Sobota 27. 04. 2024 01:38:18 | Meniny má Jaroslav

TIP NA VÝLET: Zvonica U Marunov v Terchovej

V jeden krásny zimný deň sme sa opäť vydali do Terchovej, aby sme preskúmali ďalšiu z jej početných osád. Po Jánošíkovcoch sme sa rozhodli navštíviť osadu U Marunov, ktorá je známa romantickou drevenou zvoničkou i typickými terchovskými drevenicami. Výlet nás nesklamal. Snímky redakcia

Michal Filek|14. apríl 2022|10:48:09

Osada u Marunov je pravdepodobne jednou z najnavštevovanejších terchovských osád po osade Jánošíkovia, rodisku Juraja Jánošíka. Pýtate sa prečo? U Marunov sa totiž budete cítiť ako v inej dobe. Zachované drevenice, ktoré sú dodnes obývané, či staručká zvonica, ktorá sa vypína nad osadou a z ktorej je vraj najkrajší výhľad na západ slnka v Terchovej, vás prenesú minimálne do čias našich prarodičov.

Nenáročný výlet s odmenou na záver

Vždy je správny čas vydať sa ku Marunom. My sme tu zavítali počas jedného krásneho zimného dňa prežiareného slnkom, ktorý nám z výletu urobil nezabudnuteľný zážitok. Nádherné ďaleké i hlboké pohľady na susedné osady, romantický západ slnka, nenáročný výstup vhodný aj pre malé dieťa a hlavne kus starobylosti, ktorý sa tu do dnešných čias zachoval... Taký dojem v nás zanechala osada U Marunov. Ako sa tu dostanete?

Ku zvonici U Marunov sa dostanete z osady Vyšní Repáňovci, ktorá sa nachádza v lokalite Šípková.

Do osady sa môžete pokojne vyviesť autom, vedie tu udržiavaná asfaltová cesta. Ak však túžite trošku potrápiť váš krokomer, môžete auto nechať v osade Vyšní Repáňovci a k Marunom si to vyšliapať po vlastných. Výstup nie je náročný, cesta ku zvonici trvá približne 20 minút. Výlet je teda vhodný aj pre deti, dokonca aj pre tie najmenšie v kočíkoch.

Drevenice karpatského typu

Opíšme si trasu... V Terchovej odbočte pri supermarkete Lidl a vydajte sa smerom na Šípkovú. Približne po troch kilometroch sa ocitnete v osade Vyšní Repáňovci (sledujte informačné tabule, ktoré sa nachádzajú popri ceste). Pri autobusovej zastávke odbočte doľava. Tu môžete zaparkovať auto, ak sa rozhodnete ísť ďalej peši.

V tomto bode sa vydajte cestou nahor, po pár metroch sa bude rozdvojovať. Pokračujte vpravo, do kopca. Približne po 15 minútach chôdze cez chatovú osadu sa dostanete pod osadu U Marunov, o čom vás bude informovať aj tabuľa náučného chodníka. Z nej sa dozviete, že v tejto časti Terchovej sa zachovali typické terchovské drevenice, a to karpatské zrubové domy. Ďalej sa dočítate, ako sa tieto domy stavali a ako si v nich miestni obyvatelia nažívali.

Ku zvoničke stúpate stále do kopca, tie výhľady však budú stať za každú námahu.

Počas prechádzky cez osadu si všímame nové, moderné chaty, ale našu pozornosť oveľa viac priťahujú staré drevenice, o ktoré sa majitelia pekne starajú a zachovávajú ich v pôvodnom stave. Mnohé z nich sú na prenájom, čiže môže sa tu ubytovať aj bežný turista a vyskúšať si, ako sa tu ľuďom kedysi žilo. Prechádzame pomedzi malebné dreveničky a napravo na kopci si všímame cieľ našej cesty – zvonicu U Marunov.

Ako v rozprávke... V osade nájdete typické terchovské drevenice, tzv. karpatské zruby.

Okúzľujúca zvonička

Hoci ide o malú drevenú stavbu s vežičkou, v osade je neprehliadnuteľná. Hranatá zvonica so šindľovou strechou s dreveným krížom navrchu dominuje okoliu. Je naozaj okúzľujúca. Pozemok okolo nej je ohradený nízkym plotom s tabuľou, ktorá oznamuje, že ide o súkromný pozemok. K vežičke je však umožnený prístup, takže môžete si urobiť aj fotku na pamiatku.

Ako sa dozvedáme, zvonice si vtedajší ľud staval z rôznych príčin. Ich prioritnou funkciou bolo ohlasovanie času, ale slúžili aj ako predchodcovia obecných rozhlasov. Obyvatelia tak mali prehľad nielen o tom, v akej fáze je deň, ale taktiež ich zvonica varovala pred požiarmi a povodňami. Taktiež verili, že hlahol zvonov rozoženie búrkové mračná.

Zvonica stojí na rozhraní Malej Fatry a Kysuckej vrchoviny. Sú odtiaľto nádherné výhľady na všetky smery.

Krásne ukončenie dňa

Lepšie miesto jej tunajší osadníci ani nemohli vybrať. Je postavená neďaleko hranice medzi Malou Fatrou a Kysuckou vrchovinou, takže sa odtiaľto núkajú výhľady na všetky smery. A ako sme sa niekde dočítali, z tohto miesta je vraj najkrajší západ slnka nad Terchovou. A keďže sme tu prišli práve v tomto čase, musíme dať autorovi tohto výroku za pravdu. Krajšie ukončenie dňa sme si ani nemohli želať.

Dole zbehneme, ani nevieme ako. Za pár minút sme späť pri aute. Od Marunov odchádzame uspokojení po všetkých stránkach – príjemná prechádzka, krásne výhľady, trošku histórie, unavené dieťa a hlavne originálne zábery v telefóne. Nabudúce vám ukážeme zvonicu na Lutišiach...

Vraj je tu najkrajší západ slnka. S týmto tvrdením nemôžme nesúhlasiť.

Pre viac informácií a fotiek si pozrite naše krátke video.

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť