Piatok 20. 09. 2024 02:01:21 | Meniny má Ľuboslav, Ľuboslava

Dobrovoľníci obnovili prístrešok v Nízkych Tatrách: Nocovanie v ňom však nie je dovolené

Dobrovoľníci v Ludrovskej doline zrekonštruovali prístrešok. Pridali doň podkrovie na prenocovanie, no paradoxne tu turisti prespať nesmú, inak riskujú pokutu.

Monika Bieliková|29. júl 2024|08:00:29

Ilustračné foto. Zdroj: Koláž Žilina SP21/visit.ruzomberok.sk a freepik.com

Súvisiaci článok
V Demänovskej doline chcú postaviť najdlhšiu visutú lávku na svete. Ochranári prírody sa búria
Čítajte viac >

Prístrešok, nachádzajúci sa asi päť kilometrov od Ludrovej na ceste k vrchu Salatín, prešiel výraznou obnovou. Informovala o tom STVR v reportáži na svojom webe.

Rekonštrukcia trvala takmer týždeň a materiál poskytla aj obec. Starosta Ludrovej Peter Slimák zdôraznil, že obnova bola nutná kvôli rozsiahlemu poškodeniu. ,,Rekonštrukcia už bola viac ako potrebná, nakoľko altánok bol v minulosti poškodený pri ťažbe dreva. Takisto svoje dielo spravila aj povodeň v roku 2020, ktorá ho kompletne zaplavila blatom a kameňmi,“ priblížil v reportáži STVR Slimák.

Altánok získal nové podkrovie, spať sa tam však nesmie

Podľa predsedu Klubu slovenských turistov Petra Šveca, je podkrovie vítaným doplnkom, ktorý môže zachrániť turistom život v núdzových situáciách. „Núdzový nocľah je niečo, čo dosť žalostne chýba v mnohých dolinách, na mnohých trasách na Slovensku,“ pripomenul v reportáži STVR Švec.

308997338_191928609876759_7935408191750009018_n.jpg Ilustračné foto. Zdroj: Facebook/Ludrovská Dolina

Problémom však je, že prístrešok v Ludrovskej doline nie je určený na bežné nocovanie, pretože sa nachádza v národnom parku, kde je možné prespať len na vyhradených miestach. „V nocľahu je dôležité to slovíčko núdzový. To znamená, že nevyzývame ľudí, aby sem chodili oddýchnuť, prespať, opekať. Ale aby mali možnosť prenocovať, keď to naozaj potrebujú, keď ich zastihne zlé počasie,“ zdôraznil v reportáži STVR Švec.

Turistom teda v prístrešku nocovať neodporúčajú, riskujú tak pokutu.

Ludrovska-dolina-Pamatnik-SNP-Ostre-23.jpg Ilustračné foto. Zdroj: visit.ruzomberok.sk

Aktivisti upozornili na negatívne vplyvy

Riaditeľ Správy Národného parku Nízke Tatry Michal Babnič v reportáži STVR upozornil na možné negatívne dopady: „Hromadenie odpadkov a tvorenie nelegálnych ohnísk môže ohroziť prírodu Národného parku. Podľa ochranárov by bolo lepšie, keby sa podobné rekonštrukcie dopredu dohodli a koordinovali s nimi.

Rekonštrukcia prístrešku je vítaná, no je potrebné rešpektovať pravidlá národného parku, aby sa zabránilo škodám na prírode.


Súvisiaci článok
Turizmus na Liptove rekordne rastie. Najsilnejší letný mesiac ho ešte iba čaká
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť