Streda 18. 09. 2024 18:45:26 | Meniny má Eugénia

Bláznivá trajektória počasia. Horúčavy a krúpy neboli výnimočné ani v Žilinskom kraji, odborníčka prehovorila

O tom, že počasie má počas tohto roka čudnú a nepredvídateľnú náladu, nemusíme dlho diskutovať. Každý si spomína na prikrátke zimné obdobie a pomerne teplý február. Nasledovali jarné búrky, krúpy a zamračené dni, ktoré v lete striedali tie tropické. Teploty nad 30 stupňov Celzia neboli výnimočné ani na severe krajiny a o týchto dejoch teraz prehovorila odborníčka.

Michal Szentivanyi|12. august 2024|10:00:00

Zdroj: Koláž Žilina SP21/freepik.com, TASR/Martin Baumann a shmu.sk

Súvisiaci článok
VIDEO: Pozrite si fascinujúce zábery galérie na diaľnici D1 medzi Hubovou a Ivachnovou
Čítajte viac >

Svoj názor na aktuálne dianie s počasím vyjadrila pre Televíziu TA3 Lucia Szabová z Klimatickej koalície.

Screen Shot 08-11-24 at 09.16 AM.JPG Ilustračné foto. Zdroj: TASR/František Iván

Toto nie sú normálne deje, priznala odborníčka

Podľa nej sa nedá hovoriť o tom, že by aktuálne počasie bolo normálne. „Je to dôsledok zmeny klímy, ktorú sledujeme už niekoľko rokov. Aj pre bežného človeka, ktorý nesledujete dlhodobé dáta, je zjavné, že počasie je extrémnejšie, že máme z roka na rok viac ničivých búrok alebo že je viac extrémnych teplôt. Už aj verejnosť vníma takým tým svojím pocitom, že toto nie je normálne počasie na Slovensku," povedala pre Televíziu TA3 Szabová.

Búrky podľa nej sú síce súčasťou leta, no nie v tak veľkej kadencii. Búrky sa dokonca podpísali na náhlom ukončení populárnych akcií na Slovensku. „Je to celkové narušenie systému, ktorý máme. Prechádzame z jedného extrému počasia do druhého. Búrky sú silnejšie, vznikajú lokálnejšie, ťažšie sa predpovedajú. A ťažšie sa aj určuje, keď už vidíme, že vznikajú, kde napríklad dopadnú," vyjadrila pre Televíziu TA3 svoje obavy Szabová.

454238066_906313391537217_9097823134079087531_n.jpg Zdroj: Facebook/Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ)

Nechcené rekordy

Nejde pritom o fenomény, na ktoré by sme si mohli len tak zvyknúť. „Tieto výkyvy sa dejú počas celého roka, nielen teraz v tomto období. Máme tú globálnu zmenu klímy, ktorá postupuje, je stále rýchlejšia," varovala pre Televíziu TA3 odborníčka na počasie. Meteorológovia pritom vedia, že tento rok bude ešte plný rôznych rekordov.

Prihliadala pritom aj na to, že každý rok si do tabuľky zapisujeme čoraz vyššie a vyššie hodnoty. Niekedy k tomuto javu dochádza každý mesiac po sebe. Ak sa rozprávame o tomto roku, tak v tomto prípade išlo o negatívne zmeny z mesiaca na mesiac, a to až do júla. Aj ten bol podľa Szabovej rekordne teplý oproti minulým rokom.

Screen Shot 08-11-24 at 09.18 AM.JPG Ilustračné foto. Zdroj: TASR/Roman Hanc

„Sú to veľmi negatívne rekordy. Ide to ako keby rýchlejšie, ako sme očakávali. Takže nečakám, že sa počasie nejak stabilizuje a že môžeme očakávať dobré veci," uzavrela Szabová pre Televíziu TA3.


Súvisiaci článok
Lekári upozorňujú: Vdýchnutie vody pri kúpaní môže viesť k závažnému zápalu pľúc
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť