Sobota 05. 10. 2024 12:05:21 | Meniny má Viera

Prvý októbrový deň patrí milovníkom kávy. Viete, kedy by ste ju mali piť?

Práve prvý októbrový deň si pripomíname Medzinárodný deň kávy. Tento nápoj patrí k najobľúbenejším na svete. Viete však, kedy je ideálny čas na jeho pitie a aké má pre človeka benefity?

Radka Kostánová|1. október 2024|08:00:16

Ilustračné foto. Zdroj: Freepik.com

Súvisiaci článok
Horoskop kávy: Akú by ste si mali objednať podľa vášho znamenia?
Čítajte viac >

Tlačová agentúra Slovenskej republiky na svojom webe informovala, že prvý Medzinárodný deň kávy vyhlásili 1. októbra na Svetovej výstave Expo 2015 v Miláne. Členovia Rady Medzinárodnej organizácie kávy v Londýne o tom rozhodli ešte v roku 2014.

Benefity kávy pre človeka

Počas medzinárodného dňa sa má venovať pozornosť práve produkcii kávy, ale aj životnému štýlu súvisiacemu s kávou, jej chuťovým vlastnostiam, jej vplyvom na zdravie človeka a kávovej kultúre.

Odboríci z portálu Healthline priblížili, že pitie kávy prináša mnoho benefitov. Medzi prvými je zvýšenie energie vďaka kofeínu, ktorý nás naštartuje. Vo fitness centre môžeme vďaka káve spáliť viac kalórií, než ľudia, ktorí kávu nepijú.

close-up-coffee-cup-espresso-maker-cafe_1048944-20313921.jpg Ilustračné foto. Zdroj: Freepik.com

Medzi ďalšie benefity patrí možné zníženie rizika cukrovky 2. typu, môže podporovať zdravie mozgu a lepšiu sústredenosť, vďaka káve môže človek rýchlejšie schudnúť, mať menej depresívnych myšlienok, môže chrániť pred ochoreniami pečene, podporuje zdravie srdca a iných orgánov, predlžuje život a môže napríklad aj zvýšiť športový výkon na súťažiach.

Kedy je ideálny čas na jej pitie?

Odborníci na túto tému majú jasnú odpoveď. Na portáli uviedli, že pokiaľ vstávate približne o 6:30 hodine ráno, ideálny čas na pitie kávy je medzi 9:30 až 11:00 hodinou doobeda.

Avšak, žiadne štúdie nepreukázali lepšie alebo horšie výsledky po tom, čo človek vypije kávu ihneď ako vstane. Podľa ich slov je dobré držať sa odporúčaní, ale kávu by ste mali piť vtedy, kedy vám najviac vyhovuje.

close-up-roasted-coffee-beans-table_1048944-13274564.jpg Ilustračné foto. Zdroj: Freepik.com

Jediné, čo sa neodporúča, je piť kávu po 16:00 hodine poobede. Ak by ste vypili kávu príliš neskoro, mohli by ste mať problém so spánkom.


Súvisiaci článok
Kysuce oslavujú: Slovenské mažoretky triumfovali v Kapskom Meste s kompletnou sadou medailí
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť