Sobota 07. 09. 2024 23:35:34 | Meniny má Marianna

Žilinský kraj sa dočká nového strediska údržby vlakov: Železnice investujú do modernizácie

Železničná spoločnosť Slovensko postaví nové strediská technicko-hygienickej údržby v Košiciach a Žiline. Cieľom projektu je zaistiť rýchlejšiu a efektívnejšiu údržbu vlakov.

TASR|26. júl 2024|12:30:02

Ilustračné foto. Zdroj: Facebook/ZSSK

Súvisiaci článok
Vlaky na Slovensku sú na horúčavy pripravené: Vysoké teploty aktuálne neovplyvňujú situáciu na tratiach
Čítajte viac >

Výstavba nových stredísk technicko-hygienickej údržby je financovaná z eurofondov. Vo štvrtok 25. júla o tom informoval hovorca Železničnej spoločnosti Slovensko Dominik Drevický.

„Vybudovanie ďalších stredísk technicko-hygienickej údržby umožní rýchlejšie a efektívnejšie čistenie a technologickú starostlivosť o naše vlaky, čo zlepší spoľahlivosť a komfort pre našich cestujúcich. Ide o významnú investíciu s cieľom dosiahnuť vyššiu kvalitu služieb a poskytovať spoľahlivý, rýchly, bezpečný a pohodlný spôsob prepravy na Slovensku. Tieto moderné pracoviská výrazne zvýšia aj úroveň a komfort práce zamestnancov, ktorí tieto činnosti už roky vykonávajú v improvizovaných podmienkach, často pod holým nebom," uviedol generálny riaditeľ Železničnej spoločnosti Slovensko Peter Helexa.

ZELEZNICNA_STANICA_5_23ce10fea4.jpg Ilustračné foto. Zdroj: zilina.sp21.sk

Novovybudované strediská technicko-hygienickej údržby sú už v Humennom, Nových Zámkoch a Zvolene. Košické a žilinské stredisko sú aktuálne už zastarané, preto sa Železničná spoločnosť Slovensko rozhodla vybudovať nové. Projekt bude financovaný z Programu Slovensko 2021 - 2027, na financovaní sa bude Železničná spoločnosť Slovensko spolupodieľať aj vlastnými zdrojmi.

„Nové strediská v Košiciach a Žiline prinesú výrazné zlepšenia, čo pocítia predovšetkým cestujúci v kvalite poskytovaných služieb. Rýchlejšia a efektívnejšia údržba vozidiel umožní znížiť počet vozidiel udržiavaných v zálohe a zabezpečiť ich efektívnejšie využitie, čo prispeje k zvýšeniu spoľahlivosti a komfortu železničnej dopravy," uviedla Železničná spoločnosť Slovensko.

4_960593de6085148d7aea9772e0914952891148f2_b022ab15dc.jpg Ilustračné foto. Zdroj: Teraz.sk/Anna Staníková

V súčasnosti sú služby technicko-hygienickej údržby rozdelené na viacerých pracoviskách uzlových staníc. Podľa Železničnej spoločnosti Slovensko sú vo veľkej miere obmedzené poveternostnými podmienkami, keďže ide o otvorené priestory alebo priestory na koľajisku železničných staníc. V novovybudovaných strediskách budú tieto služby sústredené na jednom mieste. „Veľkou výhodou strediska technicko-hygienickej údržby je čistenie exteriéru aj interiéru vozidiel a ľahká technická údržba v zmysle technických prehliadok a zabezpečenia vlakov pred jazdou aj pri nepriaznivých poveternostných podmienkach," priblížila Železničná spoločnosť Slovensko.

Od projektu si Železničná spoločnosť Slovensko sľubuje zvýšenie kvality čistenia, údržby, technických kontrol a menších opráv vlakových súprav za lepších podmienok ako v súčasnosti. Služby nových stredísk technicko-hygienickej údržby budú môcť využívať aj ostatní železniční dopravcovia.


Súvisiaci článok
Modernizácia na trati medzi Bratislavou a Žilinou. Do rušňov pôjde systém za viac ako 6 miliónov eur
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť