Štvrtok 19. 09. 2024 19:20:54 | Meniny má Konštantín

Ak ste skončili strednú školu, tieto informácie si určite naštudujte. Úrad práce avizuje nemalú podporu

Ak ste sa počas uplynulého školského roka stali absolventom strednej školy a nemáte ešte určené pracovné či študijné plány na vysokej škole, vedzte, že úrady práce majú pre vás zaujímavú ponuku. Práve čerstvo vyštudovaní ľudia sa totiž v tejto inštitúcii nemusia nutne prihlásiť a konanie v tejto záležitosti je čisto dobrovoľné. No tí, ktorí tak urobia, majú veľkú šancu na podporu zo strany štátu a aj perspektívu na trhu so zamestnaniami.

Michal Szentivanyi|11. august 2024|17:30:22

Ilustračné foto. Zdroj: Koláž Žilina SP21/freepik.com, zilina-gallery.sk a TASR

Súvisiaci článok
Rodičia prvákov dostanú zvýšený prídavok na dieťa
Čítajte viac >

Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny na čerstvých absolventov stredných škôl apelovalo na svojom webe. Táto skupina ľudí sa môže evidovať do utorka 10. septembra 2024. To je zároveň časový limit aj na to, aby im nevznikla povinnosť platiť si povinné zdravotné poistenie, ale len za predpokladu, že nebudú pokračovať v ďalšom štúdiu.

454518927_917956880351158_7810736779676475063_n.jpg Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com

Podpora z viacerých strán

Ústredie pripomenulo, že absolventov stredných škôl bez práce dokážu podporiť viacerými spôsobmi. Takým je aj uhrádzanie zdravotného poistenia za absolventov v prípade, ak si podajú žiadosť o zaradenie do evidencie uchádzačov o zamestnanie najneskôr do utorka 10. septembra.

„K uvedenému dátumu končí 10-dňová lehota na evidenciu po tom, ako prestane byť absolvent strednej školy považovaný za nezaopatrené dieťa. Za nezaopatrené dieťa je považovaný do 31. augusta v roku, v ktorom ukončí vzdelávanie bez pokračovania v štúdiu na ďalšej škole. Kým je absolvent strednej školy považovaný za nezaopatrené dieťa, jeho rodič má nárok na prídavok na dieťa bez ohľadu na to, či sa absolvent pred týmto dátumom zaeviduje na úrade práce ako uchádzač o zamestnanie," spresnilo ústredie práce.

Úrady navyše ponúkajú viaceré spôsoby, aby sa mladí absolventi lepšie namotivovali na hľadanie práce. „Okrem sprostredkovania širokej ponuky pracovných pozícií a odborného poradenstva im môžu finančne pomôcť pri ďalšom rozvoji svojich schopnosti. Ak si chcú doplniť vzdelanie, môžu úrad práce požiadať v rámci národného projektu Zručnosti pre trh práce o zaplatenie vzdelávania podľa vlastného výberu, ktoré musí byť v súlade s podmienkami projektu. Žiadosť o poskytnutie príspevku je potrebné podať najneskôr 30 kalendárnych dní pred začiatkom kurzu. Úrady práce zaplatia vzdelávacie kurzy v plnej výške na základe splnenia podmienok uvedených v dohode o príspevku na vzdelávanie," skonštatoval úrad s tým, že znevýhodneným uchádzačom prispejú aj na pokrytie časti výdavkov súvisiacich s účasťou na prezenčnej forme vzdelávania vo výške 0,95 eura za jednu vyučovaciu hodinu, najviac v sume 190 eur.

454289892_440844805615215_1654480342242442646_n.jpg Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com

Z čerstvých absolventov môže získať výhody aj druhá strana

Úrad práce však nekončí len pri absolventov. Motivuje tiež samotných zamestnávateľov. Jedným z takýchto nástrojov je napríklad projekt Právo na prvé zamestnanie. Po splnení podmienok sa tu poskytuje finančný príspevok zamestnávateľom. Ten sa dáva najviac na dobu 6 mesiacov jednorazovo na úhradu časti celkovej ceny práce na jedno vytvorené pracovné miesto na jeden mesiac vo výške 90 percent celkovej ceny práce zamestnanca, najviac vo výške 1 318,53 eur mesačne. Celková výška predpokladanej podpory pre jedného účastníka je tak 7 911,18 eur.

Nakrátko však nevyjdú ani absolventi, ktorí sa rozhodnú samozamestnať. „V rámci jednej z častí národného projektu Finančné stimuly pre zamestnanosť si môžu podať žiadosť o finančný príspevok na začatie vykonávania samostatnej zárobkovej činnosti vo výške 7 534 eur," pripomenul úrad.

h_2527303_1280.jpg Ilustračné foto. Zdroj: TASR

Absolventi škôl, evidovaní viac ako jeden mesiac ako uchádzači o zamestnanie, môžu v rámci národného projektu požiadať úrad práce o zaradenie na prax a o poskytnutie finančného príspevku na vykonávanie praxe. Mesačný príspevok je vo výške životného minima, čo je aktuálne 273,99 eur po dobu 3 až 6 mesiacov a je určený uchádzačom vo veku do 30 rokov, ktorí dosiahli najviac stredné odborné vzdelanie a nepokračujú v procese vzdelávania ani sa nezúčastňujú na odbornej príprave.


Súvisiaci článok
Pri nesúhlase s výpoveďou sa môžu zamestnanci brániť súdnou žalobou
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť