Utorok 07. 05. 2024 06:17:17 | Meniny má Monika

Mačkovitú šelmu na Liptove stále hľadajú

Mestská i štátna polícia, poľovné združenia, mesto aj obce. V pozore je celý región. V utorok v ráno nahlásil na Mestskú políciu v Liptovskom Mikuláši muž z Liptova nevšednú udalosť. Počas venčenia psa videl čiernu mačkovitú šelmu, podľa neho pumu, alebo jaguára. Radnica vyzýva k zvýšenej opatrnosti. ILUSTRAČNÉ FOTO: ecoidee.it

D U|15. marec 2022|09:51:03

„Ráno o 6.30h telefonoval na Mestskú políciu v LM obyvateľ z Vitálišoviec, že pri venčení sa jeho pes zvláštne správa a nezvyčajne vrčí. Obzrel sa preto smerom, na ktorý sa sústredil jeho pes a zbadal na blízkom kopci veľkú čiernu mačkovitú šelmu,“ uviedla k udalosti Viktória Čapčíková, hovorkyňa mesta Liptovský Mikuláš.

Mestská polícia (MsP) hneď prostredníctvom rozhlasu informovala obyvateľov okolitých mestských častí, aby sa nevzďaľovali z obytných zón až do času odchytu zvieraťa. Obyvateľov zároveň informovali o možnom pohybe šelmy aj prostredníctvom sociálnych sietí. „Príslušníci MsP vyrozumeli aj štátnu políciu, informovali starostov okolitých obcí, aby skontaktovali svoje poľovné združenia a ďalej členom poľovných združení komunikovali informáciu o možnom pohybe tejto šelmy (z dôvodu obozretnosti). Následne príslušníci MsP kontaktovali odchytový tím ŠOP, riaditeľa TANAPu a u majiteľa blízkej kontaktnej ZOO zistili, že v tejto zoo nechýba žiadne zviera,“ dodáva Čapčíková.

pantera-6.jpg

Riaditeľ Správy TANAPu ale nevylučuje, že útek zvieraťa môže niekto aj zámerne popierať. „Žiaľ, nemáme o všetkých chovateľoch evidenciu, pretože mnohí si neplnia legislatívne záväzky a nenahlasujú držbu takýchto živočíchov. Často sa stáva, že ak im niečo ujde, tak to zapierajú a odkedy sa sprísnila legislatíva na chov exotických zvierat, je možné, že kadejakí pokútni chovatelia, sa ich budú chcieť takýmto spôsobom aj zbaviť,“ hovorí Pavol Majko, riaditeľ Správy TANAPu.

Ak by sa šelma po Liptove naozaj pohybovala, mohla by byť hrozbou pre ľudí, aj zver. „Je to divá šelma, bude pravdepodobne hľadať potravu, bude vyhľadávať menšie cicavce, bude loviť. Ľudia by sa nemali k takémuto zvieraťu približovať. Ak by vošla k niekomu do dvora, treba rýchlo volať 112. Ale panike podliehať určite netreba,“ dodáva Majko. Podobný prípad si na Liptove nepamätá. „V rámci Slovenska už bolo pár prípadov,“ uzatvára Majko. Zviera v žiadnom prípade neodporúča odchytávať na vlastnú päsť.

Aktuálne miesto údajného posledného výskytu šelmy, pri Vitálišovciach, monitorujú dve hliadky Mestskej polície.


Súvisiaci článok
"Je to výsmech!" hovorí Anna o odškodnom za smrť manžela, ktorého usmrtil medveď
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť