Sobota 07. 09. 2024 18:42:23 | Meniny má Marianna

Záujem o psie hotely rastie. Zvierací ombudsman varuje pred rizikami

Záujem o psie hotely narastá, dopyt stúpa najmä po denných škôlkach. Prípadov zanedbania starostlivosti zo strany zariadení je mnoho.

TASR|26. júl 2024|16:00:07

Ilustračné foto. Zdroj: TASR/František Iván a freepik.com

Súvisiaci článok
Navštívte zachránených psíkov a potešte ich: Žilinský útulok chystá Deň otvorených dverí
Čítajte viac >

TASR o tom informovala iniciatíva Zvierací ombudsman.

„Počas našej 13-ročnej praxe sme sa, žiaľ, stretli s mnohými prípadmi, kedy pobyt zanechal na zvieratách trvalé následky práve vinou majiteľa zariadenia. Napríklad psík prišiel o oko alebo zvieratá nemali dostatočný pohyb a boli celý čas svojho pobytu v klietkach, dokonca so zviazanými končatinami," uviedol Zvierací ombudsman.

V prípade, že zvieraťu ublížili, má fyzické následky či zavinili smrť a je preukázateľná vina zo strany zariadenia, má majiteľ právo podať trestné oznámenie. Okrem trestu sa môže dožadovať aj finančnej kompenzácie za veterinárnu starostlivosť a liečebné náklady, tvrdí iniciatíva. Považuje tiež za dôležité, aby ľudia nahlasovali prípady, kde majú podozrenie, že zariadenie nezabezpečuje potrebnú a dostatočnú starostlivosť zvereným zvieratám. Podnet môžu podať na regionálny orgán Štátnej veterinárnej a potravinovej správy.

2148683000.jpg Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com

Priblížil, že na zriadenie hotela alebo škôlky pre zvieratá si stačí založiť živnosť, prenajať alebo vlastniť priestor a upraviť ho podľa požiadaviek Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky. Kontroly zariadení však podľa iniciatívy štát nevykonáva, pokiaľ niekto nenahlási podozrenie.

Zvierací ombudsman tiež apeluje na majiteľov zvierat, aby zvážili všetky riziká a správne vyhodnotili zdravotný stav svojho domáceho miláčika. Neodporúča využívať psie hotely alebo denné škôlky v prípade, že je pobyt pre zviera stresujúci a nepohodlný a nereaguje dobre na zmenu prostredia. Majiteľ by mal podľa iniciatívy vopred zvážiť aj správanie zvieraťa v interakcii s inými zvieratami.

2148683043.jpg Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com

„Overte si, či majú majiteľ a zamestnanci skúsenosť s prácou so zvieratami, prípadne majú vzdelanie v oblasti kynológie. Neodborné zaobchádzanie zo strany majiteľa môže mať nepriaznivé následky na zdravie a psychiku psa," odporúča ombudsman.

Je tiež podľa neho dobré overiť si skúsenosti a referencie iných majiteľov zvierat. Pri návšteve zariadenia si treba všímať, koľko zamestnancov sa stará o daný počet psov. „Jeden človek určite nie je schopný plnohodnotne zabezpečiť starostlivosť a venovať svoj čas napríklad 20 psom. Navštívte hotel osobne, ak je to možné," tvrdí iniciatíva s tým, že by majitelia mali skontrolovať aj prostredie, či je čisté, bezpečné a priateľské pre zvieratá.

2148682950.jpg Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com

Majitelia by sa mali informovať o tom, akú stravu poskytuje hotel pre zvieratá. Niektoré hotely ponúkajú špeciálnu stravu podľa potrieb zvieraťa alebo umožňujú priniesť vlastné jedlo. „Tiež sa uistite, že majú prístup k veterinárnej starostlivosti v prípade potreby, či je zaistená pravidelná dezinfekcia a čistenie priestorov," dodal Zvierací ombudsman.


Súvisiaci článok
Pomôžte zlepšiť život túlavých mačiek v Žiline: Staňte sa dobrovoľníkom v útulku!
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť