Streda 23. 10. 2024 12:05:59 | Meniny má Alojzia

Mladí väzni zo Sučian spoznali život vonku. Šancu na návrat pocítili na vlastnej koži v Martine

Ich kontroverzné činy a priestupky ich v mladom veku dohnali až k životu za mrežami. Reč je o mladých väzňoch zo zariadenia v Sučanoch. Niektorí z nich majú reálnu šancu na návrat do bežného života, no ešte predtým ich pracovníci väzenskej stráže zoznámili s úskaliami života mimo ústavu.

Michal Szentivanyi|20. október 2024|13:00:13

Zdroj: Koláž Žilina SP21/zvjs.sk

Súvisiaci článok
Príslušníci ústavu v Sučanoch oslávili Deň zboru 2024. Nechýbala kondičná súťaž a ani oceňovanie
Čítajte viac >

Išlo o projekt Šanca na návrat, pričom o jeho priebehu informoval Zbor väzenskej a justičnej stráže na svojom webe. Všetko bolo naplánované na pondelok 30. septembra 2024, kedy sa v rámci činnosti tohto projektu uskutočnila vychádzka mimo Ústavu na výkon trestu odňatia slobody pre mladistvých Sučany.

Screen Shot 10-19-24 at 01.32 PM 004.JPG Zdroj: zvjs.sk

Na vychádzku zobrali piatich odsúdených

„Na vychádzke sa zúčastnili piati odsúdení z výstupného oddielu v sprievode sociálneho pracovníka a pedagóga väzenskej stráže. Účelom vychádzky bolo zabezpečenie plynulého prechodu odsúdeného do občianskeho života formou nácviku sociálnych a praktických zručností," vysvetlil zbor väzenskej stráže.

Screen Shot 10-19-24 at 01.32 PM 002.JPG Zdroj: zvjs.sk

Väzni navštívili stanice aj Okresný úrad v Martine

Počas opustenia ústavu odsúdení spolu so sociálnym pracovníkom a pedagógom cestovali z nápravného zariadenia v Sučanoch prímestskou autobusovou dopravou a následne aj späť.

„Navštívili autobusovú a vlakovú stanicu, kde im bolo ozrejmené fungovanie a orientovanie sa na daných staniciach v rozličných smeroch a odchodoch vlakov a autobusov. Následne sa odsúdení v rámci ďalšieho nácviku praktických zručností presunuli na Okresný úrad v Martine, aby sa oboznámili s informačným kioskom, ktorý slúži na vybavenie rôznych dokladov, náležitostí a na vydávanie elektronických kolkov. Cestou z okresného úradu odsúdení navštívili aj kultúrne centrum Martina a to Maticu slovenskú, kde sa spolu so sociálnym pracovníkom a pedagógom prešli po nádvornom parku Cyrila a Metoda, ktorého súčasťou sú busty slovenských národných dejateľov," informovali pracovníci ústavu.

Screen Shot 10-19-24 at 01.32 PM.JPG Zdroj: zvjs.sk

Záver vychádzky patril obedovaniu a aj návšteve pamätníka

Súčasťou vychádzky bol aj nácvik socializácie v spoločnosti, ktorý prebiehal formou napríklad kúpenia lístku v autobuse, ďalej návšteva nákupného centra Galéria, kde sa odsúdení oboznamovali s prehľadom cien v obchodoch a aj s novými trendami v oblečení a elektronike. „V závere vychádzky sa zastavili pri pamätníku z obdobia druhej svetovej vojny. Vychádzku ukončili spoločným obedom v Čínskej reštaurácii. Celkovo sa im vychádzka páčila, nakoľko pre väčšinu z nich to bol prvý kontakt s vonkajším svetom po dlhom čase," uzavrel Zbor väzenskej a justičnej stráže.


Súvisiaci článok
Národná diaľničná spoločnosť je pripravená na zimu: V pohotovosti bude 300 strojov
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť