Streda 18. 09. 2024 04:36:35 | Meniny má Eugénia

Indiánska čučoriedka v slovenských záhradách: Odolný, zdravý a chutný ker je ideálnou voľbou pre vaše zdravie

Muchovník, známy aj ako „indiánska čučoriedka,“ je ovocný ker pochádzajúci zo Severnej Ameriky, ktorý si postupne získava popularitu aj na Slovensku. Jeho atraktivitu zvyšuje nielen krásny vzhľad a voňavé kvety, ale predovšetkým lahodné plody bohaté na vitamíny a minerály.

Monika Bieliková|22. august 2024|15:00:09

Ilustračné foto. Zdroj: Koláž Žilina SP21/freepik.com

Súvisiaci článok
Zázvorový zázrak: Surový je lepší ako tabletky, no nie je vhodný pre citlivé žalúdky
Čítajte viac >

Na zdravotné benefity tohto výnimočného bobuľovitého kru sa zameral Regionálny úrad verejného zdravotníctva Bratislava na sociálnej sieti. Tieto modrofialové bobule, pripomínajúce čučoriedky, sú podľa úradu skutočným pokladom pre naše zdravie.

Obsahujú široké spektrum vitamínov, vrátane A, C, B a E, ako aj dôležité minerály, ako sú draslík, horčík, vápnik, železo a mangán. „Navyše sú bohatým zdrojom polyfenolových látok, ktoré majú silné antioxidačné vlastnosti," dodala odborníčka na zdravú výživu Mgr. Blažová z Poradne zdravia.

Pomáha pri prechladnutí aj pri osteoporóze

Konzumácia muchovníka prináša množstvo zdravotných benefitov, od posilnenia imunitného systému a zvýšenia odolnosti voči prechladnutiu a chrípke, až po podporu trávenia a prevenciu osteoporózy. Plody sú sladké, s jemne kyslastým nádychom, a ich dužina nefarbí. Môžu sa konzumovať čerstvé alebo sa spracovať na kompóty, džemy, sirupy, či dokonca likéry a vína.

452362661_1543755616274321_7880818367400858143_n.jpg Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com

Poradí si aj s extrémnym mrazom

Muchovník je mimoriadne odolný ker, ktorý zvláda aj mrazivé podmienky. Jeho plody dozrievajú dokonca pri teplotách až do -40°C, čo z neho robí ideálnu rastlinu na pestovanie v chladnejších klimatických podmienkach. Kanada patrí medzi najväčších pestovateľov tejto rastliny, no muchovníku sa výborne darí aj u nás.

Ozdobí záhradu a uľaví od žalúdočných ťažkostí

Okrem ozdobných a výživných plodov majú využitie aj ostatné časti rastliny. Odvar z bobúľ má antiseptické účinky a môže byť použitý ako kloktadlo pri zápaloch dýchacích ciest, zatiaľ čo odvar z kvetov pomáha pri znižovaní krvného tlaku a posilnení srdca. Listy muchovníka sa zas používajú na prípravu čaju pri žalúdočných a črevných ťažkostiach.


Súvisiaci článok
Vitamínová bomba v podobe arónie. Spoznajte jedinečné vlastnosti tohto plodu už teraz
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť