Streda 18. 09. 2024 05:48:44 | Meniny má Eugénia

Zásah bleskom na hrebeni Nízkych Tatier: Dve turistky zachránili v kritickej situácii

Dve turistky na hrebeni Nízkych Tatier zasiahla blesková smršť, ktorá im znemožnila pokračovať v túre. Horská záchranná služba zasiahla včas a napriek nepriaznivému počasiu ich bezpečne dopravila do bezpečia.

Monika Bieliková|21. august 2024|18:00:02

Ilustračné foto. Zdroj: Koláž Žilina SP21/freepik.com a hzs.sk

V stredu 21. augusta 2024 sa na hrebeni Nízkych Tatier, v oblasti Chopku, odohrala dramatická záchranná akcia. Horská záchranná služba bola v poobedňajších hodinách požiadaná o pomoc pre dve slovenské turistky vo veku 27 a 39 rokov, ktoré boli nepriamo zasiahnuté bleskom. Incident sa odohral počas nepriaznivých poveternostných podmienok, a preto ženy nedokázali pokračovať v túre samostatne. Horská záchranná služba o tom informovala na svojom webe.

Záchranári z Oblastného strediska Nízke Tatry sa pre nevyhovujúce podmienky vydali na miesto zásahu pozemnou cestou. Po príchode turistky vyšetrili a poskytli im potrebnú starostlivosť. Následne ich bezpečne sprevádzali na Chopok, odkiaľ boli za pomoci lanovky prepravené k Domu Horskej záchrannej služby na Lúčkach. Turistky po zásahu lanovkou pokračovali ďalej na vlastnú žiadosť.

„Horská záchranná služba ďakuje prevádzkovateľovi lanovej dráhy za spustenie lanovky na vývoz záchranárov a zvoz zachraňovaných osôb, čo výrazne skrátilo ukončenie záchrannej akcie," dodala Horská záchranná služba v príspevku.

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť