Žilinčania majú s kuchynským odpadom stále problém. Mesto upozorňuje, že hnedé nádoby nie sú smetisko na všetko, ale slúžia výhradne na biologicky rozložiteľný kuchynský odpad. Do nádob sa však opakovane dostávajú veci, ktoré tam nemajú čo hľadať – tráva, konáre, plienky či dokonca plastové obaly.
„Znečistenie kuchynského odpadu vedie k zvýšeným nákladom na dodatočné dotriedenie a znemožňuje jeho ďalšie zhodnotenie,“ uvádza mesto Žilina na svojom webe.
Správne triedenie pritom nie je nič zložité. Každá domácnosť má k dispozícii 10-litrový prevetrávateľný košík s kompostovateľnými vreckami. Ten stačí mať priamo v kuchyni, pokojne aj na linke. Balkón alebo terasa sú nevhodné – odpad tam rýchlo podlieha znehodnoteniu a láka hmyz.
Bioodpad živočíšneho pôvodu je dobré uchovávať v chladničke a do vrecka ho vložiť až v deň vývozu. Keď je vrecko plné, treba ho zaviazať a vložiť do 20-litrovej nádoby, ktorú obyvatelia vyložia pred dom.
Aby bolo úplne jasno – do hnedých nádob patria šupky, zvyšky jedál, nahnité ovocie, zelenina, pečivo, potraviny po záruke bez obalov, škrupiny, malé kosti z rýb a hydiny, čajové vrecká z papiera, kávová usadenina, kuchynské papierové utierky či dokonca bambusové príbory a kefky.
Naopak, určite tam nepatria veľké kosti, oleje, tuky, tekutiny, plesnivé potraviny, nylonové čajové vrecká, kávové kapsule, výkaly domácich zvierat, plienky, cigarety ani obsah vysávača.
Mesto Žilina obyvateľom odkazuje, že ide o spoločnú zodpovednosť: „Správne triedenie v domácnostiach je veľmi dôležité a ďakujeme občanom za spoluprácu,“ píše na svojom webe.
Ak sa bude bioodpad naďalej znečisťovať, hrozí, že náklady na zber porastú. A v konečnom dôsledku to zaplatia všetci.
Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk
Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť