Štvrtok 19. 09. 2024 21:48:46 | Meniny má Konštantín

Koľko dní dovolenky potrebujete pre zdravie a pohodu? Vedci poznajú odpoveď

Výskumy po celom svete jednoznačne ukazujú, že pravidelné prestávky od práce sú prospešné pre zamestnancov aj pre spoločnosti, v ktorých pracujú. Koľko dní je teda potrebných na to, aby ste si dostatočne oddýchli?

Monika Bieliková|28. júl 2024|18:00:01

Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com

Súvisiaci článok
Prečo je dovolenka pri mori skvelá pre vaše zdravie? Objavte 5 hlavných dôvodov
Čítajte viac >

Portál timetastic.co.uk na svojom webe uviedol, že dlhodobé pracovné nasadenie bez oddychu vedie k zvýšenému stresu, vyhoreniu a dokonca aj k závažným zdravotným problémom.

Prečo a kedy si vziať dovolenku?

Dovolenka je dôležitá pre prevenciu vyhorenia. Vyhorenie nie je len pocit únavy, ale dlhodobý stav spojený s chronickým stresom v práci, ktorý má vážne následky na zdravie. Svetová zdravotnícka organizácia charakterizovala vyhorenie týmito príznakmi:

  • Pocit vyčerpania
  • Zvýšená mentálna vzdialenosť od práce alebo negatívny prístup k nej
  • Znížená efektivita

2150170742.jpg Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com

Vyhorenie je sprevádzané zvýšenými hladinami kortizolu (stresového hormónu), adrenalínu a noradrenalínu, zmenenými hladinami krvného cukru a ďalších metabolických faktorov, ktoré tvoria takzvanú alostatickú záťaž, čo je „opotrebovanie“ tela spôsobené dlhodobým stresom.

Osem dní, ako ideálna dĺžka dovolenky

Štúdia publikovaná v Journal of Happiness Studies sledovala skupinu holandských zamestnancov, ktorí si vzali dovolenky dlhšie ako 14 dní. „Zdravie a pohoda sa rýchlo zlepšili počas dovolenky, dosiahli vrchol na ôsmy deň a rýchlo sa vrátili na východiskovú úroveň počas prvého týždňa po návrate do práce," uviedli vedci v štúdii.

Na základe týchto zistení vedci usúdili, že zamestnanci na plný úväzok by si mali minimálne raz ročne vziať aspoň 8 dní po sebe nasledujúcej dovolenky – a ideálne aj viackrát.

2288.jpg Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com

Pozitívne účinky dovolenky pred a po nej

Nielen samotná dovolenka, ale aj obdobie pred a po nej má pozitívny vplyv na pohodu. Výskum publikovaný v Journal of Psychology and Health zistil, že v týždňoch pred dovolenkou mali stresujúce zážitky menší vplyv na srdcové frekvencie zamestnancov. To znamená, že samotné vedomie, že sa blíži dovolenka, môže uviesť telo do uvoľnenejšieho stavu.

2147837170.jpg Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com

Po návrate z dovolenky majú zamestnanci tiež zvýšenú produktivitu, ktorá trvá približne mesiac. Pravidelné kratšie dovolenky teda môžu pomôcť predchádzať vyhoreniu a zvýšiť produktivitu.


Súvisiaci článok
Viac ako tretina Slovákov si šetrí na jednu dlhú dovolenku ročne
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť