Štvrtok 19. 09. 2024 10:56:52 | Meniny má Konštantín

Radnica apeluje na chovateľov psov v Žiline. Pri vodení a držaní svojich spoločníkov sa musia riadiť pravidlami

Mesto Žilina v týchto dňoch pripomenulo novú, platnú legislatívu. Tá sa dotýka držania a vodenia psov na území mesta. Tieto nové povinnosti nadobudli právoplatnosť počas tohto roka.

Michal Szentivanyi|15. august 2024|12:00:32

Ilustračné foto. Zdroj: Koláž Žilina SP21/zilina.sp21.sk a freepik.com

Súvisiaci článok
Mestský úrad v Čadci zdobí kamenná guľa: Ide o svetovú raritu, ktorá oživuje dedičstvo regiónu
Čítajte viac >

Mesto Žilina o legislatívnych normách informovalo cez svoju hovorkyňu Zuzanu Ondrášovú. „Mesto Žilina informuje, že z platnej legislatívy vyplývajú obciam aj majiteľom psov povinnosti. Mesto vydalo Všeobecne záväzné nariadenie číslo 2/2024 o podmienkach držania a vodenia psov na území mesta, ktoré nadobudlo účinnosť vo štvrtok 21. marca 2024," uviedla Ondrášová.

Hrozia aj pokuty

Zákon o veterinárnej starostlivosti prišiel pre majiteľov psov s povinnosťou ich čipovania. Tento úkon zabezpečuje veterinár, ktorý zviera zaeviduje do centrálneho registra. V prípade nesplnenia tejto zákonnej povinnosti hrozí majiteľovi pokuta 50 eur.

„Mesto Žilina je zo zákona povinné zabezpečiť odchyt túlavých zvierat (najmä psov a mačiek) a ich umiestnenie do karanténnej stanice, alebo útulku pre zvieratá. Odchyt na území mesta zabezpečuje Mestská polícia Žilina. Túlavé zviera je možné oznámiť na telefónnom čísle 159. Odchytené zvieratá sú zaregistrované v registri, ktorý je prístupný verejnosti. V prípade straty domáceho miláčika preto odporúčame prehľadať tento register," doplnila Ondrášová.

Screen Shot 08-15-24 at 11.22 AM.JPG Zdroj: zilina.sk

Nezodpovední psičkári

Opakovaným problémom je podľa radnice nedostatočná čistota po psičkároch. Chovatelia psov sú povinní bezodkladne odstrániť exkrementy, ktorými pes znečistil verejné priestranstvo.

Na tento účel tiež slúžia bežné smetné nádoby na komunálny odpad, alebo nádoby na uličné smeti. „Mesto Žilina neosadzuje špeciálne nádoby na exkrementy psov. Priestupku sa v zmysle zákona číslo 282/2002 Zbierky zákona, ktorým sa upravujú niektoré podmienky držania psov, sa dopustí ten, kto vedie psa a nerešpektuje zákaz vstupu so psom alebo zákaz voľného pohybu psa, nepreukáže známkou totožnosť psa, neodstráni bezprostredne výkaly, ktorými pes znečistil verejné priestranstvo. Za uvedený priestupok možno uložiť pokutu do 65 eur," pripomenula radnica s tým, že kontrolu dodržiavania nariadenia vykonáva mesto Žilina prostredníctvom Mestskej polície.

Porušovanie pravidiel spôsobuje nielen estetický problém, ale aj zvyšuje riziká nákazy. Potenciálnymi obeťami sú iné zvieratá alebo deti.


Súvisiaci článok
Mesto Žilina pokračuje v boji s vandalmi. Dopravné značenie vydržalo nedotknuté sotva týždeň
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť