Streda 18. 09. 2024 17:21:42 | Meniny má Eugénia

Vitamínová bomba v podobe arónie. Spoznajte jedinečné vlastnosti tohto plodu už teraz

Leto je v plnom prúde, no už teraz je potrebné myslieť na posilnenie imunity na jeseň. Príchod tohto obdobia značí aj to, že dozrievajú niektoré bobuľovité plody. Medzi nimi aj arónie, ktoré by ste si nemali zamieňať s čučoriedkami.

Michal Szentivanyi|29. júl 2024|19:01:13

Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com

Súvisiaci článok
Prvý stánok prenajatý: Žilinská nemocnica ponúka ďalšie príležitosti pre podnikateľov
Čítajte viac >

Viac o tomto plode a jeho účinkoch napísal portál Záhradkár. Je to práve jeseň, ktorá je známa sychravým a veterným počasím. To je jedinečná príležitosť, aby ste sa na ňu pripravili už v zárodku.

Poriadna dávka vitamínov

Ak chcete imunitu vášho tela posilniť, nie je najhoršie siahnuť po arónii čiernoplodej. Ide o tmavé a nenápadné bobule, ktoré sa podobajú na čučoriedky. Sú tu však rozdiely. Tento plod je u nás známy aj ako jarabina čierna. Mnohí ju považujú za prírodný všeliek. Arónie sú samy o sebe veľkou vitamínovou bombou.

2525.jpg Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com

Vitamíny, antioxidanty a minerály

Arónia je niektorými odborníkmi vnímaná aj ako superpotravina. Je totiž bohatá na minerály, vitamíny a antioxidanty. Výnimkou nie sú vitamíny skupín A, B, C, K a P. Nezabúdajte ani na prítomný horčík, draslík a zinok. Ide o prvky, ktoré zohrávajú mimoriadne dôležitú úlohu pri budovaní imunitného systému. Obklopenie sa týmito látkami vám počas jesene prinesie dostatočnú ochranu napríklad aj pred vírusovými ochoreniami. Vtedy je na ne naše telo náchylné oveľa viac.

1930.jpg Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com

Tú však výhody konzumácie arónie nekončia. Je totiž bohatá na železo a má blahodarné účinky na krvný obeh. V niektorých prípadoch sa podpísala aj pod zmiernenie migrény a stimulovanie funkcie štítnej žľazy. Oceníte ju aj pri chudnutí, skvalitňuje peristaltiku a má silné protizápalové a protirakovinové vlastnosti.

Konzumácia plodov arónie je mnohoraká. Čerstvé majú sladkotrpkú chuť, no pred konzumáciou ich viete aj usušiť. Nezabúdajte aj na to, že príprava arónie sa môže snúbiť aj s výbornými džemami, kompótmi, sirupmi a šťavami. Jej využitie nájdete aj pri príprave pečeného čaju.


Súvisiaci článok
Zdravie na dovolenke: Úrad verejného zdravotníctva radí, čo jesť a piť v zahraničí
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť