Pondelok 16. 09. 2024 15:57:16 | Meniny má Ľudmila

Chvála pomalosti: Tvorbu oravského rodáka Jána Havrilu si budete môcť pozrieť v Dolnom Kubíne

Umeleckú tvorbu oravského rodáka Jána Havrilu sprístupnia od piatka 6. septembra v priestoroch Oravskej galérie v Dolnom Kubíne. Tlačovú agentúru Slovenskej republiky o tom informovali z galérie.

TASR|5. september 2024|11:00:03

Zdroj: oravskagaleria.sk

Súvisiaci článok
Štátny komorný orchester Žilina začína 51. sezónu. Otvárací koncert venujú tvorbe Beethovena
Čítajte viac >

Výstava s metaforickým názvom Chvála pomalosti prezentuje prierez už uzavretým dielom rodáka z oravskej obce Brezovica. „Aj napriek tomu, že väčšinu svojho tvorivého života prežil v Likavke pri Ružomberku, kde našiel svoje rodinné zázemie, okrem komornej maľby bola väčšina jeho monumentálnych diel realizovaných v rámci Slovenska práve na Orave," vysvetlila kurátorka výstavy Katarína Matušková.

Ako dodala, vo väčšine diel sa nachádza vertikálne i horizontálne delenie kompozície na dve súbežne sa odohrávajúce scény. „Zastavenie v čase realizoval detailným záberom pripomínajúcim zväčšeninu fotografie či sekvenciu z filmu. S akcentom na obrysovú líniu a plošné využívanie farieb a svetla mal v rukách výrazové prostriedky pop-kultúry, ktoré využíval a cyklicky sa k nim vracal," priblížila kurátorka.

Dielo Havrilu má podľa Matuškovej čo povedať aj dnešnej generácii. Výstava Havrilovej maľby je doplnená reliéfmi Mikuláša Palka. Verejnosť si ju môže prezrieť do nedele 17. novembra.

2_2.png oravskagaleria.sk


Súvisiaci článok
Turany ožijú heligónkou, súťažami a dobrou náladou. Tradičné dni mesta plné kultúry vás zabavia
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť