Piatok 18. 10. 2024 02:37:18 | Meniny má Lukáš

Adam Herich z Mestského divadla Žilina prezradil, ako trávi leto a čo chystá na novú sezónu

Mestské divadlo Žilina momentálne zýva prázdnotou, pretože herci a herečky majú divadelné prázdniny. Opäť ich uvidíte až v septembri v novej sezóne. Adam Herich, herec žilinského divadla, v našom rozhovore prezradil, ako trávi leto a čo plánuje v ďalšej sezóne.

Radka Kostánová|25. júl 2024|15:00:09

Zdroj: Facebook/Mestské divadlo Žilina

Súvisiaci článok
Michal Koleják sa lúči s divadelnou sezónou a teší sa na letnú prestávku: Svoj čas venuje aj detskému táboru
Čítajte viac >

Adam Herich, stály člen Mestského divadla Žilina, sa narodil v Nitre a absolvoval herectvo v Banskej Bystrici. Po škole hral päť rokov v Spišskom divadle, ale aktuálne je členom umeleckého súboru žilinského divadla.

Momentálne si herci divadla užívajú letnú prestávku a načerpávajú energiu na nové predstavenia, ktoré ich čakajú v ďalšej sezóne. Adam Herich v rozhovore pre redakciu Žilina SP21 prezradil, čo je zaujímavé na živote Dušana Makovického a čo nové plánuje do ďalšej sezóny.

Čo Vás na živote Dušana Makovického v inscenácii Dušan Makovický sa obesil vo svojom rodnom dome najviac zaujalo? Čím Vás jeho život upútal?

„Dušan Makovický veľa cestoval po Európe. Žil, pracoval a študoval na rôznych miestach, vždy v iných spoločenských a politických podmienkach. Spoznal tak množstvo kultúr a rozličných vrstiev spoločnosti. Nikdy však nestratil vieru v akési základné nepodmienečné dobro človeka ako takého, a to napriek okolnostiam života.

untitled-9-scaled.jpg Zdroj: divadlozilina.eu

Túto postavu stvárňujem veľmi rád. Každou reprízou sa snažím pána Makovického spoznávať viac, racionalizujem si dôvody jeho odchodu do Ruska, pokúšam sa pochopiť jeho myšlienkové pochody skrz svoje vlastné životné rozhodnutia, pestujem si v sebe tohto nášho Dušana. Možno preto mi tak prirástol k srdcu za ten rok. Tiež skúmam, aký to bol vzťah, ktorý prechovával k Tolstému, odkiaľ pramenilo to očarenie a čo možno skrýval v podvedomí?

Ťažko povedať, mohli by sme ho dnes označiť za naivného, za zaslepeného, možno, že klamal sám seba. Ale predsa je vo svojom odhodlaní a vytrvalosti inšpiratívny. A keďže vidím, ako je dnes spoločnosť rozdelená a ako sa pestuje zloba voči menšinám, jeho odkaz zmieru a viery v ľudskosť mi príde o to potrebnejšia."


Súvisiaci článok
Natália Fašánková z Mestského divadla Žilina: V novej sezóne ju čakajú ďalšie inscenácie, plánuje si oddýchnuť na Liptove
Čítajte viac >

Naskytla sa v inscenácii nejaká pasáž, ktorá sa Vám nehrala dobre, respektíve bolo ťažké sa ju naučiť?

„Celé predstavenie hrám veľmi rád, čiže o nejakej neobľúbenej pasáži nemôže byť reč. Počas skúšobného procesu však bolo výzvou zapamätať si správne všetky dátumy a roky, ktoré spomíname. Aby sa nestalo, že sa omylom vrátime v čase, kedy netreba."

Už viete, ako strávite voľné dni počas letnej prestávky v Mestskom divadle Žilina?

„Mám množstvo plánov, a to najmä pracovných, na rôznych filmových setoch, z čoho mám nesmiernu radosť. Vnímam, že to budú však tie rýchle dni. Tie pomalšie rád strávim objavovaním Bratislavy a okolia, kde teraz bývam. Zbožňujem sa len tak vykvasiť niekde pri jazere s knihou v ruke. Alebo rozložiť s priateľmi piknik, na ktorom vytiahnem prekomplikovanú spoločenskú hru, ktorá nemá konca (tie špeciálne milujem). Chcem cestovať aj do zahraničia, ale snažím sa, aby to v mojom živote nebola iba výsada leta."

Plánujete sa nejako špeciálne pripravovať na nadchádzajúcu sezónu?

„Áno! Nastávajúca sezóna bude pre mňa veľmi špecifická tým, že v Mestskom divadle Žilina nebudem skúšať žiadnu novú inscenáciu a prechádzam do externého zväzku. Bude to teda výzva najmä v tom, že by som chcel tvoriť a pracovať na projektoch mimo divadla, čo vždy prináša istú dávku neistoty. Ale to hádam patrí k životu. Čiže smelo do toho! Na naše Žilinské divadlo ale nezanevieram, veľmi rád tu budem ďalej hrávať v aktuálnom repertoári," dodal Adam Herich z Mestského divadla Žilina.


Súvisiaci článok
Peter Martinček zo žilinského divadla: Na letnej dovolenke nesmú chýbať tí správni ľudia
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť