Streda 18. 09. 2024 13:58:45 | Meniny má Eugénia

Obľúbená sladkosť zachraňovala aj vojakov: Medzinárodný deň čokolády odhaľuje históriu kakaovej pochúťky

Lahodná čokoláda si našla cestu do našich životov už pred tisíckami rokov. 13. septembra oslavujeme Medzinárodný deň čokolády a objavujeme nielen rôzne podoby tejto sladkosti, ale aj jej fascinujúcu históriu, ktorá siaha až k starým civilizáciám, ako boli Aztékovia či Mayovia.

Monika Bieliková|13. september 2024|17:00:08

Ilustračné foto. Zdroj: Koláž Žilina SP21/freepik.com

Súvisiaci článok
Medzinárodný deň ľavákov: S akými ťažkosťami sa stretávajú v živote?
Čítajte viac >

Ťažký deň, skúškové obdobie, oslava úspechu. Pri každej príležitosti je tu pre nás. Čokoláda zlepšuje náladu, a po ťažkom dni v škole či práci je jej sladký zábal akousi malou terapiou.

13. septembra si pripomíname Medzinárodný deň čokolády – sviatok, ktorý nám dáva príležitosť osláviť všetko, čo má s čokoládou čo do činenia. Či už ide o tmavú, mliečnu alebo bielu, čokoláda si získala srdcia miliónov ľudí na celom svete. Tento deň je nielen o pôžitku z jej jedenia, ale aj o spoznávaní jej histórie.

32922.jpg Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com

Pochúťka aj platidlo

Čokoláda bola už v staroveku považovaná za niečo výnimočné. Podľa portálu daysoftheyear.com ju Aztékovia a Mayovia nazývali „nápojom bohov" a používali ju nielen na rituály, ale aj ako platidlo. Časom sa jej kúzlo rozšírilo až do Európy, kde si čokoládu začali užívať aj kráľovské rodiny. Avšak až v 19. storočí sa stala dostupnou pre širšiu verejnosť, a to vďaka výrobe čokoládových tabuliek.

2148553186.jpg Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com

Zaujímavosti o čokoláde, ktoré ste možno nevedeli:

  • Švajčiarsko je lídrom v spotrebe čokolády. V roku 2022 dosiahla priemerná spotreba na osobu 11,8 kilogramu.
  • Prvá čokoládovňa bola založená v roku 1728 v Spojenom kráľovstve Josephom Fryom, ktorý neskôr vytvoril aj prvú čokoládovú tyčinku.
  • Mliečna čokoláda vznikla až v roku 1875. Mliečna čokoláda, dnes najobľúbenejší druh čokolády, bola vynájdená relatívne nedávno v porovnaní s jej históriou.
  • Čokoláda zachraňovala vojakov v druhej svetovej vojne. Vojaci mali vo svojich denných dávkach aj čokoládové tyčinky – konkrétne štyri unce na jedného vojaka.
  • Kakao ako jedlo bohov. Latinský názov pre kakaovník je Theobroma cacao, čo sa prekladá ako „jedlo bohov".
  • Čokoládové sušienky vznikli náhodou. Pekárka omylom použila kúsky čokolády namiesto práškovej. Výsledkom bol dnes obľúbený dezert.

37376.jpg Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com

Ako osláviť Medzinárodný deň čokolády?

Môžete si dopriať obľúbený druh čokolády alebo sa nechať unášať fantáziou a vyskúšať nové kombinácie chutí z celého sveta. Čo takto usporiadať čokoládový večierok so susedmi, kde sa budú podávať čokoládové koláče, zmrzlinové poháre či dokonca čokoládová fontána? Pre odvážlivcov je tu výzva zahrnúť čokoládu aj do hlavných jedál – vyskúšali ste už čili s kúskom tmavej čokolády?

39094.jpg Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com

Nech už sa rozhodnete oslavovať akokoľvek, Medzinárodný deň čokolády je časom, kedy môžeme oceniť nielen sladkú chuť tejto pochúťky, ale aj bohatú históriu, ktorú so sebou nesie.


Súvisiaci článok
Najlepší priateľ človeka nechce nič, len našu lásku. Oslavujeme Medzinárodný deň psov
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť