Piatok 17. 05. 2024 16:24:59 | Meniny má Gizela, Aneta

Žilinčania sú pohoršení z nesprávneho parkovania na vyhradených miestach

„Napríklad na parkovisku na Fatranskej ulici sú dve až tri značky, ktoré už majiteľa nemajú veľa rokov. Ďalší má rezerváciu, ale auto parkuje v parkovacom dome. Načo mu je to miesto?“ informoval redakciu o aktuálnej parkovacej politike na žilinskom sídlisku Vlčince obyvateľ Michal. Podľa hovorcu mesta, Vladimíra Miškovčíka, je aktuálne na žilinskom sídlisku Vlčince vyhradených 305 parkovacích miest pre osoby s ťažkým zdravotným postihnutím. Foto: ilustračné / WWW pixabay.com

Juliana Krčulová|13. apríl 2022|11:01:07

Medzi Žilinčanmi sa v posledných dňoch čoraz viac diskutuje o neadekvátnom parkovaní na vyhradených parkovacích miestach pre osoby s ťažkým zdravotným postihnutím, konkrétne na žilinských sídliskách Hájik a Vlčince. Obyvateľ Andrej z Hájika zaevidoval časté nesprávne parkovanie vozidiel s priradenými parkovacími miestami, na ktoré odkazujú aj dopravné značky s konkrétnymi evidenčnými číslami vozidiel. „Prečo blokuješ dve miesta jedným autom? Máš svoje vyhradené, parkuj tam,“ napísal Andrej vo svojom komentári a priložil fotografiu zaparkovaného vozidla na bežnom parkovacom mieste, pričom vozidlo má vyhradené parkovacie miesto aj so svojím evidenčným číslom. Vyhradené parkovacie miesto však zostalo prázdne.

277805904_10224705591979846_3737533382385617661_n.jpg Foto: Facebook / skupina Žilina - Hájik

Žilina - Hájik.jpg Foto: Facebook / skupina Žilina - Hájik

Parkovací preukaz pre fyzickú osobu so zdravotným postihnutím, podľa informácií od hovorcu mesta, Vladimíra Miškovčíka, nie je viazaný na konkrétne evidenčné číslo vozidla, ale na konkrétnu fyzickú osobu. To znamená, že ho takáto osoba môže použiť v ľubovoľnom vozidle, v ktorom sa prepravuje. „V zmysle VZN č. 5/2011 o dani za užívanie verejného priestranstva v úplnom znení neskorších predpisov, ktorým sa vyhradzovanie parkovacích miest na území mesta Žilina riadi, má nárok na vyhradenie parkovacieho miesta len fyzická osoba s ťažkým zdravotným postihnutím, ktorá je držiteľom parkovacieho preukazu alebo je v zmysle Komplexného posudku vydaného príslušným Úradom práce, sociálnych vecí a rodiny odkázaná na individuálnu prepravu osobným motorovým vozidlom. Takáto osoba môže požiadať o vyhradenie maximálne jedného parkovacieho miesta viazaného k miestu svojho trvalého alebo prechodného pobytu a k vozidlu, resp. vozidlám, ktoré má vo vlastníctve či v užívaní,“ uviedol pre redakciu SP 21 hovorca mesta.

V každom prípade však podľa hovorcu mesta platí, že na vyhradenom parkovacom mieste môže parkovať len vozidlo, pre ktoré je toto parkovacie miesto vyhradené. „Pokiaľ je teda na dopravnej značke uvedené konkrétne evidenčné číslo vozidla, môže na danom vyhradenom parkovacom mieste parkovať len toto vozidlo,“ uviedol Miškovčík.

pixabay.com.jpg Foto: ilustračné / WWW pixabay.com

Z jeho stanoviska ďalej vypláva, že v prípade, že individuálnu prepravu zabezpečuje rodinný príslušník, musí mať trvalé bydlisko totožné s adresou prepravovanej osoby. „V každom prípade na vyhradenom parkovacom mieste môžu parkovať len mestským úradom odsúhlasené vozidlá, ktoré sú uvedené v príslušnom povolení na vyhradenie parkovacieho miesta. Pokiaľ by užívateľ vyhradeného parkovacieho miesta chcel toto parkovacie miesto využívať aj s ďalším vozidlom, musí o jeho odsúhlasenie požiadať príslušný odbor na Mestskom úrade v Žiline,“ priblížil Miškovčík.

Redakcia SP 21 sa hovorcu mesta opýtala aj na kontrolu aktuálnosti dopravného značenia na žilinských sídliskách. „Kontrola aktuálnosti dopravného značenia sa vykonáva priebežne náhodnými kontrolami a konkrétne prípady sa preverujú tiež na základe podnetov občanov. V nepravidelných intervaloch sa vykonáva plošná kontrola vyhradených parkovacích miest za súčinnosti mestskej polície,“ odpovedal Miškovčík.

pixabay 3.jpg Foto: ilustračné / WWW pixabay.com

Na obdobný problém, s nevyužitým vyhradeným parkovacím miestom pre osobu s ťažkým zdravotným postihnutím, na ktorú odkazuje aj príslušná dopravná značka s konkrétnym evidenčným číslom vozidla, upozornil našu redakciu aj obyvateľ žilinského sídliska Vlčince, Michal. „Napríklad na parkovisku na Fatranskej ulici sú dve až tri značky, čo už nemajú majiteľa xy rokov, ďalší má rezerváciu, ale auto parkuje v parkovacom dome. Načo mu je to miesto?“ napísal redakcii pohoršený Vlčinčiar.

Aktuálne je, podľa hovorcu mesta, na sídlisku Vlčince 305 a na sídlisku Hájik 101 vyhradených parkovacích miest pre osoby s ťažkým zdravotným postihnutím.

Ako má občan postupovať, ak si takéto vyhradené parkovacie miesto pre osobu s ťažkým zdravotným postihnutím a aj s priradeným evidenčným číslom na dopravnej značke, chce dnes vybaviť?

„Všetky podmienky pre vyhradenie parkovacieho miesta sú stanovené Všeobecne záväzným nariadením mesta Žilina č. 5/2011 o dani za užívanie verejného priestranstva v jeho úplnom znení neskorších predpisov. V prípade záujmu o vyhradenie parkovacieho miesta je potrebné podať si žiadosť spolu s prílohami na Mestský úrad v Žiline, odbor správy verejného priestranstva a životného prostredia. Tlačivo žiadosti je možné nájsť na webových stránkach mesta Žilina, prípadne si ho záujemcovia môžu vyzdvihnúť osobne v klientskom centre mestského úradu, kde im budú v prípade potreby poskytnuté aj bližšie informácie,“ uzavrel Vladimír Miškovčík, hovorca mesta Žilina.


Súvisiaci článok
Žilinčania pozor na výtržníka. Demoluje autá na Vlčincoch!
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť