Piatok 27. 09. 2024 04:14:08 | Meniny má Cyprián

Dôležité októbrové zmeny, ktoré by vám nemali ujsť. Zásadné práce na žilinskom železničnom uzle

S príchodom jesene sa na železničnom uzle Žilina pripravujú konštrukčné práce. Tie obmedzia a zasiahnu do každodennej rutiny zmenou lokalizácie nástupíšť a ďalších aspektov cestovania. Tieto zmeny oznamujú kompetentní verejnosti na konci septembra.

Michal Szentivanyi|26. september 2024|12:00:17

Ilustračné foto. Zdroj: Koláž Žilina SP21/zilina.sp21.sk

Súvisiaci článok
SAD Žilina upozorňuje cestujúcich na septembrové zmeny: Nástupištia dočasne nájdete na novom mieste
Čítajte viac >

Podstatou je, že od utorka 1. októbra 2024 príde k zmene v organizácii dopravy, o čom informovali Železnice Slovenskej republiky na svojom webe. „Táto zmena zahŕňa dlhodobú výluku nepárnej skupiny Železničnej stanice Žilina – osobná stanica. Výluková činnosť by mala byť ukončená v priebehu mesiaca december 2025," spresnili železnice.

Kľúčové zmeny a obmedzenia pre cestujúcich:

  • Uzávierka starých nástupíšť – Nástupištia číslo 1, 1R, 2, 5, 6 a 7 budú uzatvorené a stavebné práce sa presunú do tejto časti stanice. Všetky vlaky budú prepravované po novej časti koľajiska.
  • Výluka na trati Žilina – Rajec – V období od utorka 1. októbra 2024 do stredy 30. apríla 2025 bude úplne vylúčená železničná trať Žilina – Rajec. Počas tohto obdobia bude zavedená náhradná autobusová doprava. Autobusy náhradnej dopravy budú pristavené pred budovou železničnej stanice (oproti Všeobecnej zdravotnej poisťovni).
  • Nové nástupištia a dočasné nástupište – Cestujúcim budú k dispozícii nové nástupištia číslo 3 a 4 pre vlaky všetkých smerov okrem Rajca. Pre regionálne rýchliky z a do Bratislavy (vlaky číslo 701 – 716) bude slúžiť dočasné nástupište „U“, ktoré je prístupné z podchodu z Národnej, respektíve z Uhoľnej ulice. V prípade mimoriadností môžu byť na toto nástupište presmerované aj iné vlaky.
  • Prístup k nástupištiam – Cestujúcim odporúčame vytvoriť si dostatočnú časovú rezervu na presun na nové nástupištia číslo 3 a 4, ako aj na dočasné nástupište „U“. Presun z vestibulu na nástupište „U“ trvá približne 10 až 15 minút. K dispozícii sú výťahy na oboch stranách podchodu (Ulica Pavla Országha Hviezdoslava a Uhoľná ulica).

plan_umiestnenie_nastupist.jpg Zdroj: zsr.sk

Odporúčania pre cestujúcich

Pre zákazníkov sa pri tejto príležitosti uverejnilo niekoľko odporúčaní, aby bol systém cestovania plynulejší. Využívajte na nákup cestovných lístkov webové a mobilné aplikácie, aby ste predišli časovým zdržaniam. Pri nákupe lístkov v pokladniciach vo vestibule železničnej stanice si naplánujte dostatočnú časovú rezervu na presun podchodom. Bezbariérový prístup pre cestujúcich so zdravotným postihnutím bude výhradne z Uhoľnej ulice. Cestujúci so špeciálnymi potrebami musia svoju cestu nahlásiť dopravcovi minimálne 24 hodín pred plánovanou cestou.

„Železnice Slovenskej republiky si uvedomujú nepríjemnosti spojené s týmito zmenami a žiadajú cestujúcich o pochopenie a trpezlivosť počas modernizácie. Veríme, že tieto zmeny prispejú k zvýšeniu kvality a kapacity železničnej dopravy v Žiline po dokončení modernizácie," doplnila spoločnosť na margo avizovaných rekonštrukčných prác. Parkovisko pred budovou železničnej stanice navyše nebude prístupné pre osobné automobily.


Súvisiaci článok
Modernizácia uzla si pýta svoju daň. Na vyše polroka zabudnite na tento vlakový spoj, nahradia ho autobusy
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť