Streda 27. 03. 2024 15:05:15 | Meniny má Alena

Primár: „Pacient, ktorý sa u nás zdrží najkratšie, je zvyčajne ten, čo zomrie“

„Pokiaľ pacienta chceme vyliečiť a odpojiť, je to otázka týždňov,“ hovorí Richard Koyš, primár Kliniky anesteziológie a intenzívnej medicíny Univerzitnej nemocnice Martin (UNM). Po dlhých mesiacoch kovidu sa UNM pomaly vracia k bielej medicíne. FOTO A VIDEO: UNM

D U|27. apríl 2022|18:08:11

Od hospitalizácie prvého pacienta s diagnózou COVID-19 v UNM prešli už viac ako 2 roky. Obdobie pandémie malo viacero vĺn a výrazne zasiahlo poskytovanie zdravotnej starostlivosti. „Ako koncová štátna nemocnica sme v najťažších obdobiach prijímali covid-pozitívnych pacientov z celého Žilinského kraja, čo extrémne zaťažilo našich zdravotníkov. K nárastu pacientov opakovane dochádzalo v jesenných a zimných mesiacoch, kým na jar sa situácia zakaždým zlepšila a v lete sme dobiehali plánované hospitalizácie, ako aj operácie,“ uvádza UNM.

K prvej reprofilizácii viacerých pracovísk, s cieľom vyčleniť lôžkové kapacity pre hospitalizáciu pacientov s infekciou koronavírusom, pristúpili v UNM v marci 2020. „Na boj s vtedy ešte neznámym vírusom sme mali pripravených 109 lôžok,“ uvádza UNM. Pozitívni pacienti ležali v budove Kliniky infektológie a cestovnej medicíny, Kliniky pneumológie a ftizeológie a Kliniky detskej chirurgie. Dospelí pacienti boli liečení na infekčnej a pľúcnej klinike. „Našou červenou zónou sa stal piaty pavilón, ktorý zostal covidovým celé dva roky. Pre detských pacientov s podozrením na koronavírus, prípadne s potvrdeným koronavírusom, ako aj pre ventilovaných pacientov boli pripravené lôžka v starom chirurgickom pavilóne,“ uvádza UNM. Prvú vlnu pandémie hodnotia ako relatívne miernu, počas nej hospitalizovali celkom 33 pacientov s ochorením COVID-19.

IMG-9147.jpg

Druhá vlna pandémie začala prudšie rásť v októbri 2020. „Pre covid-pozitívnych pacientov sme v nej vyčlenili 123 lôžok. Červenou zónou zostal celý piaty pavilón a tiež starý chirurgický pavilón. Pacienti s pľúcnou formou ochorenia COVID-19 boli liečení na infekčnej a na pľúcnej klinike. Pacienti s pozitívnym testom na COVID-19, ktorí nemali zápal pľúc, ale vyžadovali hospitalizáciu z iných dôvodov ako akútna respiračná infekcia, boli hospitalizovaní na novom reprofilizovanom oddelení v pavilóne č.3. Pre detských pacientov sme opäť vytvorili lôžka na Klinike detskej chirurgie,“ uvádza UNM.

Od začiatku októbra však museli redukovať plánované hospitalizácie. Zdravotníkov presúvali z čistej zóny na covidové pracoviská. „Poskytovanie zdravotnej starostlivosti výrazne obmedzil najmä presun anesteziologických sestier ku covidovým pacientom na umelej pľúcnej ventilácii. Preto sme museli redukovať operačný program,“ objasňuje UNM. Zachovali však onkologický program a operovali pacientov, u ktorých by dlhodobejší odklad operácie viedol k závažnému zhoršeniu zdravotného stavu.

IMG-9148.jpg

S nástupom jari sa počty covid-pozitívnych pacientov začali znižovať. Koncom apríla 2021 opäť začali realizovať plánované operácie a nemocnica postupne prechádzala do štandardného režimu. Situácia sa však čoskoro opäť zhoršila.

Tretia vlna pandémie sa začala dvíhať v októbri 2021, pričom počty hospitalizovaných pacientov prudko rástli. „Vzhľadom na zlý vývoj epidemiologickej situácie sme museli reprofilizovať ďalšie klinické pracoviská a navýšiť počty lôžok určených pre pacientov s ochorením COVID-19 až na 159, čím sme dosiahli strop našich možností. Z uvedeného počtu bolo 128 postelí s kyslíkom, 15 JIS lôžok a 16 lôžok s možnosťou pripojenia na umelú pľúcnu ventiláciu,“ uviedla UNM. Počet hospitalizácií stúpal, do Martina vozili aj pacientov mimo spádovej oblasti a tak kým obsadenosť covidových lôžok dosiahla približne 80%, kapacitu umelých pľúcnych ventilácií naplnili úplne. Maximum hospitalizovaných pacientov s ochorením COVID-19 dosiahli na konci novembra 2021, kedy ich bolo v UNM celkom 143. Najviac pacientov na umelej ventilácii, až 17, mali v polovici decembra 2021, pričom dvaja boli na mimotelovej ventilácii ECMO. Bielu medicínu výrazne redukovali a obmedzili aj onkochirurgiu.

Štvrtá vlna pandémie prichádzala od januára 2022. „Po predchádzajúcich skúsenostiach sme vedeli, že dokážeme pre pacientov s koronavírusom operatívne reprofilizovať celkom 159 lôžok. Červenou zónou zostal piaty pavilón, kde je umiestnená Klinika infektológie a cestovnej medicíny a Klinika pneumológie a ftizeológie,“ objasňuje UNM. Operatívu opäť obmedzili. V tom čase sa už objavil variant omikron, s miernejším priebehom ochorenia. Kriticky chorých pacientov ubúdalo.

Počas dvoch rokov pandémie hospitalizovali v UNM takmer 2100 covid-pozitívnych pacientov, pričom 249 z nich si vyžadovalo umelú pľúcnu ventiláciu. Vďaka pozitívnemu vývoju epidemiologickej situácie začali od apríla 2022 znova realizovať plánované operácie, ktoré aktuálne bežia na 80%. „Postupne sa vraciame k štandardnému chodu nemocnice. Pre covidových pacientov budeme mať vyhradené už iba jedno samostatné oddelenie a dve jednotky intenzívnej starostlivosti. V reprofile nám zostalo 13 lôžok s kyslíkom, 8 JIS lôžok a 2 lôžka s UPV,“ dodáva UNM.

Pozitívne testovaných pacientov bez klinických príznakov ochorenia COVID-19, budú umiestňovať na izolačných izbách jednotlivých kliník. Prioritou je návrat k bielej medicíne v maximálnom možnom rozsahu.

Video si môžete pozrieť na tomto odkaze.


Súvisiaci článok
V krku mal dieru a na chrbát mu dýchala smrť. Marek prežil ťažký kovid
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť