Sobota 05. 10. 2024 22:00:55 | Meniny má Viera

Vonkajšie aktivity s deťmi v chladnejšom počasí: 5 tipov, ako ich zabaviť

Pre jeseň je typické chladné počasie, dážď, kaluže vody a blato. Ak máte malé deti, prežiť takéto dni, môže byť náročné. V našom článku vám preto ukážeme, aké aktivity sa dajú robiť s deťmi aj v nepriaznivom počasí.

Radka Kostánová|5. október 2024|18:30:17

Ilustračné foto. Zdroj: Pexels.com

Súvisiaci článok
Nechajte si príjemne okoreniť jesenné večery. Tieto netradičné nápoje si viete pripraviť aj doma
Čítajte viac >

Leto je ideálne obdobie na to, aby ste boli s deťmi vonku a vyhrievali sa na slniečku. Bohužiaľ, to sa o jeseni povedať nedá. Napriek tomu však existujú aktivity, ktoré robiť môžete. Poďte sa pozrieť na to, aké.

Púšťanie šarkana

Prvá aktivita je veľmi milá a prinúti vás vrátiť sa aspoň nachvíľu do detstva. Počas jesene a chladnejších dní môžete chodievať s deťmi púšťať šarkanov, aby ste videli, ako pekne lietajú. Mnohé obce a mestá dokonca usporadúvajú hromadné šarkaniády.

Zber jesenných plodov

Veľmi originálnou aktivitou je aj zber jesenných plodov. Pripravte sa ešte deň vopred. Do krabičky od vajíčok nakreslite (alebo nalepte) obrázky niečoho, čo sa dá nájsť v jesennej prírode. Následne na druhý deň zoberte dieťa na prechádzku a do obalu od vajec ukladajte pozbierané plody presne na svoje miesto.

pexels-allan-mas-5623701.jpg Ilustračné foto. Zdroj: Pexels.com

Pozorovanie hmyzu

V kvalitnom oblečení vám nebude zima ani v blízkosti zeme. Na prechádzku s deťmi môžete zobrať aj lupu a pozorovať hmyz. Ak sa v tejto oblasti nevyznáte, tiež si deň dopredu naštudujte, akí chrobáci a hmyz sa v prírode vyskytuje, a potom sa o tom rozprávajte s deťmi. Zažijete spoločné chvíle, ktoré budú edukatívne, rozvinú medzi vami puto a čas vám prejde rýchlejšie.

Zbieranie gaštanov

Azda najľahšou aktivitou vonku je zbieranie gaštanov, ktorú si musíte pamätať aj vy. Stačí, ak na prechádzke vonku nazbierate pár gaštanov a doma si z nich potom vyrobíte zvieratá, postavičky, domčeky alebo iné tvary, ktoré bude dieťa chcieť. Vďaka tomu sa zabavíte aj vonku, aj vnútri.

pexels-ellis-1448673.jpg Ilustračné foto. Zdroj: Pexels.com

Prírodný náramok z kvetín

Posledná aktivita je viac-menej pre malé parádnice. Máte doma malú princeznú? Pred prechádzkou vonku (alebo už vonku) jej na ruku dajte lepiacu pásku opačnou stranou. Lesklá strana sa bude dotýkať pokožky, lepivá bude zvonku. Vďaka tomu môžete v prírode a jej okolí nájsť rôzne kvetiny a listy, ktoré sa budú dať pripevniť na „náramok“.


Súvisiaci článok
Jeseň je ideálne obdobie aj na zber húb. Kde v Žilinskom kraji ich nájdete? (MAPA)
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť