Piatok 06. 09. 2024 10:53:56 | Meniny má Alica

Envirorezort podporil chov zvierat v Malej Fatre: Sú lepšou alternatívou k traktorom

Chov hospodárskych zvierat, koní a agroturizmus sú neodmysliteľnou súčasťou národného dedičstva. Prirodzene patria do národných parkov.

TASR|23. júl 2024|16:30:01

Ilustračné foto. Zdroj: Koláž Žilina SP21/TASR/Milan Kapusta a Instagram/vratnamalafatra

Súvisiaci článok
Úspešný 22. Beh na Poludňový Grúň. Medzi víťazmi stála aj bežkyňa z Terchovej
Čítajte viac >

Uviedlo to Ministerstvo životného prostredia Slovenskej republiky v reakcii na vyjadrenie poslankyne parlamentu Tamary Stohlovej z utorka 23. júla. Tá upozornila na to, že pasenie kráv na Snilovskom sedle v Národnom parku Malá Fatra môže byť v rozpore s ochranou prírody.

„Ministerstvo životného prostredia Slovenskej republiky pod Tomášom Tarabom podporuje iniciatívy miestnych gazdov, farmárov či pastierov s cieľom zachovať tradičné hospodárenie a rovnako zachovať a podporiť chov hospodárskych zvierat, a tým aj budovanie potravinovej sebestačnosti. Práve tieto činnosti neoddeliteľne patria do národných parkov," poznamenali pre TASR z odboru komunikácie rezortu.

46072.jpg Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com

Chov hospodárskych zvierat, koní a agroturizmus sú podľa envirorezortu väčším prínosom pri starostlivosti o horské či podhorské lúky a pasienky ako využívanie traktorov a inej ťažkej techniky. „Tú obhajujú pseudoaktivisti z Progresívneho Slovenska. Progresívne Slovensko, ktoré je nepriateľom ľudí žijúcich na vidieku starajúcich sa o krajinnú tvorbu, tomuto nikdy nebude rozumieť," dodali.

Stohlová v utorok 23. júla upozornila na to, že pasenie kráv na Snilovskom sedle v Národnom parku Malá Fatra môže byť v rozpore s ochranou prírody. V tejto súvislosti skritizovala štátnych tajomníkov envirezortu Štefana a Filipa Kuffovcov. Upozornila aj na okolnosti, za ktorých dostala Farma Vrátna špeciálnu výnimku na pasenie kráv v danej oblasti.


Súvisiaci článok
Gaderská dolina vo Veľkej Fatre je po vyliatí potoka opäť dostupná. Okrem mostov pribudli nové lavičky
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť