Od filmu Magic Mike to nebude mať ďaleko. Premium lístok pre jednu osobu stojí 15,15 € a lístok so sedením na balkóne stojí 18,18 €.

Koncert: Polemic, 13. 5. 2022 o 20:00 hod. v RC Mlyn, Vrútky

Piatok je ako stvorený na to, aby ste sa išli niekam zabaviť a vytancovať. Čo tak staviť na Polemic? Užite si skvelý koncert tejto kapely v RC Mlyn vo Vrútkach a vypočujte si ich najznámejšie hity, ktoré si s pribúdajúcimi minútami budete spievať sami od seba. Lístok na koncert stojí 17,00 €.

Koncert Polemic Zdroj  FacebookRC Mlyn Vrútky_.jpg FOTO: Facebook / RC Mlyn Vrútky

Koncert: Billy Barman ZERO Tour 2022, 13. 5. 2022 o 20:00 hod. v Barmuseum, Martin

Počas tohto týždňa sa dočkáte aj ďalšieho koncertu skvelej skupiny Billy Barman. V rámci svojho tour prídu do Martina a poriadne to roztočia. Počuť budete známe skladby, no odohrajú aj pesničky z ich nového albumu, ktoré ešte nehrali. Lístok na koncert stojí 17,00 € a ZŤP lístok 7,00 €.

Koncert: VENEER, 13. 5. 2022 o 20:00 hod. v Ladovni, Bytča

Veneer je s malými prestávkami stálicou na slovenskej alternatívnej scéne hudby. Trojica mladých ľudí z Trnavy mieša vo svojich skladbách rôzne hudobné štýly, ktoré dokážu ohúriť každého. V Bytči ste ich mali možnosť zažiť v rámci Hviezdnych nocí a tentokrát ich zažijete v priestoroch Ladovne. Lístky v predpredaji stoja 4,00 € a na mieste 5,00 €.

Koncert Veneer Zdroj  FacebookKC Hviezdne Noci_.jpg FOTO: Facebook / KC Hviezdne Noci

SOBOTA

Festival: Bábková Žilina, 14. 5. 2022 od 11:00 hod. v Žiline

Druhý deň bábkového festivalu bude tiež zaujímavý. Začínať sa bude o 11:00 hod. predstavením pre deti s názvom Plechová Mína, o 14:00 hod. budete mať možnosť vidieť hru Vlk na Mesiaci, o 15:30 hod. Ostrov Domov v Stanici Žilina - Záriečie, o 17:00 hod. sa zoznámite s Kocúrom v čižmách, o 20:00 hod. sa môžete tešiť na Putovanie dobrého Hansa Bőhma Európou a sobotu uzatvorí o 21:30 hod. Orchester Jeana Valjeana.

Podujatie: Noc múzeí a galérií, 14. 5. 2022 o 14:00 hod. v Galérii Ľ. Fullu, Ružomberok

Na tohtoročnej Noci múzeí a galérií budete mať možnosť vidieť unikátne spojenie slovenskej a ukrajinskej komunity v meste Ružomberok. Súčasťou tohto podujatia bude bohatý program, ktorý bude pozostávať z trhov, workshopov, tvorivých dielní, premietaní filmov, koncertov a iných aktivít. Vstupné je 0,50 eur, avšak, keď si prinesiete akýkoľvek symbol mieru, budete mať vstup zadarmo. Začína sa o 14:00 hod. Šikovným trhom a končí sa o 19:00 hod. Divadlom na dobrú noc nielen pre deti.

Akcia pre deti: Deň rodiny Budatínsky park, 14. 5. 2022 o 14:00 hod. v Budatínskom parku, Žilina

Už túto sobotu sa uskutoční v rámci Roku mládeže Deň rodiny. Na tejto akcii vystúpi aj Sima Magušinová a zahrá svoje najpopulárnejšie hity. Počas celého dňa je pre vás pripravený bohatý program, cirkusová show, divadlo, DIY dielne, diskusie a ďalšie. Vstup na toto podujatie, ktoré sa bude konať v Budatínskom parku, je bezplatný a výhodou je, že bude zabezpečená aj kyvadlová doprava.

Akcia pre deti Deň rodiny Budatínsky park Zdroj  pmza.sk  _ (002).jpg FOTO: pmza.sk

Podujatie: Noc múzeí a galérií, 14. 5. 2022 o 16:00 hod. v Liptovskej galérii P. M. Bohúňa, Liptovský Mikuláš

Ani mesto Liptovský Mikuláš nezaostáva s akciou Noc múzeí a galérií. Od 16:00 hod. si v Liptovskej galérií môžete prehliadnuť všetky dočasné výstavy a zúčastniť sa tvorivých dielní s deťmi. V Galérii Kolomana Sokola si budete môcť pozrieť výstavu Fernanda Garbellotta, o ktorej sme vás informovali minulý týždeň, a tiež sa zúčastniť tvorivých dielní. V Múzeu Janka Kráľa sa o 18:00 hod. dočkáte divadelného predstavenia pri príležitosti 200. výročia narodenia Janka Kráľa spojeného s večernou prehliadkou múzea. Vstupné je bezplatné.

Podujatie Noc múzeí a galérií v Liptovskom Mikuláši Zdroj mikulas.sk malá.jpg FOTO: mikulas.sk

Podujatie: Noc múzeí a galérií, 14. 5. 2022 o 16:00 hod. v Literárnom múzeu, Martin

Aj mesto Martin sa zapája do tejto skvelej akcie. Počas Noci múzeí a galérií si budete môcť pozrieť výstavu o dejinách slovenskej literatúry s lektorským sprievodom a výstavu Na okraji záujmu, taktiež s lektorským sprievodom.

Podujatie Noc múzeí a galérií Martin Zdroj  martin.sk  _ (002).jpg FOTO: martin.sk

Podujatie: Noc múzeí a galérií s Barborou Turzovou, 14. 5. 2022 o 17:00 hod. v Sobášnom paláci, Bytča Ďalšie mesto, ktoré sa do tejto čarovnej akcie zapája, je mesto Bytča. V Sobášnom paláci si pre vás pripravili špeciálnu prehliadku v renesančnom duchu spolu s lektorským sprievodom, ktorý bude vykonávať samotná dcéra palatína Juraja Turzu - Barbora. Vstupy do paláca budú o 17:00 hod, o 18:00 hod., o 19:00 hod. a o 20:00 hod.

Podujatie Noc múzeí a galérií v Bytči Zdroj  pmza.sk  _.jpg FOTO: pmza.sk

Predstavenie: Čajočky, 14. 5. 2022 o 19:00 hod. v Dome kultúry, Liptovský Mikuláš

Tento rok sa na scénu vrátila muzikálová komédia v réžii Jána Ďurovčíka, v ktorej sa spieva na hity Petra Nagyho, Čajočky. Príbeh zobrazuje život študentiek, ktoré spolu študujú na bratislavskej univerzite. Majú jeden spoločný problém a tým je, že ich obťažuje profesor a ony nemajú dostatok prostriedkov na to, aby založili magazín, v ktorom by mohli tieto informácie uverejňovať. Nájdu však riešenie - zbalia bohatého chlapa a budú mať pokoj. Podarí sa im to? Lístok pre jednu osobu stojí 32,00 € na prízemí a 29,00 € na balkóne v predpredaji. Na mieste stoja lístky jednotne 35,00 €.

Predstavenie: A je tu zas, 14. 5. 2022 o 19:00 hod. v Mestskom divadle, Žilina

Divadelné predstavenie A je tu zas je v Mestskom divadle už stálicou. Vermesova drsná satira obnažuje politické zlo ukryté za maskou zábavy. Ukazuje, akú veľkú moc majú média a skúma vzťah spoločnosti k populizmu a nostalgii starých čias. Možno si po skončení hry uvedomíte, že Hitler by mal šancu uspieť aj v týchto časoch, čo je dosť mrazivé zistenie. Vstupenka stojí 10,00 €.

Koncert: Gladiátor - Klub turné 20222, 14. 5. 2022 o 20:00 hod. v Barón Pube, Námestovo

Ak ste milovníkom skupiny Gladiátor, nenechajte si ujsť ich turné, s ktorým prídu aj do Námestova. Na ich koncerte, ktorý sa uskutoční už túto sobotu, zaspievajú staré známe klasiky ako Láska, Bonboniéra, Keď sa láska podarí a ďalšie. Predstavia však aj nové skladby, napríklad Okno z prstov a Pieseň čiernych vrán.

Koncert Gladiátor Zdroj  FacebookGladiator_.jpg FOTO: Facebook / Gladiator

Podujatie: Noc múzeí a galérií - Palác tak ako ho nepoznáte, 14. 5. 2022 o 20:30 hod. v Rosenfelovom paláci, Žilina

Večer sa do Noci múzeí a galérií zapojí aj Rosenfeldový palác. Keď prídete, budete mať jedinečnú možnosť nahliadnuť do paláca a spoznať ho tak, ako ho ešte nepoznáte. Sprístupnia sa vám miesta, na ktoré by ste sa inokedy nedostali, uvidíte svetelné efekty, zažijete hudobný sprievod a mnoho ďalšieho. Otvorený bude až do 22:30 hod.

Oldies party: Oldies party Rádia Vlna s Michalom Davidom, 14. 5. 2022 o 21:00 hod. v Liptov Aréna Tatralandia, Liptovský Mikuláš

Pokiaľ nemáte na víkend žiadne plány, zoberte svojich priateľov a choďte si užiť jednu skvelú oldiesku. O zábavu sa postará DJ Rádia Vlna Peter Hurajt a sprevádzať programom vás budú Dominika Dadíková a Martin Chynoranský. Lístok na párty stojí 14,90 € a VIP lístok 30,00 €.

Oldies party Zdroj  FacebookRádio vlna_.jpg FOTO: Facebook / Rádio vlna

NEDEĽA

Festival: Bábková Žilina, 15. 5. 2022 od 9:30 hod. v Žiline

Posledný deň festivalu bude poriadne nabitý. Začína sa už o 09:30 hod. Koralovým svetom, o 10:30 hod. začne Veľké putovanie Vlasa a Bradu, neskôr o 14:00 hod. sa môžete tešiť na Lovca plastov Zero Waste, o 15:00 hod. sa príďte pozrieť na Svetlonosa do divadla, o 17:00 hod. vystúpi Filemon alebo OzlomKŔŔK domov a o 19:00 hod. bude Slávnostné ukončenie festivalu a vyhlásenie výsledkov súťaže Artúr 2021, Ľudová hudba Jána Rybára.

Predstavenie Svetlonos Zdroj  FacebookMestské divadlo Žilna_.jpg FOTO: Facebook / Mestské divadlo Žilina

Swap: Výmena rastlín, 15. 5. 2022 o 16:00 hod. v kultúrno-komunitnom priestore Hory Doly, Liptovský Mikuláš

Swapu rastlín ste sa mohli v minulosti zúčastniť v Bytči. Výmena rastlín, bylín, kvetín a semienok, je určená pre každého, kto si chce skrášliť svoj príbytok a obohatiť svoju zbierku kvetín. Nezabúdajte však, že ide o swap - rastlinu musíte doniesť aj vy a musí byť zdravá. Vstup stojí 3,00 €.

Swap výmena rastlín Zdroj  FacebookHory Doly_ (002).jpg FOTO: Facebook / Hory Doly


Súvisiaci článok
Ukrajinský Dom Žilina v lesoparku oslavoval sviatok Deň matiek (FOTOGALÉRIA)
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť