Piatok 27. 09. 2024 17:15:27 | Meniny má Cyprián

Žilinskí mestskí poslanci riešili viaceré dôležité témy: Rokovali o majetkovom vysporiadaní, spolufinancovaní výstavby športovej haly či o prevádzke minizoo

Hlavné témy trinásteho rokovania mestského zastupiteľstva zahŕňali majetkové vysporiadanie so Žilinskou parkovacou spoločnosťou, spolufinancovanie výstavby športovej haly a prevádzku minizoo na Zvolenskej ulici. Poslanci tiež podporili projekt, ktorý má zjednodušiť prístup k mestským službám pre občanov a podnikateľov. Pozitívne bolo aj hlasovanie o spoločnom programe hospodárskeho a sociálneho rozvoja mesta a okolitých obcí.

Juliana Krčulová|26. september 2024|08:01:09

Ilustračné foto. Zdroj: zilina.sk

Súvisiaci článok
Efektívnejšie triedenie odpadu pre obyvateľov rodinných domov: Žilina zavádza nové opatrenia
Čítajte viac >

Hovorkyňa mesta Žilina, Zuzana Ondrášová, prostredníctvom tlačovej správy informovala, že zasadnutie mestských poslancov, ktoré sa uskutočnilo v utorok 24. septembra, vyriešilo aj spornú otázku ohľadom rozostavaného športoviska na Karpatskej ulici. Po dlhej diskusii návrh získal väčšinu hlasov a Žilina už čoskoro vymení podiel mesta v Žilinskej parkovacej spoločnosti za spomínaný skelet s pozemkom, ktorý plánuje dokončiť v spolupráci s ďalšími partnermi a z prostriedkov eurofondov.

„Napriek tomu, že táto dohoda sa zakladá na veľkom kompromise, sme presvedčení, že ďalšie súdne spory a žaloby by v tomto prípade nikam neviedli. Mesto navyše potrebuje zlepšovať športovú infraštruktúru a o dokončenie objektu na Karpatskej prejavili záujem športové zväzy aj Žilinský samosprávny kraj. Verím, že aj keď niektorí poslanci, či samotní Žilinčania, s týmto krokom nesúhlasia, v budúcnosti sa rovnako presvedčia o správnosti tohto rozhodnutia,“ vysvetlil primátor mesta Žilina, Peter Fiabáne.

dasdasdas_392fed768d.jpg Zdroj: Koláž Žilina SP21/zilina.sp21.sk a zilina-gallery.sk

Jedným z náročných bodov programu rokovania mestského zastupiteľstva bol podľa slov Ondrášovej návrh na spolufinancovanie výstavby športovej haly Žilinskej univerzity v Žiline. Navrhované finančné náklady by po uzatvorení zmluvy predstavovali 1,5 milióna eur, ktoré mesto plánuje pokryť úverom. Tento zámer podporili mestskí poslanci už na júnovom zasadnutí a septembrovým hlasovaním potvrdili prísľub mesta podieľať sa na spolufinancovaní výstavby športovej haly UNIZA.

Žilinská radnica plánuje v blízkej budúcnosti zlepšiť svoje služby pre občanov aj podnikateľov. Zastupiteľstvo schválilo dva návrhy, ktoré majú k tejto snahe výrazne prispieť. Realizácia projektov zrýchli a skvalitní digitálne služby a zároveň zníži administratívnu záťaž pre mesto aj občanov. V dôsledku toho by Žilinčania mohli v budúcnosti vybaviť viac vecí online a vyhnúť sa osobnej návšteve mestského úradu. Druhý projekt má za cieľ zabezpečiť stabilné, kvalitné a odborne zdatné administratívne kapacity, ako aj potrebné materiálno-technologické zabezpečenie, mobilitu a vzdelávanie.

xDSC_5456.jpg Ilustračné foto. Zdroj: cvczilina.sk

„Mestské zastupiteľstvo v utorok schválilo spoločný Program hospodárskeho a sociálneho rozvoja pre mesto Žilina a obcí Bitarová, Divinka, Horný Hričov, Hôrky, Lietavská Lúčka, Mojš, Ovčiarsko, Teplička nad Váhom a Višňové na obdobie 2023 – 2032. Do bodov programu sa dostal aj návrh na zrušenie minizoo na Zvolenskej ulici, pričom v návrhu sa ako hlavný dôvod uvádzali nevhodné podmienky pre život zvierat, ktoré sa v objekte nachádzali,“ doplnila hovorkyňa mesta Žilina.


Súvisiaci článok
Mesto ukončuje kapitolu mnohých sporov ohľadom skeletu na Karpatskej ulici. Rozhodlo hlasovanie poslancov
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť