Na zdravotné benefity tohto výnimočného bobuľovitého kru sa zameral Regionálny úrad verejného zdravotníctva Bratislava na sociálnej sieti. Tieto modrofialové bobule, pripomínajúce čučoriedky, sú podľa úradu skutočným pokladom pre naše zdravie.
Obsahujú široké spektrum vitamínov, vrátane A, C, B a E, ako aj dôležité minerály, ako sú draslík, horčík, vápnik, železo a mangán. „Navyše sú bohatým zdrojom polyfenolových látok, ktoré majú silné antioxidačné vlastnosti," dodala odborníčka na zdravú výživu Mgr. Blažová z Poradne zdravia.
Pomáha pri prechladnutí aj pri osteoporóze
Konzumácia muchovníka prináša množstvo zdravotných benefitov, od posilnenia imunitného systému a zvýšenia odolnosti voči prechladnutiu a chrípke, až po podporu trávenia a prevenciu osteoporózy. Plody sú sladké, s jemne kyslastým nádychom, a ich dužina nefarbí. Môžu sa konzumovať čerstvé alebo sa spracovať na kompóty, džemy, sirupy, či dokonca likéry a vína.
Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com
Poradí si aj s extrémnym mrazom
Muchovník je mimoriadne odolný ker, ktorý zvláda aj mrazivé podmienky. Jeho plody dozrievajú dokonca pri teplotách až do -40°C, čo z neho robí ideálnu rastlinu na pestovanie v chladnejších klimatických podmienkach. Kanada patrí medzi najväčších pestovateľov tejto rastliny, no muchovníku sa výborne darí aj u nás.
Ozdobí záhradu a uľaví od žalúdočných ťažkostí
Okrem ozdobných a výživných plodov majú využitie aj ostatné časti rastliny. Odvar z bobúľ má antiseptické účinky a môže byť použitý ako kloktadlo pri zápaloch dýchacích ciest, zatiaľ čo odvar z kvetov pomáha pri znižovaní krvného tlaku a posilnení srdca. Listy muchovníka sa zas používajú na prípravu čaju pri žalúdočných a črevných ťažkostiach.
Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk
Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť