Piatok 18. 10. 2024 03:48:48 | Meniny má Lukáš

Svetový deň duševného zdravia: Každý človek by mal mať adekvátnu starostlivosť o svoju psychiku

Duševné zdravie je základnou súčasťou pohody človeka. Môžete cvičiť, môžete sa zdravo stravovať a vyzerať fit, no pokiaľ na tom nie ste psychicky dobre, nebude sa vám dariť. Fyzické a duševné zdravie by malo ísť ruka v ruke.

Radka Kostánová|10. október 2024|14:30:10

Ilustračné foto. Zdroj: Freepik.com

Súvisiaci článok
Svetový deň pošty: Je to druhá najstaršia medzinárodná organizácia na svete
Čítajte viac >

Každoročne si 10. októbra pripomíname na celej planéte Svetový deň duševného zdravia, ktorý sa zameriava na zvýšenie povedomia o duševných ochoreniach. Tento deň podľa informácií Úradu verejného zdravotníctva vyhlásila Svetová federácia pre duševné zdravie prvýkrát v roku 1991.

Cieľom tohto „sviatku“ je prelomiť tabu spojené s duševnými chorobami a podporiť diskusiu o tom, ako môžeme spoločne vytvoriť zdravšiu a podporujúcu spoločnosť.

Zlepšenie prístupu k duševnej starostlivosti

Zlepšenie prístupu k duševnej starostlivosti je témou roka 2024. Svetová zdravotnícka organizácia upozornila na dôležitosť toho, aby mala každá osoba, bez ohľadu na svoju finančnú situáciu či geografickú polohu, prístup k adekvátnej duševnej starostlivosti. Práve preto je tohtoročná téma taká dôležitá. Vedeli ste, že v mnohých krajinách je prístup k psychologickým službám obmedzený? Buď kvôli finančným nákladom, alebo kvôli nedostatku odborníkov.

Ako sa starať o svoje duševné zdravie?

Úrad verejného zdravotníctva poskytol aj tipy na to, ako sa o svoje duševné zdravie môžete starať:

  • Rozhovory o pocitoch: Hovoriť o svojich pocitoch s blízkymi osobami môže pomôcť zmierniť stres,
  • Zvládanie stresu: Meditácia alebo hlboké dýchanie môže pomôcť v zvládaní každodenného zhonu z pracovného života,
  • Stanovenie realistických cieľov: Nastavenie malých a dosiahnuteľných cieľov je lepšie, než stanovenie si veľkých úloh, ktoré nesplníte,
  • Vyhľadanie odbornej pomoci: Psychológovia, psychiatri a terapeuti sú tu na to, aby vám pomohli.

Osamelosť a jej dôsledky nemusí byť na prvý pohľad vidieť. Je dôležité byť všímavý a poskytnúť okoliu podporu a prijatie. Pri príležitosti Svetového dňa duševného zdravia vo štvrtok 10. októbra pre Tlačovú agentúru Slovenskej republiky na to poukázalo občianske združenie IPčko.

Liga za duševné zdravie podotkla, že aj obyčajný záujem a empatický rozhovor môže pomôcť.

Ipčko priblížilo, že s pocitom osamelosti sa naň ľudia obracajú najčastejšie. „Len za prvý polrok 2024 riešili naši psychológovia a psychologičky viac ako 10-tisíc kontaktov, ktoré sa týkali pocitov osamotenia a strachu," priblížilo združenie na sociálnej sieti.

Upozornilo, že práve osamelosť môže vyústiť napríklad do myšlienok na ukončenie života. Pripomína preto, že je dôležité byť citlivý a všímavý k okoliu. „Všímajme si, čo sa deje a skúsme poskytnúť podporu a prijatie," podotklo IPčko.

Svetový deň duševného zdravia je podľa ligy aj pripomienkou, aké dôležité je sa oň starať a nebáť sa vyhľadať pomoc, ak človek cíti, že je potrebná.


Súvisiaci článok
Svetový deň duševného zdravia si pripomíname už od roku 1991
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť