Streda 18. 09. 2024 18:31:26 | Meniny má Eugénia

Sedembolestná Panna Mária: Sviatok viery a nádeje spája slovenských veriacich

Katolíci na celom Slovensku slávia v nedeľu 15. septembra slávnosť Sedembolestnej Panny Márie - patrónky Slovenska. Tento deň je v Slovenskej republike aj dňom pracovného pokoja.

TASR|15. september 2024|09:00:03

Ilustračné foto. Zdroj: Koláž Žilina SP21/freepik.com a TASR/Martin Baumann

Súvisiaci článok
100 stavieb Žilinského kraja: Kaplnka Sedembolestnej Panny Márie v žilinskom lesoparku
Čítajte viac >

Veriaci si počas tohto dňa pripomínajú sedem bolestí Matky Božej, a to Simeonovo proroctvo o osude jej syna v jeruzalemskom chráme na 40. deň po narodení Božieho syna, útek Márie a Jozefa s malým Ježiškom do Egypta pred kráľom Herodesom, hľadanie 12-ročného Ježiša v chráme v Jeruzaleme, stretnutie Márie so synom na krížovej ceste. Piatou bolesťou bol pohľad Márie na pribíjanie a zomieranie Ježiša na kríži, šiestou bolo prijatie mŕtveho Ježiša do matkinho náručia a siedmou uloženie Ježiša do hrobu.

4-c922d7b3449ceeac321430927fc7a92e415aa989.jpg Ilustračné foto. Zdroj: TASR

Symbolom, prostredníctvom ktorého slovenskí veriaci vyjadrujú úctu Sedembolestnej Panne Márii, sa stala šaštínska pieta - socha sediacej Matky Božej s mŕtvym Kristom v náručí. Úcta k Sedembolestnej Panne Márii nadobudla na Slovensku takú intenzitu, že pápež Pius XI. pri príležitosti 200. výročia ustanovenia sviatku Sedembolestnej za celocirkevný sviatok v roku 1722 vydal úradný dokument o vyhlásení Sedembolestnej Panny Márie za patrónku Slovenska, ako i Slovákov žijúcich v zahraničí.

V roku 1964 pápež Pavol VI. vyhlásil slovenskú Národnú svätyňu v Šaštíne za baziliku (basilica minor). Šaštínsky chrám sa tak stal prvou bazilikou na Slovensku.

ipiccy_image - 2024-09-15T082224.467.jpg Zdroj: Koláž Žilina SP21/mestosastinstraze.sk a bazilika.sk

Tradičnou súčasťou sviatku je aj národná púť v Šaštíne. Tento rok bude program púte pre nepriaznivé počasie obmedzený. Slávnostná svätá omša sa v nedeľu 15. septembra uskutoční vo vnútri baziliky. Bratislavská arcidiecéza vyzvala veriacich, aby uprednostnili slávenie nedeľnej svätej omše vo svojich farnostiach.


Súvisiaci článok
Katolíci na Slovensku i v zahraničí slávia Nanebovzatie Panny Márie
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť