Sobota 05. 10. 2024 06:09:36 | Meniny má Viera

Vojna na Ukrajine brzdí aj rekonštrukciu mosta v Radoli. Problémom je cena

Radoľský most mali Cestné stavby Liptovský Mikuláš rekonštruovať od pondelka. Nedeje sa tak. Vynorili sa špekulácie, že zhotoviteľ požaduje od Slovenskej správy ciest navýšenie finančných prostriedkov. Tie sa ukázali ako pravdivé. Pre SP 21 to potvrdil riaditeľ spoločnosti Pavol Baláž a tiež avizoval, si uplatnia nárok na zvýšenie ceny v súvislosti so zvýšenou cenou materiálu. Slovenská správa ciest pre náš portál naopak avizuje, že zhotoviteľa vyzve, aby dodržal vysúťaženú cenu. Dohoda je tak v nedohľadne. FOTO: Jozef Mozol

Michal Filek|14. apríl 2022|17:54:30

„Naša spoločnosť je Zhotoviteľom predmetného stavebného diela. Odstúpiť od účinnej Zmluvy o dielo neplánujeme, avšak zahájenie stavebných prác je ovplyvnené nepredvídateľným skokovým nárastom cien PHM, stavebných prác a stavebných materiálov, čo súvisí so všeobecne známymi dopadmi Rusko – Ukrajinského vojenského konfliktu a nedostatku stavebných materiálov na trhu. V súvislosti s týmito nepredvídateľnými okolnosťami si uplatňujeme voči Investorovi nárok na zvýšenie zmluvnej ceny,“ uviedol pre SP 21 riaditeľ Cestných stavieb Liptovský Mikuláš Pavol Baláž.


Súvisiaci článok
Most v Radoli neopravujú hoci už mali dávno začať. Sú dôvodom rastúca cena a finančné požiadavky zhotoviteľa?
Čítajte viac >

Martin Guzi z komunikačného odboru Slovenskej správy ciest potvrdil, že zhotoviteľ im avizoval zvýšené finančné nároky pre rast cien materiálov a rozpad subdodávateľského reťazca v dôsledku vojny na Ukrajine. Zvýšenie nárokov však položkovite nešpecifikoval.

„Zmluva o dielo bola podpísaná 14. marca 2022 a stavenisko bolo zhotoviteľovi odovzdané 17. marca 2022, teda v nedávnom čase. SSC preto vyzve zhotoviteľa, aby dielo zrealizoval za cenu, ktorú ponúkol vo verejnej súťaži a pokračoval v prácach podľa platnej zmluvy,“ prízvukoval Guzi. Jeden chce zvýšiť cenu, druhý trvá na vysúťaženej. A stavba zatiaľ stojí.


Súvisiaci článok
Most v Radoli sa dočká opravy za viac ako 700-tisíc eur
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť