Streda 23. 10. 2024 18:16:49 | Meniny má Alojzia

Žilinský kraj so silným ženským zastúpením: Na Memoriáli Ondreja Nepelu sa individuálne predvedie Doboszová aj Šelmeková

Krasokorčuliar Adam Hagara bude na nadchádzajúcom Memoriáli Ondreja Nepelu najväčším lákadlom z pohľadu slovenského diváka. V poradí 32. ročník podujatia bude mať prvýkrát v histórii slovenské zastúpenie vo všetkých kategóriách.

TASR|23. október 2024|15:30:02

Ilustračné foto. Zdroj: Instagram/ema_doboszova a Facebook/Nepela Memorial

Súvisiaci článok
Buďte pri tom: Predaj vstupeniek na finálový víkend JOJ Šport Slovenského pohára v Žiline je spustený
Čítajte viac >

Na memoriáli, ktorý je súčasťou seriálu ISU Challenger Series, sa predstaví 57 pretekárov z 23 krajín sveta. Slovensko budú medzi sólistami reprezentovať Adam Hagara, Vanesa Šelmeková a Ema Doboszová, v súťaži tanečných párov sa predstavia Anna Šimová s Kirillom Aksenovom a Sofia Mária Pucherová s Nikitom Lysakom. Medzi mužmi mal štartovať aj 17-ročný Lukáš Václavík, víťaza juniorskej GP v Gdansku však vyradilo zranenie.

Najväčším želiezkom v ohni bude bronzový medailista z juniorských Majstrovstiev sveta Hagara, ktorý sa chce pomaly zameriavať na súťaženie v seniorskej kategórii. „Túto sezónu som začal na juniorských Grand Prix a odteraz sa budeme snažiť smerovať na seniorské kategórie. Čakajú ma ešte rôzne preteky a hlavný cieľ tejto sezóny je kvalifikovať sa na zimnú olympiádu 2026. Dúfam, že sa mi podarí aj stupeň víťazov na juniorských Majstrovstvách sveta. Túto sezónu mám najvyššie ciele a budem sa snažiť dokázať čo najviac," povedal na stredajšej tlačovej konferencii.

Osemnásťročný reprezentant na súťaže lieta po celom svete a na domácu atmosféru v TIPOS Aréne sa teší. „Je to cítiť už na začiatku, keď nastupujeme na jazdu. Všetci fanúšikovia hučia a je ich počuť. Vtedy to nahodí sebadôveru a pocit, že sa chcem domácim fanúšikom ukázať. Aj po každom skoku, či sa nám podarí alebo nie, nám ukazujú dôveru, to, že nám chcú pomôcť ako môžu a že sa na nás radi pozerajú," konštatoval Hagara a prezradil, že divákom predvedie novú voľnú jazdu.

Práve čo najviac fanúšikov by v hľadisku rád videl nový predseda Slovenského krasokorčuliarskeho zväzu Peter Majerník. „Považujem za veľmi dôležité, aby medzinárodné preteky mali väčšiu divácku obsadenosť. Aby sa diváci prišli pozrieť, podporili športovcov a vytvorili skvelú atmosféru. Je úplne iné vystupovať a ukázať, čo športovci vedia, ak majú veľké obecenstvo, ktoré ich doslova tlačí dopredu potleskom," uviedol Majerník, medzi ktorého priority patrí popularizácia krasokorčuľovania v čo najširšej verejnosti.

V rámci oficialít pripravil Slovenský krasokorčuliarsky zväz slávnostné odkrytie Pamätnej tabule krasokorčuliarskych osobností či uvedenie medzinárodnej rozhodkyne a spoluzakladateľky podujatia Felicitas Babušíkovej do Siene slávy. Babušíková v minulosti pôsobila ako riaditeľka krasokorčuľovania Medzinárodnej korčuliarskej únie, čo je najvyššia funkcia, ktorú Slovák v tejto organizácii dosiahol. Okrem iného tiež výrazne prispela k vypracovaniu nového moderného systému rozhodovania. Memoriál sa uskutoční v piatok 25. a v sobotu 26 októbra.


Súvisiaci článok
Vlhová do rakúskeho Söldenu nateraz nepríde. Jej aktivita sa pravdepodobne rozprúdi v decembri
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť