Streda 18. 09. 2024 09:40:16 | Meniny má Eugénia

Orava ukrýva množstvo talentov: Umelkyňa získala hlavnú cenu Výtvarného spektra 2024

Výsledky 61. ročníka celoštátnej postupovej súťaže neprofesionálnej výtvarnej tvorby Výtvarné spektrum 2024 sú viac než pozitívne. Hlavná cena putuje na Oravu.

Radka Kostánová|13. september 2024|10:00:15

Zdroj: odstredisko.sk

Súvisiaci článok
Tri generácie na horskom masíve Mních. Liptovské múzeum sa vybralo pátrať po stopách predkov
Čítajte viac >

Hlavná cena Výtvarného spektra 2024 putuje na Oravu

61.ročník celoštátnej postupovej súťaže neprofesionálnej výtvarnej tvorby Výtvarné spektrum 2024 bol pre Oravu prospešný. Zrodilo sa veľa talentov, ktoré mali možnosť sa predviesť. Informovala o tom Radka Hadová, manažérka pre divadlo, hudbu, literatúru a umelecký prednes v Oravskom kultúrnom stredisku v tlačovej správe.

Odborná porota na súťaži bola v zložení: Predsedníčky Mgr. art. Eva Čarnoká a ďalších členov: Mgr. Martina Chudá, Mgr. Richard Aradský, akademický maliar Marián Komáček, Mgr. art. Radoslav Repický. Tí hodnotili výtvarné práce, ktoré do celoštátnej súťaže postúpili z ôsmich krajských súťaží.

Podľa slov Hadovej sa do súťaže prihlásilo 204 autorov s 372 výtvarnými dielami, z ktorých porota navrhla udeliť jednu hlavnú cenu, 20 cien a 20 čestných uznaní 39 autorom a ich 77 dielam.

vytvarne-spektrum-2024.jpg Zdroj: okstredisko.sk

Hlavnú cenu súťaže získala autorka, ktorá reprezentovala Oravské kultúrne stredisko – Veronika Jurčáková z Mútneho s kolekciou diel Madam Alžbeta, Prusso Franco Prostituto, Marseillaisa, kombinovaná technika, koláž a jej iné podoby," uviedla Hadová.

Ďalej v kategórii autorov nad 25 rokov v kategórii C - plastiky cenu získal Vladimír Janiga z Dolného Kubína za diela Plastika I., Plastika II., Plastika III., kolekcia, fúkané sklo a kov.

Diela umelcov budú dostupné verejnosti v priestoroch Tekovského múzea a synagógy v Leviciach od soboty 5. do štvrtka 31. októbra 2024.


Súvisiaci článok
Historická pamiatka v Zákamennom čelí nečakanému problému s ďatľom
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť