Piatok 18. 10. 2024 10:18:37 | Meniny má Lukáš

Probiotiká by sa mali užívať denne: Je to fakt alebo mýtus?

Alergológovia a imunológovia rozobrali na sociálnej sieti Instagram dilemu, či je vhodné užívať probiotiká denne. Poďte sa pozrieť, čo je pravda.

Radka Kostánová|12. október 2024|18:00:06

Ilustračné foto. Zdroj: Freepik.com

Súvisiaci článok
Fakt alebo mýtus: Existuje alergia na chlad?
Čítajte viac >

Probiotiká na dennej báze

Probiotiká sú dobré a prospešné baktérie, ktoré podporujú rovnováhu črevnej mikroflóry a majú aj iné pozitívne účinky na organizmus. Alergológovia a imunológovia priblížili na sociálnej sieti Instagram, že rovnováha je kľúčová pre správne fungovanie tráviaceho systému, a čo je zaujímavé, aj pre našu imunitu.

Denné užívanie probiotík podľa slov imunológov môže podporiť črevné zdravie, zlepšiť obranyschopnosť proti patogénom, znížiť riziko niektorých alergií či infekcií.

„Pre väčšinu ľudí je bezpečné a prospešné užívať probiotiká pravidelne. Ukazuje sa, že denná konzumácia môže mať pozitívny vplyv, najmä u ľudí s vybranými imunitne podmienenými ochoreniami, syndrómom dráždivého čreva, pri hnačke alebo po užívaní antibiotík,“ uviedli alergológovia.

probiotika.png Zdroj: Instagram/alergologovia_a_imunologovia

Všetko je veľmi individuálne

Avšak, ako odborníci uviedli ďalej, vždy závisí aj od individuálneho stavu človeka. Preto by ste mali všetky veci konzultovať so svojím lekárom.

Probiotiká sa, ako iste viete, nachádzajú aj v potravinách. Vedeli o nich aj naše babičky. Najviac ich nájdete v jogurte, kefíre, kyslej kapuste či kimchi. Ak sa dá, zahrňte ich do vášho jedálnička.

„Užívanie probiotík môže byť prospešné, ale je dôležité zvoliť správny druh a dávku. Ak máte zdravotné ťažkosti, poraďte sa s odborníkom, aby ste našli to najlepšie riešenie pre vás. V súčasnosti sa na scénu dostávajú takzvané personalizované probiotiká pripravené podľa analýzy zloženia črevného mikrobiómu daného človeka,“ uzavreli alergológovia.


Súvisiaci článok
Existuje alergia na opaľovacie krémy? Odborníci priblížili, kde je pravda
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť