Štvrtok 25. 04. 2024 10:39:25 | Meniny má Marek

6 krokov, ako sa starať o svoje zdravie (svetový deň zdravia)

Svetová zdravotnícka organizácia, tiež známa pod skratkou WHO, vyhlásila 7. apríl za svetový deň zdravia. Poďte si teraz s nami pripomenúť, ako by sme sa mali o zdravie starať. Máme ho len jedno, preto si nemôžeme dovoliť riskovať. ILUSTRAČNÉ FOTO: Pexels Ella Olsson

Michal Filek|7. apríl 2022|19:05:05

Pravidelné prehliadky u lekára

Základom starostlivosti o zdravie sú pravidelné prehliadky u lekárov. Nemali by ste ich zanedbávať, pretože iba kompetentné osoby vám dokážu povedať, ako na tom vaše zdravie je a či ste v poriadku. Čas na doktora by ste si mali nájsť minimálne raz do roka alebo aspoň počas chrípky.

Dostatok ovocia a zeleniny

Ďalším krokom je prijímať v strave dostatok ovocia a zeleniny. Práve tieto potraviny vám zabezpečia vitamíny a minerály, ktoré telo potrebuje. V letných mesiacoch sa zamerajte na ovocie a zeleninu akéhokoľvek druhu, no počas zimy a chladnejšieho obdobia by ste si mali vystačiť len s tým, čo sa dopestuje na našom území.

Pestrý jedálniček a pitný režim

Nie len ovocie a zelenina, no aj celková strava ovplyvňuje zdravie. Nemali by ste zabúdať na dostatok bielkovín z mäsa, syrov, mliečnych výrobkov a rýb. Konzumovať by ste mali aj celozrnné výrobky, ktoré obsahujú dostatok vlákniny, pretože tá je tiež dôležitá. Naopak, obmedziť môžete tučné a vyprážané jedlá, ktorá žalúdku a imunite neprospievajú.

Otužovanie

Ak chcete byť zdraví a mať silnú imunitu, mali by ste dať šancu otužovaniu. Pravidelným otužovaním si zvyšujete prah citlivosti na vírusy a baktérie, ktoré počas chladnejších mesiacov úradujú viac. Podchladzovaním tiež dochádza ku sťahovaniu ciev, čo priaznivo vplýva na pokožku - odďaľuje starnutie.

Svetový deň zdravia Zdroj  PexelsTirachard Kumtanom_ (002).jpg FOTO: Pexels Tirachard Kumtanom

Veľa pohybu na čerstvom vzduchu a cvičenie

Pohyb na čerstvom vzduchu a pravidelné cvičenie má veľký vplyv na správne fungovanie srdca, zlepšuje držanie tela a spevňuje svaly. Vďaka cvičeniu sa dokáže zlepšiť aj vaša pleť, kŕče vás môžu trápiť menej a pocity šťastia môžete mať častejšie, než človek, ktorý necvičí. Pokiaľ túžite po zdravom tele, mali by ste cvičiť minimálne 3x do týždňa.

Dostatočný spánok v noci

Áno, aj spánok sa spája so zdravím. Keď chcete mať zdravé telo, nemali by ste ho podceňovať, pretože spánok prináša niekoľko pozitívnych účinkov. Nedostatok spánku dokáže mať katastrofálne dopady na zdravie. Ak spíte menej než 7-8 hodín, zjavne trpíte spánkovým deficitom. Mali by ste sa mať na pozore, pretože dlhodobý spánkový deficit môže vyvolať závažné zdravotné problémy a ochorenia.


Súvisiaci článok
V krku mal dieru a na chrbát mu dýchala smrť. Marek prežil ťažký kovid
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť