Utorok 30. 04. 2024 06:18:31 | Meniny má Anastázia

Obyvateľom Vlčiniec nie je stav ich sídliska ľahostajný (FOTOGALÉRIA)

Na známu internetovú stránku Odkaz pre starostu obyvatelia Vlčiniec pravidelne nahlasujú podnety pre mesto Žilina na skvalitnenie ich sídliska. Niektoré sa týkajú nevyhovujúcej cestnej infraštruktúry, iné zase dlhodobo odstavených vozidiel, ktoré zaberajú parkovacie miesta na už tak dosť vyťaženom žilinskom sídlisku. Obyvatelia Kubínskej ulice na Vlčincoch nahlásené podnety vítajú. Foto: Juliana Krčulová

Juliana Krčulová|6. apríl 2022|13:13:01

Obyvateľ žilinského sídliska Vlčince Tomáš nahlásil ešte začiatkom marca tohto roku na internetovú stránku Odkaz pre starostu svoj podnet ohľadom vyriešenia situácie s vyvýšeným chodníkom na ulici Kubínska.

Podľa jeho slov sa na ulici Kubínska 10, za večierkou a odpadkovými košmi, nachádza na ľavej strane cesty takmer desaťmetrový úsek, na ktorom autá parkujú priečne pri obrubníkoch, ktoré majú výšku až dvadsaťpäť centimetrov, čím dochádza k poškodzovaniu áut. „Prípadne, autá parkujú vo väčšej vzdialenosti od obrubníka a tým brania výjazdu áut na druhej strane. Navrhujem daný, problematický úsek upraviť, odfrézovať vyvýšenú časť obrubníkov na štandardnú výšku do 15 centimetrov,“ napísal vo svojom podnete obyvateľ Tomáš.

Tomáš Koščo 1.jpg Foto: Tomáš Koščo

Odbor správy verejného priestranstva a životného prostredia Mestského Úradu Žilina jeho podnet zaregistrovalo a o tri týždne od nahlásenia podnetu mu Andrea Bialoňová z odboru komunikácie a vzťahov s verejnosťou odpísala: „Dobrý deň, ďakujeme za podnet, ktorý sme poslali zodpovedným osobám na riešenie. Mesto Žilina.“

Tomáš Koščo 2.jpg Foto: Tomáš Koščo

Podľa slov obyvateľov ulice Kubínska 9 a 10 sa za posledný mesiac s chodníkom nič nerobilo, avšak nahlásený podnet obyvateľa Tomáša vítajú. „Myšlienka občana je to dobrá, podporujem jeho návrh, pretože aj tento chodník treba spraviť, aby mohli autá lepšie parkovať. Zároveň by bolo vhodné, podľa môjho názoru, využiť aj panely, ktoré sa nachádzajú oproti vchodom na Kubínskej 9 a 10, po pravej strane večierky. Keby sa vytvoril nájazd na vyvýšenú panelovú plochu, vznikla by plocha pre kontajnery, ktoré sa nachádzajú na ceste pri večierke a aj na križovatke ulíc Kubínska a Martinská, čím by sa vytvorili nové parkovacie miesta pre občanov,“ uviedol pre redakciu SP 21 obyvateľ žilinského sídliska Milan.

1.jpg Parkovanie popri vyvýšenom chodníku na ulici Kubínska miestami zabraňuje plynulý prechod vozidiel z opačnej strany cesty

„Ak na mieste popri vyvýšenom chodníku zaparkovať nemusím, tak parkujem inde. Neraz sa mi stalo, že som prichádzala domov až večer, parkovisko na strane pri vchodoch už bolo plne obsadené a nevedela som popri odstavených autách na druhej strane ani prejsť s tým svojim,“ opísala svoje zážitky s parkovaním popri vyvýšenom chodníku na Kubínskej obyvateľka Mária.

Vlčinčiari si svoje okolie všímajú neustále a takmer každý deň nahlasujú na internetovú stránku Odkaz pre starostu svoje podnety na zlepšenie sídliska. Za mesiac apríl sú od obyvateľov Vlčiniec nahlásené podnety na ulici Pittsburgská, Matice Slovenskej a Vysokoškolákov.

Poškodený drevený plot okolo detského ihriska na ulici Pittsburgská nahlásila obyvateľka Soňa prostredníctvom mobilnej aplikácie Odkaz pre starostu v utorok 5. apríla 2022. Jej podnet je k dnešnému dňu kategorizovaný so stavom „zaslané samospráve“.

Soňa Veveričíková Šestáková.jpg Foto: Soňa Veveričíková Šestáková

„V nedávnom období bol do priestoru chodníka, na konečnej ulici Vysokoškolákov, pred križovatkou s ulicou Rosinská cesta, osadený prístrešok zastávky MHD. Pravdepodobne bol premiestnený z iného miesta v meste, no stav, predovšetkým spodnej časti konštrukcie, nie je dobrý. Hrdza, diery v podstavcoch. Pred inštaláciou mal byť prístrešok zrenovovaný. Je to hanba, ak sa chce uberať mesto smerom, ako vidieť v tomto prípade. Okrem toho podstavce zasahujú do chodníka,“ napísal Žilinčan Roman vo svojom nahlásenom podnete a priložil aj fotografie z miesta zastávky.

Roman Šimo 1.jpg Foto: Roman Šimo

Roman Šimo 2.jpg Foto: Roman Šimo

Žilinčan Roman prostredníctvom Odkazu pre starostu nahlásil aj výtlky pred vjazdom na most, na ulici Matice Slovenskej, smerom od predajne Nay. Jeho podnet bol rovnako zaslaný samospráve.

Roman Šimo 3.jpg Foto: Roman Šimo


Súvisiaci článok
Problémové parkovanie na Kubínskej ulici v Žiline
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť