Sobota 14. 09. 2024 14:56:54 | Meniny má Ľudomil

Prírodné a kultúrne dedičstvo „Megoňky – Šance“ zachová nový projekt cyklochodníka na Kysuciach

V okolí mesta Čadce sa podarilo zveľadiť prírodné krásy geolokality Megoňky. V rámci zveľaďovania sa vytvorila viac ako osem kilometrov dlhá náučná cyklotrasa. Mesto Čadca na svojom webe informovalo, že v týchto dňoch intenzívne pokračuje dobudovaním cyklochodníka v úseku okolo rybníka Milošová. FOTO: Mesto Čadca

Radka Kostánová|28. august 2023|18:57:38

„Cieľom projektu je vytvoriť ucelený spoločný produkt cestovného ruchu zhodnocujúci prírodné a kultúrne dedičstvo „Megoňky – Šance“, ktorý poskytne návštevníkovi komplexný súbor zážitkov. Zokruhovaná trasa prekračuje územie nielen Kysúc, ale aj Slovenska a ponúka viacero atrakcií naraz –známe Milošovské gule, Milošovský rybník a historické opevnenie Jablunkovské Šance, ktoré je už za hranicou v Českej republike,“ približuje mesto Čadca na svojom webe.

64e5b4b6efb01.jpg

64e5b4b6c25af.jpg

Na cyklotrase Milošová môžete vidieť aj 3 zaujímavosti, ktoré zaujmú nejedného turistu. Prvou z nich je Milošovský rybník. Toto miesto je vhodné na rekreáciu, avšak pozor, so zákazom kúpania. V zime slúži ako klzisko.

Ďalej ide o Milošovské gule, čo v „preklade“ znamená kamenný lom. Zástupcovia mesta Čadca odporúčajú prejsť prudkým chodníkom do lesíka vľavo od lomu, kde sa nachádzajú ešte dve gule. Je tam možnosť posedenia, takzvanej lavičky.

64e5b0065233e.jpg

Poslednou zaujímavosťou sú Jablunkovské Šance (CZ). Ide v podstate o historické opevnenie zo 16. storočia. Zachované a viditeľné sú priekopy s valmi, obranná priekopa a zvyšky hradieb z pôvodného opevnenia. Taktiež je tam možnosť posedenia v prístrešku.

64e5b005e8b23.jpg

64e5b005b68ca.jpg


Súvisiaci článok
Obecné slávnosti v Gbeľanoch sľubujú kvalitných interpretov a zábavu až do rána
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť