Štvrtok 19. 09. 2024 19:35:04 | Meniny má Konštantín

Mestský úrad v Čadci zdobí kamenná guľa: Ide o svetovú raritu, ktorá oživuje dedičstvo regiónu

Kamenná guľa od umelca Stanislava Mikovčáka zdobí mestský úrad v Čadci. Toto významné dielo dáva do popredia kultúrne dedičstvo.

Radka Kostánová|14. august 2024|10:00:07

Zdroj: Facebook/Mesto Čadca

Súvisiaci článok
Prírodné a kultúrne dedičstvo „Megoňky – Šance“ zachová nový projekt cyklochodníka na Kysuciach
Čítajte viac >

O tom, že mestský úrad v Čadci zdobí kamenná gula, informovali zástupcovia mesta na sociálnej sieti. Ide o významnú pamiatku.

Primátor mesta Čadca, Matej Šimášek, sa o umeleckom diele vyjadril: „Som rád, že sme mohli na pôde mestského úradu sprístupniť dielo kysuckého výtvarníka Stanislava Mikovčáka. Je to práve pri príležitosti návratu viacerých kamenných gulí do lokality Megoňky. Spoločným cieľom bolo zvýrazniť potenciál kultúrneho a prírodného dedičstva Kysúc.“

Kamenné gule v časti Megoňky

Spolu s touto guľou boli predstavené aj kamenné gule v časti Megoňky, čím sa opätovne oživilo dedičstvo regiónu. Kultúrnej zaujímavosti sa venovala aj Televízia TA3 vo svojej repotáži. Priblížila, že na to, aby sa kamenné gule vrátili do prírody, museli použiť aj ťažkú lesnú techniku, akou boli napríklad traktory.

Lesný ťažbár Stanislav Kováč sa pre TA3 vyjadril, že guľa má tendenciu stále sa kotúľať. Tak to jednoducho ťahal cez šikmé podložie, cez také lúky. Náročné to podľa neho bolo v tom, že na základe toho bolo možné traktor prehodiť.

Časť Megoňky patrí podľa dostupných informácií medzi najväčšie nálezisko svojho druhu v Európe. Vek kameňov, ktoré sú v tvare gule, sa odhaduje pravdepodobne na 30 až 40 miliónov rokov. TA3 uviedla, že radnica v meste Čadca chce zabudnutý areál revitalizovať a vybudovať ekocentrum.


Súvisiaci článok
Netradičné výlety v srdci Žilinského kraja: 7 tipov, kam sa môžete vybrať
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť