Štvrtok 17. 10. 2024 23:10:07 | Meniny má Hedviga

Veľká obnova v Martine: Školu v mestskej časti Priekopa čaká rekonštrukcia vo výške takmer pol milióna eur

Mesto Martin využije európske fondy na veľkú rekonštrukciu areálu Základnej školy s materskou školou, J. V. Dolinského v mestskej časti Priekopa. S investíciou vo výške takmer pol milióna eur plánuje mesto začať už budúci rok.

Juliana Krčulová|9. október 2024|18:00:05

Zdroj: Koláž Žilina SP21/martin.sk

Súvisiaci článok
Žilinská nemocnica získa podporu na modernizáciu z plánu obnovy: Zrekonštruuje a rozšíri chirurgický a očný pavilón
Čítajte viac >

Martin sa pripravuje na veľkú rekonštrukciu školy v Priekope

Zuzana Jenigár, hovorkyňa martinskej radnice v tlačovej správe informovala, že mesto Martin spolu s mestom Vrútky a niektorými priľahlými obcami začínajú čerpať európsku pomoc v oblasti vzdelávania a inklúzie vo výške 1,37 milióna eur.

Kooperačná rada udržateľného mestského rozvoja Martin v tejto oblasti schválila projekt pod názvom „ZŠ Dolinského – komplexná škola s prístupom pre všetkých“. Konkrétne ide o rekonštrukciu areálu Základnej školy s materskou školou J. V. Dolinského v mestskej časti Priekopa.

ZŠ s MŠ Dolinského, pohľad.jpg Zdroj: martin.sk

„Mesto Martin je synonymom kvalitného vzdelávania a ako primátor som presvedčený, že by malo začínať už v materských a základných školách. Bohužiaľ, dlhodobo podfinancované samosprávy nemajú prostriedky na rekonštrukcie, ktoré by si školy pravidelne zaslúžili. O to viac ma teší, že budeme predkladať projekt, ktorý zmení jednu z našich škôl na miesto, kde budú mať prístup všetci bez rozdielu. Naše deti musíme učiť vzájomnej tolerancii a spolupráci, a základná škola Dolinského sa stane školou, ktorá na to bude mať ideálne podmienky,“ zhodnotil primátor mesta Martin, Ján Danko.

ZŠ s MŠ Dolinského, situácia stavby.jpg Zdroj: martin.sk

Podľa slov Zuzany Jenigár, rekonštrukcia a modernizácia školy bude pozostávať z troch základných častí. „Najrozsiahlejšou časťou projektu je výstavba a rekonštrukcia školského športoviska, v rámci ktorej bude zrekonštruovaný celý vonkajší areál. Vybuduje sa atletická dráha s futbalovým ihriskom uprostred, v oblúkoch bude vytvorené workoutové ihrisko a priestor pre aktívnu hru menších detí. Zároveň dôjde k revitalizácií existujúcej asfaltovej plochy, ktorá sa upraví do tvaru basketbalového ihriska. V blízkosti plochy vznikne zóna pre hru stolného tenisu a fitness zóna. Druhou časťou bude vybudovanie vonkajšej učebne so vzdelávacím panelom – kresliacou tabuľou a parkovými lavičkami pre vonkajšie vyučovanie a aj voľnočasové krúžky. V rámci materiálno-technického zabezpečenia bude zmodernizované vzdelávacie prostredie dvoch tried základnej školy, ktoré bude doplnené didaktickou technikou, aby zodpovedali požiadavkám inkluzívneho vzdelávania so zameraním na špeciálne potreby detí,“ priblížila hovorkyňa mesta Martin.

Predpokladaný rozpočet rekonštrukcie je podľa dostupných informácií vo výške 483 226 eur. Mesto Martin momentálne spúšťa tvorbu podkladov pre verejné obstarávanie, v rámci ktorého sa cena môže ešte meniť, pričom samotný projekt by mal byť realizovaný na budúci rok.


Súvisiaci článok
Incident na futbalovom zápase v Gbeľanoch má pokračovanie. Podozrivý muž nafúkal viac ako 2 promile
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť