Štvrtok 19. 09. 2024 17:21:42 | Meniny má Konštantín

Štatistický úrad ukázal na najlepšie a najnižšie platy na Slovensku. Takto si vedie Žilinský kraj

Výška finančného ohodnotenia za prácu sa okres od okresu mení. Nie je žiadnym tajomstvom, že lokality na západnom Slovensku sa už roky pýšia tými najvyššími čiastkami. Čo však ale posledné čísla hovoria o výplatách v Žilinskom kraji? Aj na toto priniesli úrady odpoveď.

Michal Szentivanyi|1. august 2024|15:00:03

Ilustračné foto. Zdroj: Koláž Žilina SP21/freepik.com a zilina.sp21.sk

Súvisiaci článok
Dovolenka na Slovensku sa teší veľkej obľube. V Žilinskom kraji stúpla zahraničná návštevnosť o 32 percent
Čítajte viac >

Podrobné dáta boli uvedené v publikácii Zamestnanci a mzdové prostriedky v hospodárstve SR, krajoch a okresoch v roku 2023. Tú zverejnil v stredu 31. júla Štatistický úrad na svojom webe.

Čiastočný úväzok majú skôr ženy, v zamestnanosti vedie maloobchod

Z výskumu sa však na prvý pohľad dali vyčítať aj iné veci, ako je výška platov. „Na konci roka 2023 pracovalo na Slovensku na kratší pracovný čas len 3,7 % z celkového počtu zamestnancov. Z dát vyplýva, že práca na čiastočný úväzok je u nás predovšetkým doménou žien. Až dve tretiny pracujúcich na kratší úväzok boli totiž ženy. Najviac ich tak bolo zamestnaných v odvetví maloobchodu (okrem motorových vozidiel), vo vzdelávaní, zdravotníctve, verejnej správe a sociálnom zabezpečení," uviedol na sociálnej sieti Štatistický úrad Slovenskej republiky.

57097.jpg Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com

Priemerná výška platov okresoch Žilinského kraja

Prejdeme si však tú najzaujímavejšiu položku zo spomínanej štúdie. Mnohých určite zaujíma, ako si Žilinský kraj vedie v prípade priemernej nominálnej mesačnej mzdy. Situácia je nasledujúca:

  • Žilinský kraj - 1 547 eur mesačne

Okresy:

  • Bytča - 1 508 eur mesačne
  • Čadca - 1 331 eur mesačne
  • Dolný Kubín - 1 480 eur mesačne
  • Kysucké Nové Mesto - 1 675 eur mesačne
  • Liptovský Mikuláš - 1 395 eur mesačne
  • Martin - 1 598 eur mesačne
  • Námestovo - 1 308 eur mesačne
  • Ružomberok - 1 610 eur mesačne
  • Turčianske Teplice - 1 313 eur mesačne
  • Tvrdošín - 1 490 eur mesačne
  • Žilina - 1 670 eur mesačne

6248_1600x1200.jpg Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com

Vedie okres Kysucké Nové Mesto, na chvoste je okres Námestovo

Pri pohľade na čísla je prekvapujúce, že okres Žilina sa s čiastkou 1 670 eur mesačne len tesne neumiestnil na prvom mieste najvyšších nominálnych mesačných miezd. Víťazom v tejto kategórii je totiž okres Kysucké Nové Mesto s 1 675 eurami mesačne. Naopak, najmenšia nominálna mesačná výplata sa objavuje pri okrese Námestovo, a to 1 308 eur mesačne a len v tesnom závese pred ním je okres Turčianske Teplice s výsledkom 1 313 eur mesačne.

6555.jpg Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com

Ako sa zbierali dáta?

Štatistický úrad priblížil aj to, ako sa štatistika tvorila. „Štatistický súbor tvorili všetky právnické subjekty, ktoré sú zapísané v obchodnom registri, rozpočtové organizácie, príspevkové organizácie a iné neziskové organizácie bez ohľadu na počet zamestnancov a prevažujúcu činnosť," priblížil Štatistický úrad v štúdii.

Spravodajské jednotky s počtom zamestnancov 100 a viac boli do zisťovania zaradené vyčerpávajúco. Ich početnosť predstavuje 2 010 jednotiek. Skupina organizácií do 99 zamestnancov bola zahrnutá výberovo s použitím štatistickej metódy náhodného výberu v rámci stratifikovaných skupín s rešpektovaním odhadu počtu neaktívnych jednotiek. Výberová vzorka za rok 2023 obsahovala spolu 9 024 spravodajských jednotiek. Čistá návratnosť výkazov dosiahla úroveň 98,28 %.


Súvisiaci článok
Svetový deň čokolády so zvláštnou štatistikou. Slováci pomaly, ale isto prestávajú konzumovať túto cukrovinku
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť