Piatok 27. 09. 2024 09:29:45 | Meniny má Cyprián

Modernizácie sa dočkali aj onkologickí pacienti. Žilinská nemocnica predstavila nový prístroj, ide o posun v liečbe

Oddelenie klinickej a radiačnej onkológie Fakultnej nemocnice s poliklinikou Žilina predstavilo novinku v onkologickej liečbe. Podľa odborníkov ide o výrazný posun v liečbe nádorov a príbuzných ochorení.

Michal Szentivanyi|24. september 2024|19:00:04

Zdroj: Koláž Žilina SP21/Facebook/Fakultná nemocnica s poliklinikou Žilina

Súvisiaci článok
Nemocnica upravuje ďalšie nedostatky. Technickí zamestnanci sa zamerali na prechodovú chodbu
Čítajte viac >

O novom spôsobe liečby informovala hovorkyňa nemocnice v Žiline Zuzana Fialová. „Zavedenie uzatvoreného infúzneho systému CytoSet do praxe je výrazným posunom v liečbe pacientov s onkologickým ochorením. Hlavnými benefitmi sú vyššia efektivita, presnosť, bezpečnosť a komfort pre pacientov i personál," pochvaľuje si nemocnica.

Liečbu bude môcť využívať viac pacientov

„Pacient dostáva cytostatikum presne podľa lekárom stanovenej schémy – správnu dávku, v správny čas a správnou rýchlosťou tak, aby bol dopad liečby čo najúčinnejší. Som veľmi rada, že žilinská onkológia sa zaradila medzi jedny z mála pracovísk, ktoré podávajú chemoterapiu týmto systémom,“ vysvetlila verejnosti primárka oddelenia klinickej a radiačnej onkológie a námestníčka Zdravotnej starostlivosti a prevencie pre nechirurgické odbory nemocnice v Žiline Dagmar Sudeková s tým, že vďaka novému spôsobu podávania chemoterapie sa tiež zvyšuje počet pacientov, ktorým je pracovisko schopné podať liečbu.

thumbnail_FNsP ZA_Žilinská onkológia sa zaradila medzi jedny z mála pracovísk, ktoré podávajú chemoterapiu týmto systémom.jpg Zdroj: Facebook/Fakultná nemocnica s poliklinikou Žilina

Ďalším benefitom infúzneho systému CytoSet je zvýšený komfort pre pacientov. „Pacienti už nemusia sledovať rýchlosť tečenia infúzie a nemajú možnosť ju svojvoľne meniť, čo sa v praxi stávalo. Infúzna technika celý priebeh automaticky reguluje, čo umožňuje, aby mohli pacienti počas liečby relaxovať,“ doplnil Andrej Mydlo, zástupca spoločnosti B. Braun, ktorá je výrobcom systému CytoSet.

„CytoSet je navrhnutý s cieľom chrániť nielen pacientov, ale aj zdravotnícky personál. Jednou z kľúčových výhod nového systému je totiž minimalizácia rizika úniku nebezpečných látok mimo infúznej linky, čo výrazne prispieva k ochrane personálu. Na pracoviskách, ktoré začali uzatvorený systém používať, odpozorovali významné zníženie výskytu nežiaducich účinkov,“ doplnil Andrej Mydlo


Súvisiaci článok
Pacienti, spozornite. Žilinská nemocnica dočasne zmení vstup na urgentný príjem
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť