Utorok 19. 03. 2024 07:26:11 | Meniny má Jozef

Kriminálne prípady minulosti: Roudnický netvor Svatoslav Štěpánek prvýkrát vraždil ako 16 ročný

Prvý sexuálny sériový vrah v bývalom Československu mal na svedomí najmenej tri životy a minimálne ešte dvakrát sa o vraždu pokúsil. Koľko ľudí jeho rukou zomrelo naozaj, však nikto nevie. POZOR! UPOZORŇUJEME, ŽE OBSAH NIE JE VHODNÝ PRE MALOLETÉ OSOBY A CITLIVÉ POVAHY. FOTO: serialkillers.cz

D U|1. máj 2022|13:30:55


Súvisiaci článok
Polícia po deviatich rokoch zadržala vraha Renáty z Martina
Čítajte viac >

Je 10. január 1936. 24-ročný Svatoslav ide na bicykli. Práve obchádza iba 13 ročnú Ruženu, zastaví a vyberá flobertku. Strelou zozadu dievča triafa do lopatky. V jazde na bicykli si pokračuje spokojne ďalej.

Po dvoch týždňoch, opäť na bicykli, naháňa Zdenku, matku dvoch detí. Tá ide práve z návštevy manžela v nemocnici. Keď je pri nej, zráža ju k zemi, stiahne ju do priekopy a vrhne sa na ňu. Žene sa na chvíľu podarí vytrhnúť a uteká, no útočník ju rýchlo dobieha. K srdcu jej prikladá flobertku. Už už sa chystá stlačiť spúšť, keď sa žene podarí jeho ruku odkloniť a strela jej zasiahne brucho. Zvrhlík ale vyberá sekeru a ženu chce doraziť. Útok na šťastie vidí náhodný svedok a strelca odoženie. Zranená Zdenka má obrovské šťastie.

Z útoku je podozrivý Štěpánek, no nesedí farba vlasov, ani bicykla. Navyše, jeho matka potvrdí, že celý čas ležal doma chorý. Po slobode si teda behá ďalej. (Až neskôr vyšlo najavo, že bicykel premaľoval a chorobu pred matkou zahral.)

Je 5. apríl 1936. Dom hrôzy, Roudnice nad Labem. Ubehlo iba pár týždňov. Svatoslav, ktorý žije v dome s matkou, je doma práve sám, keď prichádza 40 ročná Františka, ktorá im pravidelne nosí mlieko. Zvrhlík ženu náhle strelí do hlavy a hneď potom berie do rúk sekeru. Do ženy rúbe hlava nehlava, no tým jeho besnenie ani zďaleka nekončí. Na mŕtvom tele najprv rozpára brucho, z hlavy sťahuje kožu, odreže prsia a telo delí na 11 častí. Krv umýva jej oblečením. Všetko balí do igelitového vreca a spolu s bandaskou na mlieko, ktorú žena priniesla so sebou, zakopáva v záhrade.


Súvisiaci článok
Kriminálne prípady minulosti: František Tégler prvýkrát vraždil ako 16 ročný
Čítajte viac >

Po vyše mesiaci, 17. mája, je Svatoslav doma opäť sám. Obed mu má priniesť, po dohode s odcestovanou matkou, jeho sesternica Jiřina. Po tom, čo mu mladá žena v kuchyni naloží jedlo na tanier, vyberá zvrhlík flobertku a Jiřinu triafa strelou priamo do oka. Hneď na to berie nôž a bodá ju do srdca. Bezvládne telo nesie do pivnice, keď ho zrazu vyruší poštár. Svatoslav uteká do záhrady a tam sa pokúša obesiť. To sa mu ale nepodarí. O pár hodín Jiřinu neúspešne hľadá jej brat a chvíľu po tom do domu prichádza jej matka. V chodbe zbadá dcérinu tašku, aj stopy od krvi. Ide teda po stopách a príde až do pivnice. To, čo tam nájde, ju zráža na kolená. Na zemi leží nehybné telo jej dcéry, s prestreleným okom a bodnou ranou v hrudníku. Svatoslav ale neskôr priznal, že v ohavnom čine chcel pokračovať, no začul poštára a zľakol sa. Svojej sesternici plánoval odrezať obidva prsníky, uši a pravú ruku v zápästí.

Začalo sa vyšetrovanie. Záhradu okolo domu Štěpánkovcov prehľadávali policajti a objavili otrasný nález. Našli telo zavraždenej Františky aj telo iba 5 ročného chlapca Bedřicha. Bol to chlapec, ktorého desať rokov dozadu mal strážiť práve Svatoslav. V tom čase mal 16 rokov. No chlapča záhadne bez stopy zmizlo. Bezbranné dieťa vrah umlátil kladivom a rozštvrtil, ako neskôr priznal.

Koľko ďalších ľudí jeho rukou umrelo nie je jasné. Vrah mal doma mapu, na ktorej si značil niektoré miesta krížikom a viaceré sa naozaj zhodovali s nahláseným zmiznutím osôb. K ďalším vraždám sa ale nikdy nepriznal.

Štěpánek pochádzal z váženej rodiny, jeho matka bola učiteľka v materskej škole a otec chemik v cukrovare. Už ako dieťa bol ale iný, často týral zvieratá, chodil na cintorín a fascinovali ho ženské prsia, a to až ďaleko za hranicu únosnosti. Už ako žiak piatej triedy zaútočil na spolužiaka nožom. Často kradol a lekári matke odporúčali nechať ho ústavne liečiť, no ona to odmietala.

Svatoslav Štěpánek dostal za svoje zverstvá trest smrti. Popravili ho 8. novembra 1938 v Prahe na Pankráci.


Súvisiaci článok
Kriminálne prípady minulosti: „Strýka Huberta“ usvedčili z piatich vrážd
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť