Utorok 04. 03. 2025 19:02:45 | Meniny má Kazimír

Vedeli ste? Jablká je dobré jesť neošúpané, v šupke je totiž mnoho flavonoidov

Viac ako polovica vlákniny a flavonoidov sa nachádza v šupke a tesne pod šupkou jabĺk, preto je dobré jesť ich neošúpané. Vláknina má funkciu prebiotika a znižuje hladiny cholesterolu, flavonoidy sú zas silnými antioxidantmi, ktoré môžu pomôcť znížiť krvný tlak.

TASR|4. marec 2025|16:00:06

Zdroj: Facebook/Regionálny úrad verejného zdravotníctva Bratislava hl.m.

Súvisiaci článok
Ako poslední si jarné prázdniny užijú žiaci na strednom Slovensku. Tešiť sa môže aj Žilinský kraj
Čítajte viac >

Na sociálnej sieti to vysvetlila Natália Šranková z poradne zdravia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva Bratislava.

„Jablká sú ovocie veľmi bohaté na vlákninu - pektín, ktorý má funkciu prebiotika, keďže je v hrubom čreve konzumovaný dobrými črevnými baktériami. Taktiež spomaľuje trávenie, čo podporuje urýchliť pocit sýtosti a tým, že do seba absorbuje vodu, normalizuje stolicu a pomáha pri hnačkách i zápche. Pektín taktiež absorbuje žlčové soli v črevách, ktoré tvoria jednu zo základných zložiek, z ktorých sa v tele tvorí cholesterol, čím znižujú hladiny cholesterolu v tele," ozrejmila Šranková. Obsahujú i mnoho polyfenolov, ako sú flavonoidy, ktoré sú silné antioxidanty. Môžu pomôcť znížiť krvný tlak, ochrániť stenu ciev a znižovať LDL alebo takzvaný zlý cholesterol.

Okrem toho sú jablká bohaté aj na iné živiny a vitamíny. Napríklad vitamín C a vitamíny skupiny B, ktoré sú dôležité na podporu nervového systému a červených krviniek. Taktiež sa v jablkách nachádzajú minerálne látky, ako horčík, vápnik a draslík. Šranková ozrejmila, že jablká sú síce bohaté na cukry, no sú vhodné na konzumáciu pre diabetikov. „Obsahujú glukózu a sacharózu, ale sú bohaté najmä na fruktózu, ktorá sa vstrebáva pomalšie, čím pomáha udržať stálu hladinu cukru v krvi, a preto sú jablká vhodné na konzumáciu pre diabetikov," priblížila. Jablká sú, naopak, chudobné na tuk, bielkoviny a sodík.

Regionálny úrad verejného zdravotníctva odporúča skladovať jablká na chladnom mieste, nie na priamom slnku, keďže v izbovej teplote dozrievajú až osemkrát rýchlejšie. Najlepšie je ich skladovať oddelene od ostatných druhov ovocia a zeleniny, pretože vylučujú etylén, ktorý by spôsobil, že iné druhy ovocia a zeleniny by zreli rýchlejšie. „Vždy si jablká pred konzumáciou dôkladne umyte, keďže kupované jablká bývajú mnohokrát chemicky ošetrené," dodala Šranková.


Súvisiaci článok
Kultúrne podujatia tento týždeň: Príde Smejko a Tanculienka, zažijete aj koncert piesní Karla Gotta
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť