Sobota 04. 05. 2024 18:52:07 | Meniny má Florián

Naliehavá prosba záchranárov zvierat: Neberte z prírody mláďatá poľných zajacov

Slnečné počasie láka ľudí do prírody stále viac. Na svojich prechádzkach v týchto dňoch môžete natrafiť na práve narodené mláďatá poľných zajacov. Záchranári zvierat zo Zázrivej ale upozorňujú, aby ich ľudia nebrali, ani neplašili. Mláďatá nie sú opustené, ide o bežný jav, kedy ich samica niekde uloží a pravidelne sa k ním vracia. FOTO: Záchranná stanica pre zranené živočíchy Zázrivá

D U|13. marec 2022|18:00:52

Prípady, kedy ľudia zobrali mláďa zajaca, v snahe zachrániť ho, sa aj v našom regióne v týchto dňoch množia. „Prosíme vás preto, pokiaľ niekde v tráve, na poli, na lúke zbadáte krčiaceho sa malého zajačika, neberte ho so sebou. Odvolajte vášho psíka, vysvetlite to detičkám a potichu odíďte, prípadne upozornite okolo idúcich, nech sa tomuto miestu vyhnú,“ prosia záchranári zvierat zo stanice v Zázrivej.

Mláďa totiž nie je opustené, samica sa k nemu pravidelne vracia. „Ona ho chodí pravidelne kŕmiť, aj keď vy ju nikde na okolí nevidíte. Takto to v prírode funguje. Dnes sme podobný prípad riešili a je veľmi otázne, ako to celé dopadne,“ doplnili záchranári. V tomto prípade totiž aktivita ľudí môže mať úplne opačný efekt. Ak si nie ste istí, čo máte robiť, pokojne to dopredu so záchranármi konzultujte.


Súvisiaci článok
Orlicu, ktorú zachránili v Zázrivej, už vypustili do prírody
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť