Pondelok 16. 09. 2024 08:45:15 | Meniny má Ľudmila

Sanáciu v Strečnianskej úžine plánujú urýchliť. Ťažký materiál budú prenášať vrtuľníky

Pri sanačných prácach na stabilizácii svahu na kritickom úseku cesty číslo I/18 medzi Strečnom a Dubnou skalou budú využité aj vrtuľníky.

TASR|14. júl 2024|15:30:01

Ilustračné foto. Zdroj: TASR - Erika Ďurčová

Súvisiaci článok
Cesta pod Strečnom je opäť vyťažená. Polícia potvrdila vážnu nehodu, ktorá blokuje plynulú premávku
Čítajte viac >

Po tohtotýždňovom rokovaní krízového štábu na pôde Okresného úradu v Žiline o tom informoval Milan Chodacki z dodávateľskej spoločnosti Swietelsky stavební.

Najdôležitejšou informáciou pre motoristov je plánovaná uzávera celej cesty počas siedmich augustových a septembrových víkendov. „Cestu je potrebné uzavrieť hlavne z dôvodu bezpečnosti vodičov. Činnosti súvisiace so zhadzovaním kameňov a čistením suťových polí jednoducho nie je možné vykonávať pri plnej premávke, to je nemysliteľné. Aj následné vrtné práce môžu spôsobiť drobný zosuv," uviedol Chodacki.

Vrtuľníky by nad Strečnom mali lietať v priebehu septembra tohto roka. „S ich nasadením počítame predovšetkým z dôvodu urýchlenia prác. Objednávateľovi sme vyšli v ústrety v otázke kompletných uzáver cesty iba počas víkendov a potrebujeme práce nejakou formou urýchliť, pričom vrtuľníky sú najlepšia forma. Budú transportovať ťažký materiál, čo by bolo v prípade použitia žeriavov zdĺhavé," dodal Chodacki.

450155984_1513652712610326_7379638320208501722_n_238b6ca85f.jpg Zdroj: zilina.sp21.sk

Sanácia nestabilného svahu na kilometrovom úseku cesty číslo I/18 vedúcej Strečnianskou úžinou bude stáť približne 3,5 milióna eur. Dodávateľ sa v zmluve zaviazal vykonať dohodnutý rozsah diela za 140 dní od odovzdania staveniska. V zmysle schváleného harmonogramu cestu číslo I/18 uzavrú počas siedmich víkendov vždy od soboty od 7:00 do nedele do 19:00 hodiny vrátane noci zo soboty na nedeľu. Prvá zo siedmich schválených uzáver úseku je naplánovaná na sobotu 10. a nedeľu 11. augusta.

Na ceste číslo I/18 pod Strečnom vyhlásili v piatok 9. februára mimoriadnu situáciu pre riziko pádu skál. V úseku medzi skalami Margita a Besná došlo v stredu 7. februára k zosuvu svahu. Bol taký silný, že poškodil vozovku a potrhal krajnicu. Popadané skaly poškodili dve vozidlá, pri udalosti sa nikto nezranil. V úseku sú osadené betónové zábrany so záchytným sieťovým zariadením, dopravným značením je dočasne znížená rýchlosť v oboch smeroch.


Súvisiaci článok
Vodiči budú potrebovať rannú dávku trpezlivosti. Policajti upozornili na obmedzenie cesty pod Strečnom
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť