Sobota 07. 09. 2024 10:28:15 | Meniny má Marianna

Zachovajte si sústredenú myseľ. Stačí sa vyhnúť týmto 5 potravinám, ktoré znižujú koncentráciu

Leto je čas oddychu a dovoleniek, no môže byť aj obdobím, kedy sa počas vyčerpávajúco horúcich dní musíte sústrediť na prácu alebo štúdium. Ak sa snažíte udržať svoju myseľ sústredenú počas letných mesiacov, mali by ste si dávať pozor na to, čo konzumujete.

Monika Bieliková|19. júl 2024|19:00:02

Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com

Súvisiaci článok
Alergia na bodnutie hmyzom? Alergénová imunoterapia môže byť riešením
Čítajte viac >

Niektoré potraviny môžu negatívne ovplyvniť vašu schopnosť sústrediť sa a znižovať vašu mentálnu výkonnosť. Portál vysetrenie.zoznam.sk na svojom webe definoval päť potravín, ktorým by ste sa mali radšej vyhnúť, ak chcete zostať produktívni a plní energie.

1. Potraviny s vysokým obsahom soli

Grilovačky a letné pikniky často obsahujú slané pochutiny, ako sú chipsy a nakladané jedlá. Nadmerné množstvo soli môže poškodiť kognitívne funkcie a narušiť koncentráciu. Vysoký príjem sodíka vedie k zápalu v mozgu, čo negatívne ovplyvňuje krátkodobú pamäť a sústredenie.

2. Pečivo, koláče a biely chlieb

Letné raňajky často zahŕňajú sladké pečivo alebo biely chlieb. Tieto potraviny s vysokým glykemickým indexom spôsobujú rýchly nárast hladiny cukru v krvi, ktorý však čoskoro klesne, čo vedie k únave a nesústredenosti. Vyberte si radšej celozrnné alternatívy.

46926.jpg Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com

3. Sladké nápoje

Chladená sóda alebo iné sladké nápoje sú obľúbené počas horúcich dní. Ich nadmerná konzumácia však spôsobuje prudké výkyvy hladiny cukru v krvi, čo vedie k problémom s koncentráciou. Navyše, pravidelná konzumácia sladkých nápojov môže zvýšiť riziko metabolických porúch, mŕtvice, demencie a depresie.

4. Káva

Hoci káva je osviežujúci nápoj, jej nadmerné pitie môže vyvolať nervozitu a úzkosť. Ak ste citliví na kofeín, aj malé množstvo môže spôsobiť nepokoj a problémy so spánkom. Preto je dôležité sledovať svoju spotrebu kofeínu, najmä počas teplých letných nocí, keď je kvalita spánku kľúčová.

5. Energetické nápoje

Energetické nápoje sa často využívajú na zahnanie únavy, ale ich vysoký obsah kofeínu a cukru môže spôsobiť viac škody ako úžitku. Okrem dočasného zvýšenia energie môžu tieto nápoje viesť k dehydratácii, ktorá znižuje mentálnu výkonnosť a zhoršuje náladu.

Letné alternatívy pre lepšiu koncentráciu

Ak chcete udržať svoju myseľ bystrú a zdravú, zvoľte si potraviny, ktoré podporujú mozgovú funkciu. Medzi najlepšie letné alternatívy patria mastné ryby, čučoriedky, kurkuma, brokolica, tekvicové semienka, orechy, pomaranče, vajcia, horká čokoláda a zelený čaj. Tieto potraviny sú plné živín, ktoré podporujú zdravie mozgu a pomáhajú vám zostať sústredenými a plnými energie počas celého leta.

2148675573.jpg Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com

Užite si leto naplno, ale nezabúdajte na svoje zdravie a mentálnu pohodu. Vhodný výber potravín môže znamenať rozdiel medzi dňom plným energie a dňom, keď sa budete cítiť vyčerpaní a nesústredení.


Súvisiaci článok
Pri grilovaní treba dbať na čisté ruky aj náradie. Dodržiavate tieto hygienické zásady?
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť