Štvrtok 19. 09. 2024 06:00:04 | Meniny má Konštantín

Medzinárodný deň ľavákov: S akými ťažkosťami sa stretávajú v živote?

Všetci ľaváci na svete môžu v utorok 13. augusta oslavovať. Práve dnes si pripomíname Medzinárodný deň ľavákov.

Radka Kostánová|13. august 2024|15:00:11

Ilustračné foto. Zdroj: Freepik.com

Súvisiaci článok
Ľavákov je na svete približne 10 %. Čo všetko by ste mali vedieť o tomto Medzinárodnom dni?
Čítajte viac >

Medzinárodný deň ľavákov

Medzinárodný deň ľavákov vyhlásila podľa dostupných informácií organizácia Lefthanders International a pripomína sa už od roku 1976. Vedeli ste, že ľaváci tvoria približne desať percent svetovej populácie? Hovorí sa, že v minulosti boli často zatracovaní a ľudia ich spájali s hriechom a nečistotou. Väčšina ľudí písala totiž pravou rukou.

Tlačová agentúra Slovenskej republiky informovala, že dátum 13. august má najmä pravákov upozorniť na to, že ľaváci musia vynakladať veľké úsilie na vykonanie inak bežných úkonov, akými sú napríklad otvorenie fľašky alebo konzervy otváračom, čistenie zeleniny škrabkou či odrezanie stonky kvetu.

4045691.jpg Ilustračné foto. Zdroj: Freepik.com

„Až keď to pravák skúsi urobiť ľavou rukou s nástrojom určeným pre praváka, pochopí, aké ťažkosti ľavák má. Súčasný svet je totiž v prevažnej miere upravený pre potreby tých, čo všetko robia pravou rukou. Týka sa to kancelárskych pomôcok, kuchynských nástrojov a potrieb, dverí a zámok, počítačových myší a množstva iných prístrojov a rôzneho príslušenstva,“ priblížila agentúra.

Slávni ľaváci

Medzi slávnych ľavákov patria napríklad: Julius Caesar, Jana z Arku, Alexander Veľký, Barack Obama, Ronald Reagan, George H.W. Bush, Bill Clinton, Mark Twain, Bill Gates, Marie Curie, Robert Schumann, Sergej Rachmaninov, Ludwig van Beethoven alebo Céline Dionová.


Súvisiaci článok
Horoskop na tento týždeň: Niekomu príde do života láska, inému peniaze
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť