Štvrtok 19. 09. 2024 08:22:17 | Meniny má Konštantín

Trópy na nás neustále útočia. Odborníci dôrazne radia pravidelné vetranie a reguláciu teploty

Letné horúčavy nie sú pre každého rajom. Niektorým sa môže priťažiť a v prípade, že ide o staršiu, či citlivú a nevládnu osobu, je nutná asistencia. Regulovanie teploty v byte je dôležitým faktorom, aby sa organizmus vedel zdravo hydratovať a vysporiadať s nadpriemernými teplotami.

Michal Szentivanyi|14. august 2024|15:00:04

Ilustračné foto. Zdroj: Koláž Žilina SP21/freepik.com

Súvisiaci článok
Bláznivá trajektória počasia. Horúčavy a krúpy neboli výnimočné ani v Žilinskom kraji, odborníčka prehovorila
Čítajte viac >

Na dôležitosť pravidelného vetrania a regulovania teploty v príbytkoch upozornil Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky na sociálnej sieti.

„Medzinárodné zdravotnícke inštitúcie odporúčajú udržiavať v interiéri teplotu pod 32 stupňov Celzia počas dňa, v noci by izbová teplota nemala prekročiť 24 stupňov Celzia. Regulácia teploty je obzvlášť dôležitá v prítomnosti detí, seniorov nad 65 rokov a chronicky chorých," uviedol úrad.

Je dôležité zamedziť prechodu slnečných lúčov

Je nevyhnutné, aby ste svoje domovy a pracoviská zabezpečili pred prehrievaním. Ide o prenikanie priamych slnečných lúčov cez okná, ktoré treba zamedziť tienením v podobe žalúzií alebo roliet.

3397.jpg Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com

Elektronika ako tichý zdroj nežiadúceho tepla

Aktívna a neustále zapnutá elektronika v byte tiež spôsobuje nepríjemné pocity. „Odpojte čo najviac elektrických zariadení, ktorých používanie nie je v tom čase nevyhnutné. Zo zariadení totiž môže sálať teplo a môžu tak prispievať k zohrievaniu vzduchu v interiéri. Ak je to možné, vypnite umelé osvetlenie v domácnosti alebo na pracovisku," poradil úrad.

Ako s vysokými teplotami bojovať?

Podľa úradov je najvhodnejším a najprirodzenejším spôsobom na zvýšenie prúdenia vzduchu v izbe vetranie. „Odporúčame vetrať priestory v nočných alebo v skorých ranných hodinách. V čase vysokých denných teplôt neotvárajte okno, pokiaľ to nie je nevyhnutné," poskytol ďalšiu radu zdravotnícky úrad.

441.jpg Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com

Klimatizácia je najviac účinná pri uzavretom priestore

Pri použití klimatizácie pozatvárajte dvere a okná. Dôležitý je tiež prísny režim čistenia klimatizačnej jednotky podľa pokynov výrobcu. Udržujte ju v čistote. Nezabudnite na filtre a vzduchové prieduchy. Výparník klimatizačnej jednotky pravidelne dezinfikujte. „Správnou údržbou klimatizácie predchádzate tomu, aby bola zdrojom choroboplodných mikroorganizmov v priestore," vysvetlil Úrad verejného zdravotníctva s tým, že klimatizáciu je vhodné nastaviť tak, aby rozdiel teplôt medzi vonkajším a vnútorným prostredím nebol vyšší ako 5, maximálne 7 stupňov Celzia.


Súvisiaci článok
Treba byť opatrný: Počet úrazov počas leta rastie, najmä u detí
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť