Sobota 07. 09. 2024 15:44:10 | Meniny má Marianna

Netradičné výlety v srdci Žilinského kraja: 7 tipov, kam sa môžete vybrať

Leto je ako stvorené na výlety. Ak chcete objavovať Žilinský kraj, inšpirujte sa týmito tipmi. Lokality sú vhodné aj pre rodiny s deťmi, preto neváhajte a zoberte aj svojich najmenších.

Radka Kostánová|22. júl 2024|08:00:16

Zdroj: Facebook/Žilinský turistický kraj a korna.sk

Súvisiaci článok
Letné osvieženie: 5 miest na kúpanie v Žilinskom kraji, ktoré stoja za návštevu
Čítajte viac >

Prázdniny sa pomaly prehupujú do polovice, čo znamená, že by ste sa mali mať na pozore. Hoci už predajcovia môžu lákať so svojimi kolekciami späť do školy, stále vám zostáva čas aj na objavovanie okolia. Vyberte sa ešte na týchto 7 miest, kde nájdete pokoj a krásnu prírodu.

Minerálny prameň Budiš

Krásna lokalita prináša jedinečnú vodu. Budiš je prameň minerálnej vody pri obci Budiš, čo je len na skok od preslávených Turčianskych Teplíc, jedného z najstarších kúpeľných miest na Slovensku. Podľa dostupných informácií tam nájdete stredne mineralizovanú, hydrogénuhličitanovo-síranovú, horečnatú, sodno-vápenatú, uhličitú, studenú, hypotonickú slabo kyslú, až neutrálnu prírodnú minerálnu vodu. Vďaka svojmu zloženiu je minerálna voda Budiš plná prospešných minerálov, prirodzeného CO2 a má vynikajúcu chuť.

pramen-budis17566499.jpg Zdroj: slovenskycestovatel.sk

Umelý gejzír v Rajeckej Lesnej

Počas horúcich letných dní sa môžete schladiť pri umelom gejzíre v Rajeckej Lesnej, ktorý vytryskuje do výšky asi 10 metrov. Priblížili sme vám ho aj v našom MINULOM ČLÁNKU. V zime sa zmení na tvar ľadového kuželu, z ktorého stredu strieka voda. Ak na toto miesto zoberiete aj vaše deti, možno sa budú cítiť ako v Ľadovom kráľovstve.

IMG_20200810_122530-790x450.jpg Zdroj: zilinskyturistickykraj.sk

Prírodné inhalátorium v Oravskej Polhore

V Oravskej Polhore nájdete skutočne netradičnú turistickú atrakciu. Neďaleké pramene slanej vody pod Babou horou umožnili vytvoriť prírodné inhlatórium, v ktorom sa vám bude dýchať podobne ako na dovolenke pri mori. Podľa zástupcov obce na webovej stránke inhalátorium otvorili v sobotu 22. júna 2019. Nájdete v ňom unikátnu jodo-bromovú vodu.

DSC_5830.JPG Zdroj: oravskapolhora.sk

Korňanský ropný prameň

Chodíte radi na Kysuce? Potom sa vám bude páčiť ropný prameň. Nachádza sa na východnom okraji v blízkosti osady Muchovci v obci Korňa. Je to ojedinelý európsky unikát - prirodzený povrchový výver ľahkej ropy s občasnými výronmi samozapaľujúceho sa metánu. Vedenie obce priblížilo, že sa k nemu dá ľahko dostať. Podľa dostupných informácií vedie k prameňu voľný prístup, približne 150 metrov od parkoviska pri hlavnej ceste.

Ropny_pramen.jpg Zdroj: korna.sk

Socha Jánošíka

V obci Terchová sa zase nachádza krásna socha - pamätník. Socha Juraja Jánošíka je podľa informácií z obce Terchová vyhotovená z ušľachtilého oceľového plechu v nadživotnej veľkosti a meria 7 a pol metra.Bola postavená v roku 1988 a jej autorom je akademický sochár Ján Kulich.

socha-janosik_large.jpg Zdroj: terchova.sk

Kamenné gule Megoňky

Prírodná pamiatka Megoňky je nálezisko prírodných pieskovcových útvarov vajcovitého až guľovitého tvaru, bližšie túto lokalitu opísali na portáli turisticky.sk. Ak sa tam chcete dostať, tak parkovisko sa nachádza na konečnej zastávke autobusu v obci Milošová a pri Obchode pri Kamenných guliach. Autobusom sa k miestu dá dostať z Čadce, keď vystúpite na konečnej zastávke Milošová – Megoňky. Nálezisko je prístupné po asfaltovej ceste peši.

megonky-3.jpg Zdroj: turisticky.sk

Prírodná rezervácia Mohylky

Posledným tipom je prírodná rezervácia. Lokalita Mohylky je v správe štátnej ochrany prírody TANAP-u. Nachádza sa v katastrálnom území obce Lisková a platí tu 4. stupeň ochrany a akékoľvek poškodzovanie či odnášanie skamenelín je podľa portálu vypadni.sk prísne zakázané. Výhodou je, že lokalita sa nachádza priamo pri ceste a pre turistov vybudovali aj lavičku a informačnú tabuľu.

4b8f3012-6e3a-434b-a9b1-3acd0f25c514.jpeg Zdroj: vypadni.sk


Súvisiaci článok
Tip na výlet: Labutie jazierko v Rajeckých Tepliciach
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť