Štvrtok 19. 09. 2024 11:08:39 | Meniny má Konštantín

Oranžová balustráda na Námestí Andreja Hlinku je minulosťou. Mesto stáli búracie práce viac ako 27-tisíc eur

Žilinčania si iste pamätajú oranžový múr so stĺpmi v centre. Táto historická balustráda dlhé roky oddeľovala Námestie Andreja Hlinku a Sad Slovenského národného povstania. Niektorí sa možno v meste nenachádzajú už niekoľko dní a po návrate by ich mohlo prekvapiť, kam sa táto časť mesta vyparila. Radnica sa ju rozhodla zbúrať a má na to viacero dôvodov.

Michal Szentivanyi|17. september 2024|14:00:08

Zdroj: Koláž Žilina SP21/zilina.sp21.sk a zilina.sk

Súvisiaci článok
Krásno nad Kysucou testuje novinku zo zahraničia: Spomaľovač a priechod v jednom
Čítajte viac >

Na túto tému sa pre redakciu Žilina SP21 vyjadrila vedúca odboru komunikácie a vzťahov s verejnosťou mesta Žilina, Katarína Gazdíková. „Búracie práce začali v utorok 10. septembra a mali by byť dokončené v piatok 20. septembra. Následne sa budú realizovať posledné úpravy verejného priestoru, oprava a doloženie dlažby a výsadba zelene. Snahou samosprávy je, aby sa upravený priestor sprevádzkoval čo najskôr," prezradila Gazdíková.

DSC00172_1600x1067.JPG Staré arkády pred zbúraním, zdroj: zilina.sk

Mesto je zbrzdené spomaleným legislatívnym procesom, balustráda pôsobila ako nežiadúca bariéra

Radnica má svoje dôvody, prečo sa rozhodla ukončiť túto historickú kapitolu mesta. „Staré, nefunkčné a zanedbané stánky dlhodobo znehodnocujú verejný priestor. Mesto Žilina takéto stánky postupne odstraňuje aspoň zo svojich pozemkov. Žiaľ, vzhľadom na platnú legislatívu tento proces trvá oveľa dlhšie ako by sa očakávalo. Radnica sa rozhodla urobiť tento krok z viacerých dôvodov. Hlavným bol esteticko-praktický dôvod, balustráda pôsobila ako optická a fyzická bariéra medzi verejným priestorom námestia a parkom," pokračovala Gazdíková.

DSC00174_1600x1067.JPG Zdroj: zilina.sk

V spomínaných zákutiach sa podľa vedenia mesta Žilina vytváral priestor, ktorý nepôsobil prívetivým, bezpečným dojmom. „Balustráda nie úplne plnila svoju, pôvodne zamýšľanú funkciu, ako miesta posedenia a oddychu v príjemnom tieni. Park prešiel nedávno takou malou revitalizáciou, bola tam uskutočnená nová výsadba trvalkových záhonov a rovnako aj úprava existujúcej zelene. Napriek tomu tento park, bol z nášho pohľadu, málo využívaný obyvateľmi a návštevníkmi Žiliny," posťažovalo sa mesto.

20240916_154622_1600x1200.jpg Stĺpy a oranžové múry sa už na mieste nenachádzajú, zdroj: zilina.sp21.sk

Na búracie práce išlo viac ako 27-tisíc eur

„Sme toho názoru, že prepojením námestia a parku, jeho otvorením, bude park omnoho príťažlivejší. Takže naším zámerom je vniesť do parku život, park prirodzene prepojiť do organizmu mesta. Radnica rovnako disponuje asanačným povolením aj na predajné stánky, ktoré boli do priestoru balustrády sekundárne postavené. Tie dnes rovnako, z rôznych dôvodov, neplnia svoju funkciu," doplnila Gazdíková s tým, že cena za likvidáciu arkád je 27 540 eur s DPH.

20240916_154650_1600x1200.jpg Zdroj: zilina.sp21.sk

Plány radnice už neblokuje nepriaznivé počasie a počas tohto týždňa očakávajú, že budú môcť v prácach pokračovať.

Zatiaľ bude určite voľný prechod, po fyzickom odstránení a zhodnotení reálneho stavu radnica pristúpi k úprave tohto priestoru uvoľneného asanáciou. Dnes sme pripravení asanované miesta jednoducho doplniť zeleňou. Primárnym cieľom je voľné prepojenie parku s námestím. V budúcom roku sa ale budeme zaoberať myšlienkou ako tento priestor bude vyzerať, ako ho skrášliť a tak ho ešte viac zatraktívniť," uzavrela Katarína Gazdíková zo žilinskej radnice.

IMG_4430_1600x1200.JPG Zdroj: zilina.sk


Súvisiaci článok
Žilina zvyšuje úroveň kyberbezpečnosti: Projekt za 480-tisíc eur spustia na budúci rok
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť