Piatok 20. 09. 2024 13:44:45 | Meniny má Ľuboslav, Ľuboslava

Modernizácia zberu odpadu je podľa radnice nevyhnutná. Mapa porovnania s inými mestami, toto nie je lichotivé

Čoraz väčší obnos odpadu, ktorý sa každoročne objavuje na skládkach a nárast konzumu v spoločnosti spôsobuje, že poplatky za spracovanie putujú smerom nahor. Toho sú si vedomé viaceré slovenské mestá a ani žilinská radnica nezaostáva. Pomocou interaktívnej mapy porovnala, ako na tom je Žilina s ostatnými krajskými mestami.

Michal Szentivanyi|20. september 2024|10:30:12

Ilustračné foto. Zdroj: Koláž Žilina SP21/TASR/Milan Kapusta a zilina.sp21.sk

Súvisiaci článok
Radnica predpokladala, že s obnovou podchodu pod Rondlom skončí na prahu jesene. Čo ich zbrzdilo?
Čítajte viac >

O porovnaní spracovania zmesového odpadu mesto informovalo na sociálnej sieti. Podľa vedenia mesta sú v Žiline dva hlavné dôvody, prečo sa musí zlepšiť odpadové hospodárstvo:

  • produkujeme veľa odpadu
  • málo triedime

„Obrázok ukazuje, koľko nevytriedeného odpadu končí ročne na skládke za každého občana mesta," informovala radnica, ktorá status doplnila mapou Slovenska.

Z nej je evidentné, že v rámci Žiliny ide o 237 gramov produkcie takéhoto odpadu na jedného občana. Je to o viac ako 30 gramov viac v porovnaní s východným Prešovom, no o približne 50 gramov menej, než má Nitra. Tá je v rebríčku neslávnym lídrom.

Ak sa to nezlepší - poplatky budú stúpať

Mesto pod Dubňom túto situáciu napriek tomu nevidí ružovo. „V Žiline je v súčasnosti produkcia odpadu vysoká, čo má negatívny vplyv na výšku poplatkov za odpad a environmentálne dôsledky. Spoločne to môžeme zmeniť," vyzvala verejnosť žilinská radnica.

Tá aj z tohto dôvodu pristúpila k zmenám, ktoré chránia Žilinčanov pred neustále zvyšujúcimi sa poplatkami za odpad a neudržateľným prístupom k životnému prostrediu. „Prinášame nový systém odpadového hospodárstva, ktorý v prvej fáze zavádzame najprv v rodinných domoch a plánujeme ho rozšíriť aj do bytových domov," vyhlásilo mesto.


Súvisiaci článok
Oranžová balustráda na Námestí Andreja Hlinku je minulosťou. Mesto stáli búracie práce viac ako 27-tisíc eur
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť