Sobota 07. 09. 2024 20:14:24 | Meniny má Marianna

Tip na výlet: Objavte cestu životom Juraja Jánošíka na výstave v Terchovej

V budove Obecného úradu v Terchovej na 1. poschodí nájdete múzejnú expozíciu venovanú vývoju obce Terchová a jej najslávnejšiemu rodákovi – Jurajovi Jánošíkovi.

Juliana Krčulová|27. júl 2024|12:00:01

Zdroj: Koláž Žilina SP21/pmza.sk

Súvisiaci článok
Netradičné výlety v srdci Žilinského kraja: 7 tipov, kam sa môžete vybrať
Čítajte viac >

Odhalenie tajov Juraja Jánošíka

Považské múzeum na svojom oficiálnom webe informovalo, že táto rozsiahla expozícia je rozdelená do niekoľkých tematických celkov, ktoré podávajú ucelený obraz o histórii a národopise obce Terchová. Jadrom expozície je, samozrejme, Juraj Jánošík, ktorý je nielen historickou, ale aj legendárnou osobnosťou.

„Už pri vstupe návštevník nadobudne pocit, že vkročil do jednej z tradičných terchovských izieb, ktorej verná napodobenina ho vráti o niekoľko desaťročí späť. Hlavná časť expozície sa zameriava na Juraja Jánošíka. Návštevník sa oboznámi s dôležitými historickými faktami z jeho života, zbojníčenia a popravy. Temnú atmosféru doby, v ktorej žil, navodzujú trojrozmerné predmety ako dereš, korbáč, putá, široký opasok či valaška,“ pripomenul web Považského múzea s tým, že ďalšie zaujímavosti zahŕňajú odraz jánošíkovskej tradície v ľudovej kultúre, najmä v ľudovom výtvarnom umení, kde sú vystavené drevené plastiky, maľovaná keramika, sklomaľby, medené reliéfy a kresby.

IMG_0605-scaled.jpg Zdroj: pmza.sk

Expozícia je tiež doplnená krátkym dokumentárnym filmom o živote Jánošíka. Ak by ste sa rozhodli ju navštíviť, otváracie hodiny sú uvedené na webovej stránke múzea. Vstupné je 5 eur pre dospelých a 2,50 eura pre deti od 7 do 15 rokov, študentov, seniorov nad 60 rokov, držiteľov preukazu ŤZP, ŤZP-S, preukazu ISIC, EURO 26, ITIC a vojnových veteránov.


Súvisiaci článok
Tip na výlet: Nenápadná lokalita Čipčie s rozprávkovými výhľadmi vás očarí
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť