Štvrtok 25. 04. 2024 15:38:42 | Meniny má Marek

Na jej mieste malo stáť moderné aquacentrum. Martinská plaváreň má takmer 50 rokov

Stará plaváreň pomaly dosluhuje a výstavba novej je v nedohľadne. Martinská mestská plaváreň o tri roky oslávi päťdesiatku. A hoci sú investície do areálu minimálne, stále je v prevádzke.

D U|20. apríl 2022|10:38:01

Krytý plavecký bazén postavili v Martine v polovici sedemdesiatych rokov minulého storočia. Prvej rekonštrukcie sa dočkal v roku 1987. Medzi Martinčanmi bola plaváreň v tom čase veľmi obľúbená. „Chodievali sme veru často. V práci nám dávali voľné lístky, mohli sme ísť zadarmo raz do týždňa. Vždy sme šli s manželom spolu a brávali sme aj neter, tej sa to veľmi páčilo. Na tejto plavárni sme ju naučili plávať,“ vracia sa v spomienkach 40 rokov dôchodkyňa Vilma Prakovská.

Martinská plaváreň interiér foto slovenskycestovatel.sk.jpg FOTO: slovenskycestovatel.sk

S ďalšou rekonštrukciou na krytom 25 metrovom bazéne začalo mesto Martin v roku 2001. „Táto bola rozčlenená na tri etapy v celkovej hodnote 45 miliónov slovenských korún (1,5 mil. EUR). V prvých dvoch etapách, dokončených v auguste 2002, išlo o úpravu bazéna znížením hladiny vody úpravou dna na jednotnú hĺbku 1,8m, vytvorenie nového vonkajšieho plášťa objektu a rekonštrukciu strechy. V r.2003 bola dokončená aj tretia etapa v hodnote 7 mil. slovenských korún (vyše 200 tisíc EUR): plaváreň dostala nový interiér, posilňovňu a masážne priestory, nad nimi v nadstavbe sa vybudovalo nové fitness centrum, na rad prišli mužské šatne, foyer, sauna pre mužov, bufet. Nainštalovala sa aj vzduchotechnika pri schodišti do bazéna zo spŕch, čím sa eliminuje zima a námraza. Dokopy nás to stálo 9,8 milióna slovenských korún (vyše 300 tisíc EUR),“ uvádza na webe mesto Martin.

Martinskú mestskú plaváreň má už roky v prenájme súkromný podnikateľ. „Plaváreň je momentálne v nájme, pričom za jej udržiavanie a prevádzku zodpovedá nájomca,“ uviedla Zuzana Kalmanová v čase, keď bola hovorkyňou mesta Martin. Ten podľa platnej zmluvy zodpovedá za udržiavanie plavárne v prevádzkyschopnom stave. K stavu objektu a investíciám sa odmietol vyjadriť.

Počas trvania jeho prenájmu však investovalo do plavárne aj mesto. „V priebehu rokov 2013 až 2021 boli prečerpané z rozpočtu mesta na fungovanie plavárne v objeme 91 197 EUR, predovšetkým preto, že jej fungovanie a opravy zabezpečovali prenajímatelia objektu,“ hovorí Zuzana Kalmanová. Čo konkrétne bolo z financií radnice hradené, neuviedla. Posledná investícia mesta do objektu bola vlani, v sume 1 200 EUR.

Martinská plaváreň je stále v prevádzke. Aj v súčasnosti ponúka hodiny pre verejnosť a v objekte pravidelne trénujú Turčianski vlci - Komunita plávania masters, ktorých vedie bývalý úspešný slovenský reprezentant Branislav Hakel. Plavci vo vyššom veku sa vďaka športu udržiavajú v dobrej kondícii a úspešní sú aj na súťažiach. „Plávanie sa dá robiť do vysokého veku,“ hovorí Branislav Hakel, ktorý je na martinskej plavárni ako doma.

Turčianski vlci.jpg Turčianski vlci.

V roku 2018 však na chvíľu vyzerala situácia okolo martinskej plavárne nádejne. Vedenie mesta malo veľké plány, Martinčania sa tešili. Budovu plánovala radnica zbúrať a na jej mieste, ako aj na okolitých parcelách, postaviť moderné aquacentrum s wellnessom, parkovací dom, reštaurácie a kaviarne. „Mesto v roku 2018, bohužiaľ, nenašlo finančné prostriedky, ktoré by výstavba vyžadovala,“ vysvetľuje hovorkyňa mesta. A tak sa Martinčania nového plaveckého a športovo-rekreačného areálu nedočkali.

Vizualizácia v minulosti plánovaného aquaparku v Martine foto archinfo.sk.jpg Vizualizácia v minulosti plánovaného aquaparku v Martine. Foto archinfo.sk

Plánovaný aquapark v Martine nepostavili vizualizácia archinfo.sk.jpg Plánovaný aquapark v Martine nepostavili. Vizualizácia: archinfo.sk

Najbližší plavecký bazén dlhý 25 metrov je v Turčianskych Tepliciach. Je súčasťou miestneho aquaparku a ide o vonkajší bazén. Plaváreň s 25 metrovým bazénom má v žilinskom kraji aj mesto Čadca. Krytý bazén otvorili v roku 1983 a doteraz je jediným svojho druhu na Kysuciach.

Aj región Liptov ponúka 25 metrové bazény, mestské plavárne môžete využiť v Ružomberku, aj v Liptovskom Mikuláši. Na Orave je rovnako dlhý plavecký bazén v aquaparku v Dolnom Kubíne a tiež na mestskej plavárni v Tvrdošíne.

Krytá plaváreň v Liptovskom Mikuláši foto mesto LM (002).JPG Krytá plaváreň v Liptovskom Mikuláši. Foto: Mesto Liptovský Mikuláš

Krytá plaváreň v Tvrdošíne foto mesto Tvrdošín.JPG Krytá plaváreň v Tvrdošíne. Foto: Mesto Tvrdošín

V krajskej Žiline majú plavci k dispozícii celý Športový areál. Jeho súčasťou je aj Mestská krytá plaváreň, s bazénom dlhým 50 metrov. S výstavbou začali v roku 1959 a v prevádzke je od roku 1963. Vo vtedajšom Československu to bol prvý krytý 50 metrový olympijský bazén. Dnes môžu plavci využívať aj ďalšie dva rovnako dlhé vonkajšie bazény, ktoré sú súčasťou Športového areálu v Žiline.

Krytá plaváreň v Žiline foto mesto Žilina.jpg Krytá plaváreň v Žiline. Foto: Mesto Žilina


Súvisiaci článok
Štvornohým miláčikom venovali prvý sídliskový mural
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť